Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Homo asapiens Rada Ondřejíčka

.rado Ondřejíček .časopis .lifestyle

Tlačiarne každodenne chrlia tisíce nových vizitiek. Valce už sú unavené z ustavičného odtláčania rovnakých slov: account, manager, junior, senior, product, brand, executive. Stále dookola, až to vyzerá, že toto sú pracovné zaradenia, z ktorých povstal svet.

Pozerám sa po svojich známych, po ľuďoch v uliciach, po postavách hltajúcich obedové menu a tie ich vizitky, aj keď ich priamo nevidno, presakujú na povrch, odrážajú sa v ich pohľadoch, preskakujú z ich rozhovorov a ostávajú v miestnosti aj po tom, ako sa ich majitelia po náhlivom obede poberú nazad k svojim počítačom. Prirodzenosť, s akou tak činia, odkazuje na genofond po generácie optimalizovaný práve na tieto drobné symptómy ich zodpovedných povolaní. A pritom! V ich rodičoch nič z toho nebolo.
Pred dvadsiatimi rokmi neexistovalo ani jedno z povolaní, ktoré sa dnes tvári ako vrchol reťazca produkujúceho najžiadanejšie statky voľného trhu. A tak neexistovali ani choroby, nočné mory a podobné vedľajšie účinky celoživotnej práce v zajatí neustáleho rastu a donekonečna sa zvyšujúcej efektivity. Len nedávno sa stránky lekárskych záznamov začali zapĺňať diagnózami sprevádzajúcimi život v konštantnom úspechu. Nevyzerá to dobre, tak ako to kedysi nevyzeralo dobre s baníkmi alebo chemikmi, a to sme len v polovici. Nepoznáme ľudí, ktorí so svojimi vizitkami prežili celý produktívny život. Tí najstarší, čo začali systém po revolúcii budovať, sa dnes ešte len blížia k päťdesiatke. Stále im ostáva pätnásť a viac rokov s termínmi, klientmi a skratkou asap* namiesto obvyklého, avšak neefektívneho prosím. Príbehy niekoľkých najúspešnejších osobností, ktoré na titulkách časopisov prezentujú nekompromisne víťaznú povahu svojich poslaní, sa snažia prekryť tisícky iných, obyčajnejších, príbehov jedincov z rodu homo asapiens. Ambície, nadpriemerné príjmy a vyslyšané tikania hypotekárnych hodín vymenené za... časom presne zistia za čo.
Počkajme ešte pár rokov. Pripravme si atraktívne názvy pre syndrómy, ktoré to dnešné lekárske šmé opíšu v elegantnej, ľahko zrozumiteľnej podobe.   .autor je debutujúci spisovateľ
Poznámka: *asap = z anglického „as soon as possible“, na celom svete sa používa vo význame „okamžite!“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite