Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

..ako je to (s)právne .lifestyle

​TREBA OTVORIŤ SEZÓNU: Folklórny festival v Likavke

Zletnieva sa, treba začať obrážať folklórne festivaly v letných amfiteátroch pod holým nebom a veriť, že nezaprší. Aj tak sa však treba obliecť do každého počasia a nepodceniť ani turistickú obuv. V poriadne strmom kopci nad obcou Likavka sa už cez víkend koná jeden z prvých letných festivalov Pod Likavským hradom, vyhradený najlepším detským folklórnym súborom Slovenska. Festival je vyvrcholením celoslovenskej súťaže a toto je už jeho 36. ročník. Ak sa do Likavky nedostanete, víťazov si budete môcť pozrieť v detskom programe vo Východnej. Ak sa nedostanete ani do Východnej, potom určite narazíte na nejaký šikovný folklórny festival podľa vlastných priestorových a časových možností, koná sa ich počas leta neúrekom.

TREBA ŠTRIKOVAŤ: Mašina na veterný pohon

Ak nemáte babičku alebo mamičku, ktorá by vám s láskou uštrikovala pekný dlhý šál, skúste si po vzore holandského dizajnéra Merela Karhofa postaviť štrikovaciu fabričku na veterný pohon. Stačí vystrčiť stroj niekde z okna a o chvíľku máte aj dvojmetrový šál, len treba mať šťastie na priaznivý vietor. Wind Knitting Factory je poháňaná 1,2-metrovým veterným mlynom a od svojho prvého uvedenia pred rokom celý čas cestuje po rôznych dizajnérskych šou. Upletené šály nikto nenosí, sú vystavené ako artefakty aj s označením, kde a kedy ich vietor uplietol. Momentálne sa dá stroj vidieť v holandskom múzeu v Enkhiuzene, kde práve otvorili výstavu Industrious|Artefacts, the evolution of crafts, venovanú evolúcii umeleckého remesla.  

TREBA PIECŤ: Elektrická koláčová minipekárnička

Na rozdiel od štrikovacej mašiny, teflónová pekárnička na štyri malé ovocné americké koláče Breville Pie Maker nie je žiadny artefakt, ale fakt. Nemusíte rozpaľovať trúbu, stačí priloženými formičkami vyrezať z cesta správne vrchné a spodné časti, naplniť ovocnou, prípadne inou plnkou a o osem minút máte napečené! V našich elektroobchodoch sa zakúpiť nedá, ale na internete ju zoženiete za dvadsať doláčov. Ak už vás omrzeli pekárničky na chleba, sendvičovače, vafľovače, fritovače aj stolové grily, s pekárničkou na koláče máte na pár týždňov o zábavu postarané. A keď vás prestanú baviť koláčovače, kúpiť sa dajú aj stolové šiškovače a mafinovače.

TREBA CHLADIŤ: Skutočná whisky on the rocks

Zanietený milovník whisky by si nikdy neznehodnotil whisky ľadom. Jednak vie, že chuť a vôňa dobrej whisky sa najlepšie rozvinie pri izbovej teplote, a navyše by ju nikdy nepil rozriedenú vodou, pretože, ak sa aj niektoré silnejšie druhy odporúčajú riediť, tak len najmenšou možnou kvapkou. Pre ctiteľov neriedenej whisky, ktorí však potrebujú chladný nápoj, v ktorom štrngajú kocky ľadu, našli v internetovom obchode thinkgeek.com riešenie – kocky z kameňa, ktoré sa dajú zamraziť do mrazničky namiesto vody, a potom sa vhodia do whisky. Mali by byť bez akejkoľvek vône a príchuti. V angličtine sa whisky s ľadom objednáva ako „whisky on the rocks“. Ak by sa tieto skalky rozšírili, budú si ľudia musieť dávať väčší pozor, čo si vlastne objednávajú.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite