Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Úder mafii

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Polícia urobila ďalší záťah proti vplyvnej skupine bratislavského podsvetia. Jej ľudia podnikajú na rovnakej adrese ako bývalý minister vnútra a dvojka Smeru Robert Kaliňák.  

.na konci marca polícia zatkla sedem členov podsvetia z bratislavskej skupiny sýkorovcov, ktorí sú podozriví z vraždy. Minulý týždeň sa vyšetrovateľom podaril ďalší zaujímavý úlovok: od štvrtka sedí vo väzbe aj Libor Jakšík, bos vplyvnej skupiny jakšíkovcov. Na prípad ako prvý upozornil portál týždenníka Trend.
Polícia ho spolu s ďalšími piatimi členmi skupiny obvinila z prania špinavých peňazí a vydierania. Podľa informácií .týždňa obchodovali s kradnutými autami, čo je z hľadiska celkových príjmov mafie banalita. Napriek tomu má policajná akcia hlavne psychologický význam: keď sa takíto ľudia dostanú do väzby, po čase začne niekto z nich „spievať“. .na zoznamoch
Bratia Libor a Ivan Jakšík začínali ako policajti, ten druhý je na stránke Ústavu pamäti národa evidovaný aj ako bývalý príslušník ŠtB. Libor Jakšík je okrem iného majiteľom bratislavskej reštaurácie Red Cafe. V minulosti získal za zvláštnych okolností 93 percent akcií spoločnosti Minerál-Invod, ktorá vlastnila pozemky, vrt a objekt plničky minerálnej vody Mitická. Následne mal nútiť nového majiteľa, spoločnosti Slovintegra Slavomíra Hatinu k mimosúdnej dohode.
Ivan Jakšík pôsobil v súkromnej bezpečnostnej službe (SBS) A-Team, ktorá chránila počas volebnej noci v roku 2006 bratislavské sídlo strany Smer. V minulosti bol jedným zo spolumajiteľov firmy aj Michail Gabrieľan, podľa mafiánskych zoznamov z roku 2005 člen skupiny jakšíkovcov. V čase volieb firmu ovládali Mário Bednárik, Ivan Pokorný a Ervín Špajdel – prvých dvoch zaradila polícia na spomínané zoznamy v roku 2007. Ako členov skupiny jakšíkovcov.
SBS navyše sídli na rovnakej adrese (Miletičova 23) ako dve z firiem, v ktorých kedysi pôsobili alebo pôsobia bývalí ministri vnútra a financií za Smer Robert Kaliňák a Ján Počiatek. V budove sa nachádza aj reštaurácia Steam & Coffee, ktorej sú spolumajiteľmi. „Áno, sídlia tam aj firmy, kde som pracoval ako právnik. Orgány polície, ktoré sa zaoberajú činnosťou bezpečnostných služieb, však nič podozrivé nezistili,“ povedal v roku 2008 o bezpečnostnej službe A-Team Kaliňák. .v područí mafie
Problém je, že od mája 2001 patrí budova na Miletičovej ulici firme Liko Bratislava, kde sú členmi orgánov aj Mário Bednárik, Ivan Pokorný a Ivan Jakšík. V minulosti tam sídlilo aj viacero firiem Libora Jakšíka. Spoločnosť FoRest, ktorú ovládajú Kaliňák, Počiatek a Robert Pintér, je tam v prenájme od júla 2002. To znamená, že firma zrejme rokovala o konkrétnych podmienkach aj s ľuďmi z tzv. mafiánskych zoznamov.  
Kaliňák v roku 2008 priznal, že informáciu, že bratia Jakšíkovci patria medzi záujmové osoby polície, sa dozvedel, keď bol poslancom výboru pre obranu a bezpečnosť. Jeho členom bol pritom od roku 2002. Súčasne však tvrdil, že s majiteľmi budovy nerokoval, pretože „nie je konateľom spoločnosti, a teda sa nepodieľa ani na manažovaní“. Ťažko si však predstaviť, že by jeho ľudia v takej dôležitej veci konali poza jeho chrbát.
Kaliňák si však z toho ťažkú hlavu nerobí. Firma FoRest dodnes sídli na Miletičovej 23, takže akékoľvek problémy spojené s prenájmom musí riešiť s ľuďmi s pochybnou povesťou. V čase, keď na to upozornil denník SME, bol pritom Kaliňák ministrom vnútra, ktorý by nemal vyvolávať ani zdanie, že má čokoľvek spoločné s mafiou. Pre korektnosť treba dodať, že polícia minulý týždeň zatkla len Libora Jakšíka – jeho brat Ivan, Bednárik ani Pokorný medzi obvinenými nefigurujú.   .na oslave so Svobodom?
Mimochodom, Ivan Jakšík mal v minulosti blízke vzťahy so zavraždeným bosom bratislavského podsvetia Jozefom Svobodom. Vdova po Svobodovi pritom tvrdí, že Kaliňák sa raz stretol aj s jej manželom. Stretnutie sa malo uskutočniť v noci zo 17. na 18. apríla 2004 v bratislavskom Football Pube, kde oslavoval Smer volebné víťazstvo vtedajšieho prezidenta Ivana Gašparoviča.
„Bolo to také tajné stretnutie, kde sa manželovi vtieral do pozornosti,“ povedala .týždňu v decembri 2004 Karin Svobodová. „Tak toto si naozaj nepamätám, tá noc bola veľmi hektická,“ reagoval najskôr zaskočený Kaliňák. „Ale dosť o tom pochybujem, nepoznal som Jozefa Svobodu,“ dodal po chvíľkovej odmlke.
„Sulík je sedlák, ktorý sa nevie správať,” povedal Kaliňák pred niekoľkými dňami o predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Toto hovorí človek, ktorý ani len formálne (zmena sídla firmy) neurobil nič, aby jeho meno nebolo spájané s podozrivými osobami. Niekedy je lepšie mlčať: radšej sedlák ako falošný moralizátor s bielymi goliermi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite