Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto zdražuje, kto prepúšťa?

.štefan Hríb .časopis .editorial

Plyn má radikálne zdražieť, zo železníc sa bude rázne prepúšťať, nemocnice sú v megadlhoch, lekári možno dajú hromadné výpovede. Toto sú výsledky pravicovej vlády. Alebo nie?

Na úvod poviem, že v jednej veci nemám jasno – prečo chce slovutný SPP zdražiť plyn nárazovo až o 30 či 40 percent, a prečo to chce urobiť vláde, ktorá mu férovo vrátila manažérske práva zo zmluvy o privatizácii? Rozumiem, že SPP tu nie je na to, aby zohľadňoval vplyv cien plynu na popularitu vlády. Rozumiem, že každej firme ide o jej prosperitu. Ale nerozumiem tej miere. Je to daň za Fica, ktorý dlho držal cenu plynu umelo nízku? Ak áno, prečo to SPP nepovie? Alebo je za tým dohoda s aktuálnou mocou, že teraz plyn zdražie veľmi, ale potom až do volieb vôbec, takže volič zabudne? Bojím sa, že nezabudne. Alebo je za tým smutný fakt, že SPP vlastnia de fakto dva štáty, Nemecko a Francúzsko, ktoré potrebujú konsolidovať svoje rozpočty? Nemám v tom jasno.
Ale inak sa mi zdá, že pravda o tom, čo sa deje v cenách, v zdravotníctve či na železniciach, je presne opačná, než hlásajú palcové titulky našej milej tlače. Lebo, keď čítam dennú tlač, počúvam rádiá a sledujem televízne správy, vyzerá to tak, že táto asociálna vláda kašle na rušňovodičov, sestry či dôchodcov, že okrem hádok len zdražuje a prepúšťa, pretože miluje poučky trhovej ekonomiky viac než občanov tejto krajiny. Toto nie je monopol marxistických lunetikov, toto je väčšinový duch našich médií, ktorý tlačí populistov znovu na Úrad vlády. Hanbím sa za to.
Nemám pritom o tejto vláde žiadne ilúzie. Poznáme sa pridlho. A viem aj to, že sú to veľkí lajdáci vo vysvetľovaní toho, čo krátkodobo bolí, ale dlhodobo je užitočné. Nie je tu Churchill ani Maggie. Ale šíriť dojem, že táto vláda na rozdiel od tej predošlej nemá sociálne cítenie, je strašlivý klam.
V prvom rade – táto vláda je neporovnateľne sociálnejšia než predošlá. Znie to zvláštne? To len pôsobí škodlivý duch médií. Keď naň zabudneme, je to zrejmé – táto vláda je oveľa sociálnejšia, pretože znižuje dlh (jasné, mala by viac), menej plytvá (áno, mala by oveľa menej) a menej kradne (dočerta, nemala by vôbec). Ale už tým všetkým ťahá Slovensko k lepšej časti Európy – a robí pre sociálnu situáciu piatich miliónov ľudí a budúcnosť ich detí to najdôležitejšie.
V druhom rade – aj prepúšťanie na železnici, redukcia nemocníc, a dokonca aj rast niektorých cien nie sú protisociálne kroky, ale presne naopak. Sú to kroky, ktoré odstraňujú nezmysly, aby ich mohli čo najrýchlejšie nahradiť zdravé riešenia.
Konkrétne: ak sa dnes bude prepúšťať na železnici, nie je to preto, že niekto chce rušňovodičom či výhybkárom zhoršiť život. Je to preto, že prezamestnanosť na železniciach znižuje nielen platy iných sektorov, ktoré dotujú cudzie dlhy, ale aj platy samotných železničiarov. Inými slovami – ozdravenie železníc vrátane zrušenia nepotrebných pozícií nie je nesociálne, ale sociálne opatrenie, a nie je to namierené proti železničiarom, ale v ich prospech.
Rovnako nemocnice – ak vláda plánuje ich premenu na akciové spoločnosti (včera bolo neskoro a Uhliarik je ďalší spomaľovač), a ak to bude mať za následok ich zoštíhlenie, nie je to krok proti lekárom, ale pre nich. Áno, niektorí z kola vypadnú, ale väčšine šikovných a poctivých to pomôže. Čo je na tom nesociálne? A čo bolo sociálne na stave, keď narastal dlh zdravotníctva a situáciu lekárov, sestier a hlavne pacientov to vôbec nezlepšovalo?
Zdraženie niektorých tovarov, prepúšťanie v niektorých sektoroch a zoštíhľovanie niektorých štátnych inštitúcií nie je hriech pravicovej vlády. Naopak, je to stavanie vecí z hlavy na nohy.
Ak už nechceme pot a slzy, dostaneme len horšie veci.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite