Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Neúspech českej verzie seriálu Aféry neprekvapil

.juraj Koiš .časopis .médiá

Televízia Joj ponúkla na vývoz ďalší zo svojich produktov. Ide o seriál Aféry, ktorý sa rozhodla lokalizovať česká TV Prima. Výsledok však nesplnil očakávania divákov, a zrejme ani tvorcov. Herecké obsadenie a snaha o adaptáciu príbehov vyznieva príliš povrchne a zbytočne. Producenti seriálu už vopred avizovali, že dej bude vychádzať z pôvodných slovenských scenárov. Šéf TV Prima Marek Singer však vo viacerých vystúpeniach tvrdil, že česká verzia sa od tej slovenskej bude výraznejšie odlišovať, aby ju diváci prijali. Pokiaľ si však pustíte niekoľko dielov českých aj slovenských Afér, zistíte, že sa podobajú ako vajce vajcu. Nielen grafikou a postavami, ale aj celkovou kompozíciou jednotlivých scén a kulís. České Aféry sú takmer zrkadlovým obrazom slovenskej predlohy. Až na pár výnimiek, ktoré však celkovému podaniu uškodili. Dramaturgia pridala do českej verzie minizápletku navyše. Český rozvodový právnik Daniel Majer (herec Pavel Kříž) nie je natoľko suverénny ako jeho slovenský kolega Valo. Neustále ho bombarduje mamička svojimi telefonátmi a prosbami. Navyše je do neho zrejme zamilovaná aj jeho asistentka Lucie Nováková, ktorá sa ustavične snaží o jeho pozornosť –neúspešne. V jednotlivých scénach sa tak objavuje oveľa častejšie než jej slovenská predloha.

Tým sa však rozdiely medzi oboma seriálmi končia. Zvyšný dej je už totožný, len niektoré diely majú iné poradie. Pri sledovaní seriálu tak môže mať pozorovateľ dojem, že ide o metódu copy-paste, s vymenenými hercami. Mimochodom, ak sa pozriete najskôr na slovenskú, a potom na českú verziu, máte silný dojem, že český herec Pavel Kříž sa do tejto úlohy nehodí. Zatiaľ čo Slovák Ladislav Hrušovský v seriáli exceluje, jeho český nasledovník vyznieva skôr ako starší „popleta“. Je to podobné, ako keby ste vedľa seba posadili Patrika Švajdu a Petra Novotného. Ak už je seriál kópiou, mali ju autori urobiť poriadne a do hlavnej úlohy vybrať uveriteľnejšiu postavu. Výkon Pavla Kříža veľmi stráca na hodnote.
Nečudo, že české Aféry u divákov nefungujú. Prime nevyšlo prvotné nasadenie, keď seriál vložila do konkurenčne silného piatkového večera. Po štyroch dieloch to vzdala a vybrala si nedeľňajší večer. Ani tam sa však Aféram príliš nedarí. Je teda viac než zrejmé, že druhú sériu si už Prima neobjedná. Podobnému neúspechu sa pritom mohla ľahko vyhnúť –stačilo slovenskú verziu predabovať do češtiny, nebolo potrebné ju nakrúcať nanovo. Výroba by bola oveľa lacnejšia, potenciál by zostal zrejme rovnaký. A českí diváci by spoznali zopár sympatických hereckých tvárí zo Slovenska. Lenže, keď už má seriál českú verziu, Prima aspoň nemôže tvrdiť, že za neúspechom sa skrýva nechuť českých divákov k slovenčine. Také bolo nepísané zdôvodnenie v prípade skečovej šou Partička. Autor vedie portál Radiotv.cz.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite