Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kráľ Oravy a úplatkov

.eva Čobejová .časopis .téma

Kauzy boli aj za socializmu, hoci iného typu než dnes. Ekonomický a morálny úpadok režimu produkoval typy, ktoré sa v rozkladajúcom systéme cítili ako ryby vo vode. Takým bol aj trstenský funkcionár Stanislav Babinský.

.v roku 1984 ho prekvapivo zatkli a v roku 1987 dokonca odsúdili. Spolu s ním padlo viacero komunistických funkcionárov a možno by padli aj ďalší a oveľa významnejší, keby zhora neprišiel príkaz urýchlene kauzu ukončiť. Súd poslal Babinského na 14 a pol roka do väzenia.
Bolo naozaj prekvapujúce, že sa Babinský, ktorý mal do svojej  siete zapletených ministrov, vysokých straníckych funkcionárov i predsedu vlády, vôbec do basy dostal. Pre mnohých vplyvných ľudí bol so svojimi znalosťami o ich slabostiach a hriechoch nebezpečný. Perestrojkoví novinári, ale aj médiá zo Západu začali o Babinského prípade horlivo písať a viac ako samotný obvinený ich zaujímali ľudia, ktorí sa ním dali skorumpovať. Babinského prípad začal odhaľovať skutočnú povahu režimu a jeho elít. Preto bolo dôležité Babinského exemplárne odsúdiť. Vysoký trest mal priniesť pocit satisfakcie, že spravodlivosť funguje. Ale priniesol skôr sklamanie, že vedno s Babinským nejdú sedieť aj jeho vysokopostavení kumpáni. .vrchol kariéry
Babinský nebol žiadnou obeťou, ktorá pykala za druhých. Bol to hrubý vulgárny človek, ktorý presne pochopil, ako systém funguje a bezozvyšku ho využíval vo svoj prospech. Vďaka svojmu organizačnému talentu a schopnosti manipulovať ľuďmi si vybudoval na Orave postavenie feudálneho vládcu. Nemal zábrany ľudí psychicky i fyzicky týrať, a ponižoval dokonca aj miestnych funkcionárov, z ktorých si spravil lokajov.
Babinského kariéra sa začala v Drobnej prevádzke pri MNV Čimhová. Začal tu vyrábať ručne vyrezávaný masívny, takzvaný oravský nábytok. Keďže v obchodoch bol nedostatok vkusného zariadenia, oravský nábytok sa stal vyhľadávaným luxusom. Babinský rýchlo pochopil, že má v rukách zaujímavý artikel, o ktorý stáli aj vplyvní funkcionári. Tí si s obľubou doma budovali „slovenské izby“, určené na nerušené popíjanie s priateľmi. Babinský začal nábytok rozdávať, a tak si vytváral sieť ľudí, ktorí mu boli zaviazaní. Neskôr k nábytku pribudli obrazy (najmä Márie Medveckej), nedostatkový spotrebný tovar či značkový alkohol a potraviny.
Výroba nábytku sa potom presunula do Okresného priemyselného podniku v Trstenej a Babinský sa stal jeho riaditeľom. Ako podnikové rekreačné stredisko zrekonštruoval mlyn v Brezovici, kam pozýval na opulentné poľovačky vysokých funkcionárov. Všetko bolo grátis. Taký oravský komunizmus. Svojich ľudí mal Babinský vďaka tomu na ministerstvách, na plánovacej komisii, v ústrednom výbore strany, jeho osobným priateľom bol predseda vlády Peter Colotka. V roku 1984 sa stal Babinský riaditeľom trstenskej Jednoty a panské zábavky sa presunuli do hotela Roháč.
Babinský pochopil, že komunistická elita túži po luxusnom živote – a on im tú túžbu plnil. Poľovačky so svetlometmi, úzkoprofilový tovar ako darček, veľkolepé hostiny, drahý alkohol, šmajchlkabinety a k tomu „ruské čítanky“, teda ženy na sexuálne radovánky. Každého si dokázal kúpiť a zaviazať. Vďaka tomu nemal problém získať zo štátnej kasy miliónové dotácie, mohol pokojne rozkrádať podnikové peniaze a honobiť si majetok, ku ktorému patrili dva domy, tri chaty, tri autá, ale aj dovolenky na Západe. Keď sa jeden kontrolór odvážil poznamenať, že Babinského podnik nerobí dobre evidenciu dochádzky, zlomil mu nos a kontrolór skončil ako robotník na píle. .kerý z vás je Babinský?
Za mreže sa Babinský dostal naozaj iba náhodnou zhodou priaznivých okolností. Prokurátor Ladislav Haniker, ktorý prípad dostal na starosť, neskôr novinárovi Milošovi Luknárovi potvrdil, že Babinského dostala za mreže drobnosť. V topoľčianskom pivovare zmizol kamión s pivom. Všimla si to jedna účtovníčka a nahlásila stratu ekonomickému námestníkovi. Ten zavolal políciu. Policajti išli po riaditeľovi pivovaru, ale zatkli pritom aj Babinského, u ktorého kamión s pivom skončil. Keď sa u kráľa Oravy objavil doma policajt z Topoľčian, Babinský neveril vlastným očiam. „Kerý z vás je Babinský?“ opýtal sa nadstrážmajster a keď Babinský nahnevane protestoval, muž v uniforme ho uzemnil: „Hybaj do afta, lebo ti takú strelím, že ti hlava odletí.“ A veru jednu Babinskému aj strelil. Keby vec riešili stredoslovenskí policajti, nikdy by si nedovolili Babinského zatknúť. Bolo šťastie, že pri zatýkaní topoľčianski policajti nedovolili Babinskému, aby zavolal svojim vysokopostaveným kamarátom. A keď už bol v base, svedkovia začali hovoriť.
Babinský najprv odmietol vypovedať, veril, že jeho kamaráti mu pomôžu. Ale keď ho krajský súd odsúdil, chcel už hovoriť aj o tých najvyšších, ktorí prijímali jeho dary a služby. Čakalo sa, že môže potopiť Colotku, Chňoupka i Štrougala. Ale až tak ďaleko sa vyšetrovatelia nedostali. Do väzenia tak išli s Babinským iba okresní funkcionári a o svoju funkciu pre zapletenie sa s Babinským prišiel prvý námestník ministra vnútra ČSSR Ján Kováč.
Po Novembri začal Babinský zo seba vyrábať obeť režimu, chcel sa dostať z väzenia a súhlasil s tým, že bude svedčiť aj proti bývalým vysokým funkcionárom. Pokus o obnovenie vyšetrovania v kauze Babinský z roku 1990 bol neúspešný, pretože mnohé skutky už boli premlčané, svedkovia odmietali vypovedať a navyše prišla amnestia. V roku 1990 sa podarilo Babinskému pre zdravotné problémy dostať z väzenia, a pokojne si žiť na Orave ako drobný podnikateľ. Ešte pred pár rokmi sa novinárom sťažoval, ako mu tvrdošínsky primátor kazí podnikanie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite