Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Roman Joch

.roman Joch .časopis .klub

Keď som pred mesiacom písal stĺpček o situácii v Česku, dal som mu pracovný názov Nad Řípom sa blýska. To som ešte netušil, ako divo budú hromy biť. Búrku rozpútala aféra v najmenšej vládnej strane Veci verejné (VV).

Najprv sa zistilo, že neformálny vodca tejto strany Vít Bárta, bohatý bývalý majiteľ bezpečnostnej agentúry ABL, robil.. čo vlastne robil? Podľa svojich vnútrostraníckych kritikov ich uplácal – mesačne im dával z vlastného desaťtisícové až stotisícové sumy (v českých korunách), za ich poslušnosť a lojalitu. Podľa vlastnej verzie im iba požičiaval a oni sa mu za jeho dobrotu takto odplatili.
Potom médiá priniesli záznam prejavu Víta Bártu na zasadaní firmy ABL pred nejakými piatimi, šiestimi rokmi, v ktorom vysvetľuje, aké je nutné založiť politickú stranu a ovládnuť politiku – kvôli ziskom ABL.
Inými slovami, ten obraz, ktorý vyvstával, bol nepekný. Bárta podal demisiu, premiér Nečas však požadoval odstúpenie všetkých ministrov a námestníkov VV, ktorí boli v minulosti spojení s ABL.
Medzitým sa objavila nahrávka mladej rebelujúcej poslankyne VV Kristýny Kočí, v ktorej hovorila vulgárnejšie než spodina pohostinského zariadenia 4. kategórie, a naznačovala, že ona a časť ľudí z iných strán sa pokúšajú VV zničiť.
Koniec aféry nateraz vyzerá takto: prezident Klaus výrazne pomohol Bártovi a umožnil jeho ministrom zostať vo vláde (Bárta samotný sa má vrátiť, až keď „sa očistí“). Toto je pozoruhodný a nie plne vysvetlený fenomén: vznik tandemu Bárta – Klaus.
A teraz skok v morálnom vesmíre o státisíce slnečných rokov: v nedeľu 1. mája, keď bol v Ríme blahoslavený pápež Ján Pavol II., boli v bazilike v Starej Boleslavi uložené relikvie blahoslaveného cisára Karla, posledného kráľa českého a apoštolského kráľa uhorského. Toho Karla, ktorého blahoslavil teraz už blahoslavený Ján Pavel II. Otec Jána Pavla II. bol za I. svetovej vojny rakúskym dôstojníkom a veľmi si vážil cisára Karla – tak, že svojmu prvorodenému synovi, budúcemu pápežovi, dal v roku 1920 meno Karol.
Dalo by sa povedať, že cisár Karol ako štátnik neuspel a prehral všetko. Bol to však jediný štátnik za 1. svetovej vojny, ktorý si skutočne prial mier. A keď sa rozpadalo Rakúsko-Uhorsko, dal svoje armáde príkaz nestrieľať do ľudí a nepotlačiť silou  rebelov, separatistov a secesionistov.
Svoju ríšu stratil, ale získal Nebesá.  
Pred 1. svetovou vojnou žil na zámku v Brandýse nad Labem, čo je súčasť dvojmesta Brandýs-Stará Boleslav. Teraz sa jeho relikvia vrátila tam, kde pred 100 rokmi žil. V tom istom meste sa tak nachádzajú relikvie dvoch českých panovníkov: svätého Václava (ktorý bol v Starej Boleslavi zavraždený) a blahoslaveného cisára Karla. Teda relikvie českého panovníka prvého a toho posledného. Jeden svätý, druhý blahoslavený.
Aký to rozdiel od Víta Bártu a Kristýny Kočí! Autor je poradca českého premiéra Nečasa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite