Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pakistanská hanba

.ivan Vrubeľ .časopis .téma

Viac ako šesť rokov som žil len 70 kilometrov od neho. Čo si mám teraz o tom všetkom myslieť?

Minulý pondelok sme sa tu v Pakistane dozvedeli o sebe niekoľko správ. No len tá prvá je veľmi pozitívna – našli a zabili najhľadanejšieho teroristu na svete Usámu bin Ládina. Tie ďalšie správy však už boli značne znepokojivé. Skutočnosť, že som žil viac ako šesť rokov iba asi 70 kilometrov vzdušnou čiarou od úkrytu tohto muža, vo mne vyvoláva zmiešané pocity. A tá hromada pravdepodobných lží, neprávd a falošných domnienok okolo toho je až neuveriteľná. .nie sme hlúpi
Keď čítam, ako médiá opisujú umiestnenie „luxusnej“ vily v „luxusnej“ časti mesta Abbottabad, musím sa pousmiať. Predstava luxusu tu v Pakistane a v Európe či USA je diametrálne odlišná. Prečo sa mesto Abbottabad všade označuje ako luxusné letovisko pre vyslúžilých armádnych dôstojníkov? Nikdy som tu nič také nepočul. Ale už to zistenie, kde sa vlastne Usáma ukrýval pravdepodobne šesť rokov (v roku 2005 bol ten dom dokončený), dáva celému príbehu istú logiku. Žiť ukrytý niekoľko sto metrov od komplexu najkvalitnejšej vojenskej školy v južnej Ázii (volajú ju pakistanský West Point, podľa známej americkej vojenskej akadémie), je naozaj exemplárny príklad pravidla „pod sviecou je najväčšia tma“. Lenže naozaj si máme všetci myslieť, že dnes už smutne známa pakistanská tajná služba ISI o takom pravidle nevedela a nevie? Naozaj máme veriť, že široké okolie takej prestížnej vojenskej školy nie je pravidelne monitorované a kontrolované z bezpečnostného hľadiska? Že si tam môže ktokoľvek bez preverenia postaviť taký komplex (i keď k luxusnému má naozaj ďaleko....) a ktokoľvek v ňom žiť? Nie, nie, svet nie je hlúpy. Toto je skutočne veľká hanba pre Pakistan. V Abbottabade je aj veľká prestížna Lekárska univerzita (o nej sa však v médiách zatiaľ neinformuje), čo by mohlo potvrdzovať podozrenie, že Usáma si hľadal nielen bezpečný úkryt – pod onou sviecou pakistanskej armády – ale aj blízkosť a dostupnosť lekárskej pomoci, keďže sa tvrdilo, že bol silný diabetik a mal veľmi poškodené obličky. Usáma sa teda nachádzal na území, ktoré je prešpikované špehmi a donášačmi pre ISI a neuveriteľným množstvom policajných síl. Viem, o čom hovorím. .veriť Pakistanu?
Každý deň čítam o tejto udalosti niečo nové a som si istý, že nie všetko je aj pravda. Tvrdenie BBC, že  vraj ktosi obyvateľom tej štvrti, kde sa to celé odohralo, hodinu pred začiatkom akcie povedal, aby vypli svetlá, je takisto pozoruhodné. Načo by to kto robil, keď už tri roky máme v Pakistane katastrofálny nedostatok elektrickej energie a vo väčšine oblastí sa centrálna dodávka elektriky vypína denne aj na 12 až 16 hodín? Vypnutie svetiel sa teda dalo docieliť spoľahlivejším spôsobom ako žiadaním ľudí. Takisto tvrdenie USA o zorganizovanom pohrebe Usámovho tela do mora podľa islamských tradícií nesedí, pretože moslimovia majú jednoznačný zvyk (okrem iného) uložiť telo v smere na Mekku s mierne obrátenou tvárou doprava. Ako sa to dá docieliť vhodením tela do mora? Samozrejme, je vôbec otázne, či také ľudské monštrum ako bin Ládin má mať právo na akékoľvek pohrebné rituály. Tu v Pakistane sa každý pýta, kde sú ostatné štyri telá zabitých (troch mužov a jednej ženy)? O tom nie je v správach z USA žiadna zmienka. A čo je najzaujímavejšie, pakistanská vláda v prvé dni nezaujala k celej veci žiadne oficiálne stanovisko – okrem oznámenia ministerstva zahraničia, že to nebola spoločná operácia Pakistanu a USA vláda zverejnila len „hlboké znepokojenie a výhrady“ Pakistanu k vojenskej akcii USA. Čo dodať? Americký prezident Obama v oznámení o zabití Usámu povedal, že Pakistan pomáhal pri tejto operácii, čo však Pakistan odmieta (z jasného dôvodu). Obama sa snaží diplomaticky ustavične ubezpečovať o dobrých vzťahoch s Pakistanom, ale takýmito oznámeniami mu robí zjavne medvediu službu – Taliban hneď vyhlásil, že odveta za Usámovu smrť bude smerovať na prezidenta Pakistanu, Pakistancov a Američanov. Pakistan tu bude musieť veľa vysvetľovať, ale kto tomu uverí? Kto dokáže zmyť ďalšiu hanbu z tejto krajiny, keďže to nebolo po prvý ani druhý raz, čo oficiálne miesta v Pakistane klamali? Jedno však môže zatiaľ tešiť: po smrti obávaného teroristu tu nevznikli žiadne nepokoje a tunajší ľudia sa vyjadrujú síce opatrne, ale v absolútnej väčšine hodnotia túto akciu pozitívne. Malé protesty boli v hlavnom meste Balučistanu Quetta, ale to je skôr tradícia  protestovať tam proti čomukoľvek a najmä proti federálnej vláde v Islamabáde. .dokedy?
Ktorýsi politik sa vyjadril hneď po akcii, že svet bude po smrti Usámu bin Ládina bezpečnejší. Naozaj? Dlhodobo áno, ale momentálne sa dá predpokladať skôr opak. Všetky tie teroristické skupiny, ktoré sa ukrývajú najmä na území Pakistanu, sa pravdepodobne teraz zaktivizujú, lebo dostali dodatočnú motiváciu. Ale to neznamená, že sám nemám radosť z úspechu americkej vojenskej akcie. Veď to boli podobní teroristi, ktorí mi tu v Pakistane brutálne zabili môjho kolegu, poľského inžiniera Piotra Stanczaka. A preto ani nie som schopný pochopiť pohrebné modlitby „ad absentia“ za Usámu, ktoré zorganizovali niekoľkí klerici.
Preto aj posledná otázka: Dokedy bude svetová demokratická verejnosť mlčať a len sa prizerať na túto časť sveta, organizovať finančné zbierky a tolerovať, že jeden človek, ktorý dal evidentne zabiť tisícky ľudí z celého sveta, sa ukrýval roky v krajine, do ktorej my všetci stále posielame finančnú pomoc? Komu ju vlastne posielame? Cítime sa dobre? Aj táto vojenská akcia a všetky s ňou súvisiace okolnosti naznačujú odpovede. Autor žije v Pakistane, kde pracuje ako zástupca medzinárodnej firmy Geofizyky Krakov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite