Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nech žije monarchia

.taki Theodoracopulos .časopis .klub

Byzantský učenec napísal, že monarchia je najspravodlivejšia forma vlády. Kým ju udržuje Boh, vládcov volí armáda alebo aristokratický Senát a korunovaní nasledovníci alebo uzurpátori sa automaticky stávajú svätými.

Antickí Gréci zašli ešte o krok ďalej. Nepožadovali od svojich vládcov božskú dokonalosť, stačilo, že boli veľkými. Agamemnon, Menelaos, Odyseus, Achilles aj Leonidas, všetci boli velikánmi, ale nedokonalými ľuďmi.
Praktickí Rimania nedôverovali gréckemu moralizovaniu o kráľoch a hrdinoch a v osobe Marka Aurelia sami vytvorili predstavu kráľa-filozofa, o ktorom mohol Platón iba snívať. Markus v svojich meditáciách napísal, že kráľ by mal vládnuť rozumne, s ohľadom na Prozreteľnosť a slúžiť pritom svojim poddaným. Chudák starý Markus, jeho vláda bola jedna katastrofa za druhou. 
Odkedy som zostarol, viem, že konštitučný monarcha je viac ako dobrý prezident. Pozrite sa na moju krajinu, vtip Európy. Prezident strieda prezidenta a zatiaľ čo tí, čo ho zvolili, rozkrádajú krajinu, on sa pozerá iným smerom. Keď sa v Grécku končila monarchia, bola to prosperujúca krajina. Výsledky referenda sledoval už z Londýna. Detto Taliansko. Neovládateľný národ, ktorý môže zjednotiť iba monarcha. Ten posledný abdikoval, keď prehral v ukradnutom referende v roku 1946. Komunisti boli pripravení vyhlásiť občiansku neposlušnosť. Ozajstní demokrati.
Najčudnejší je príklad Nemecka. Najbohatšia krajina Európy, hoci ich armáda je smiešna. Som si istý, že keby nebol cisár musel abdikovať, Hitler by sa nikdy nestal kancelárom.
Dnes sa monarchiám ešte darí v Škandinávii a Holandsku.  A dokonca aj v Belgicku, v ne-štáte, ktorý drží pokope iba kráľ.
A to ma privádza k Williamovi a Kate. Ako všetci ľudia dobrej vôle, aj ja verím, že raz budú dobrým kráľovským párom. Princ Charles by urobil veľké štátnické gesto, keby ustúpil bokom a otvoril Williamovi cestu k trónu. l TAKI/
Celým menom Taki Theodoracopulos je stĺpčekárom britského Spectatoru a editorom svojho časopisu Takimag. Pochádza z urodzenej rodiny z iónskeho ostrova Zante, je synom gréckeho lodného magnáta a jeho manželkou je prin - cezná Alexandra Schönburg.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite