Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všetko najlepšie chlapci, vlastne chlapi!

.peter Bálik .časopis .hudba

Beastie Boys oslavujú dvadsaťpäť rokov na scéne novým albumom Hot Souce Committe Pt. 2.

My sme praví Beastie Boys! Nie, my sme praví Beastie Boys!“, naťahujú sa dve trojčlenné skupinky hollywoodskych komikov, oblečených presne podľa trojice slávnych raperov z New Yorku. Je to záverečná scéna z polhodinového promo filmu Fight For Your Right  Revisited, ktorý sprevádza vydanie najnovšieho albumu skupiny Hot Sauce Committee Pt. 2.
A je to reklama ako hrom. Stačí sa pozrieť na zoznam účinkujúcich, ktorí takýmto spôsobom vzdali hold hiphopovej legende: Jack Black, Will Ferrell, Steve Buscemi, Susan Sarandonová, Danny McBride, Kirsten Dunstová, Tim Robins, Orlando Bloom alebo Elijah Wood. A keď si pozorne prečítate titulky na záver filmu, nájdete tam aj Silviu Šuvadovú, ktorá sa tam mihne ako luxusná dáma v bláznivej bitke v jednej z newyorských reštaurácií!
Z Hot Souce Committee Pt. 2 sa tak stáva jedna z najväčších udalostí hudobnej jari. A to hneď z dvoch dôvodov. Beastie Boys, čiže MCA (Adam Yanch), Mike D (Michael Diamond), Ad-Rock (Adam Horovitz) oslavujú dvadsiate piate výročie vydania debutového albumu Licence To Ill, s ktorým vtedy zmietli hitparády po celom svete. Bol to zároveň prvý hiphopový album, ktorý sa dostal na prvé miesto hitparády. A je tu ešte jedna vec, ktorá stojí za oslavu. Dnes sú to už starí chlapi, ale niečo pubertálne z nich v ich hudbe pretrváva. No a ešte jedna vec. Album mal pôvodne vyjsť už v roku 2009, ale vtedy sa ho rozhodli odložiť, pretože Adamovi Yanchovi diagnostikovali rakovinu. Trvalo ďalšie dva roky, kým sa ich fanúšikovia dočkali novej hudby od svojich hiphopových chlapcov.
Adam je na tom dnes oveľa lepšie, aj keď sa stále neobjavili správy, že chorobu definitívne prekonal. Okrem toho, prvé recenzie o Hot Souce Committee Pt. 2 hovoria, že ide o ich najlepší album od prvej polovice 90. rokov.  Keď im v roku 1986 vyšiel debutový album Licence To Ill, stali sa tínedžerskými hviezdami, no neskôr úlohu posterových chlapcov odmietli a radšej nahrali nekomerčne ladené albumy Pauls Boutique (1989) a Check Your Head (1992), ktorými sa zaradili skôr do alternatívneho tábora.  Darilo sa im v ére grunge. Vtedy dosiahli jeden z ďalších vrcholov, a to vďaka albumu Ill Communication (1994), ktorý sprevádzal jeden z najlepších klipov 90. rokov. V hite Sabotate sa premaskovali na „coolových“ fúzatých policajtov zo starých krimiseriálov. No nasledujúce Hello Nasty (1998) alebo To The 5 Boroughs (2004) také dobré neboli. Preto dnes môžeme hovoriť o ich veľkom comebacku.
Vždy budú patriť do kolónky hip-hopu, ale táto trojica je dostatočne múdra a vtipná, aby sa tam nadobro usadila. Predovšetkým majú to, čo mnohým raperom z „ulice“ chýba. Humor. (Stačí si pozrieť ich najnovší klip Fight For Your Right Revisited na You Tube, to je jednoducho jazda!). Ale aj veľké hudobné schopnosti. Traja newyorskí raperi nielenže vedia dávať správne rýmy do správnych beatov, ale vedia hrať na ktoromkoľvek hudobnom nástroji. Ich platne sú ako hudobné laboratórium, kde sa pracuje nielen so starými samplami, ale často si tracky sami nahrávajú – od bicích cez klávesy až po gitary. Občas ich hudba znie dokonca ako hardocore, to vtedy, keď si spomenú na svoje punkové korene!
Keď pracovali na najnovšom albume, nahrali toho toľko, že im to vystačilo na dve platne. Nie je úplne jasné, prečo sa najprv rozhodli vydať „dvojku“, no dodávajú, že Hot Sauce Committe Part I by sa mal objaviť ešte tento rok.  To znamená, že rok 2011 by sme mohli už teraz vyhlásiť za rok Beastie Boys. Všetko najlepšie chlapci (vlastne chlapi, zdá sa, že nikdy nezostarnú) a Adamovi želáme hlavne to zdravie!      
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite