Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ústava a Maďari

.dušan Čaplovič .časopis .klub

Maďarsko má novú ústavu s prívlastkami veľkonočná, ústava jednej strany, či dokonca „uhorská“ ústava. A súčasne s tým sa množia výhrady medzinárodného spoločenstva.

Žasnem, že sa to deje za maďarského predsedníctva v EÚ. Žasnem, že doteraz oficiálne protestuje len Nemecko, pričom novú ústavu prirovnalo k maďarskému mediálnemu zákonu, a teda excesu, ktorý musela Budapešť novelizovať.  Na mlčanie nie je dôvod. Nedemokratické zakonzervovanie moci Fideszu aj v čase, keď nebude vo vláde, zníženie kompetencií ústavnému súdu, zásah do nezávislého súdnictva, obmedzenie ľudských práv s diskrimináciou neúplných rodín, slobody prejavu, okliešťovanie zamestnaneckých práv a zásahov štátu do súkromného života občanov, to všetko je nevídané. Ústava obsahuje protieurópske postoje, konkrétne pri obmedzovaní práv žien, nedemokratických prvkov moci a exteritoriálnych záujmov maďarstva v strednej Európe. Konkrétne uplatňovanie kolektívnych práv a možností formovania kolektívnych autonómnych samospráv ponad hranice susedných štátov je návrat do minulosti Horthyovského režimu. A netreba zabúdať, že ústava posilňuje moc premiéra a jeho štátostrany na ceste od demokratického k autoritatívnemu systému moci, od demokratickej republiky k autoritatívnemu režimu.  
Odmietam porovnávať preambuly slovenskej a maďarskej ústavy. Naša preambula vyvažuje „My národ slovenský“ záverečnou vetou „my občania Slovenskej republiky uznášame sa prostredníctvom svojich zástupcov na tejto ústave.“ Maďarská preambula sa začína zvolaním „Bože, žehnaj Maďarov“ a má len etnicko-nacionálny kontext.  
Politický národ definuje maďarská ústava tak, aby domáce národnostné menšiny vedeli, že ich asimilačne považuje za „súčasť maďarského národa“. Na druhej strane, keď ide o národnostné menšiny Maďarov v okolitých suverénnych štátoch, tak je „Maďarsko vedené ideou jednotného maďarského národa“ a nesie  „zodpovednosť za osud Maďarov žijúcich mimo hraníc Maďarska“. Je to vyslovene nevyvážený postoj s jediným čitateľným cieľom: revíziou Trianonu.
Zmena volebného zákona, korešpondujúca s novou ústavou a prepojená na dvojaké maďarské občianstvo bez trvalého pobytu, musí byť pre Slovenskú republiku neprijateľná. Kým Rumunsko pred vstupom do Schengenu a Srbsko v existujúcom asociovanom procese s EÚ logicky nereagujú, Slovensko ako plnoprávny člen EÚ musí na tieto ciele rázne reagovať. Viete si predstaviť, že by to bolo naopak? Predstavte si novú ústavu negatívne zameranú k národnostným menšinám a etnickým skupinám. Nuž, poriadne by sme pocítili maďarské aktivity od Washingtonu cez Brusel, Štrasburg, Viedeň až po Budapešť. Otvorene povedané, nemali by sme hlivieť, ale a konať. Otvorene, hrdo a nebojácne. Hoc aj novelou našej ústavy, ktorá presnejšie zadefinuje územnú celistvosť Slovenskej republiky. Prečo? Preto, aby sa  hranice nestali volebným korzom a následným vyvolávaním národnostných vášní na jednej aj druhej strane Dunaja. Autor je poslanec parlamentu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite