Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Opäť tajne  
Ústavný súd minulý týždeň zrušil výsledky tajných volieb generálneho prokurátora z decembra minulého roku. Vyhovel tak sťažnosti bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý sa v týchto voľbách uchádzal o znovuzvolenie do tejto funkcie. Hoci parlament si medzitým odhlasoval zmenu spôsobu voľby z tajnej na verejnú, podľa nálezu Ústavného súdu sa tajná voľba bude musieť zopakovať.
Trnka vo svojom podaní namietal priebeh volieb, počas ktorého si vládni poslanci fotografovali hlasovacie lístky, vynášali ich z hlasovacej miestnosti a navzájom sa pri voľbe kontrolovali. „Tajná voľba takýto postup neumožňuje. Práve naopak, priamo ho vylučuje. Takto by poslanci Národnej rady mohli postupovať, ak by hlasovanie o generálnom prokurátorovi bolo verejné,“ píše sa v zdôvodnení rozhodnutia.  Národná rada podľa súdu extrémnym spôsobom zasiahla do ústavných práv navrhovateľa. Podľa Trnku by sa mali voľby zopakovať za účasti oboch kandidátov, ktorí sa o funkciu uchádzali v decembri. To znamená jeho a koaličného kandidáta Jozefa Čentéša.
Po rozhodnutí súdu sa v koalícii začalo diskutovať o tom, ako zabezpečiť, aby sa pri voľbe nezopakovala situácia z minulého roka, keď za Trnku hlasovali aj niektorí koaliční poslanci a na zvolenie mu chýbal len jeden hlas. Celý priebeh voľby vtedy vyústil do vzájomného obviňovania vládnych poslancov, pričom najviac podozrení smerovalo do radov zastupiteľov za stranu Most.
Minister vnútra Daniel Lipšic z KDH navrhuje, aby sa koalícia pred opakovanou voľbou poistila. Chce to dosiahnuť tak, že koaliční poslanci si síce prevezmú hlasovacie lístky, ale nebudú hlasovať. „Treba zabezpečiť, aby poslanci nerozhodovali pod vplyvom peňazí alebo vydierania,“ odôvodnil svoj návrh Lipšic.  Práve vydieranie a úplatky poslancov sa skloňovali po decembrovej verejnej voľbe. Podozreniami sa dokonca začala zaoberať Špeciálna prokuratúra.   Premiérka Iveta Radičová však žiadne poistky nechce. Prebehnúť má podľa nej normálna tajná voľba, pričom poslancov chce znovu postaviť pred fakt, že v prípade zvolenia Dobroslava Trnku podá demisiu.  
Otázne je, či premiérka opäť raz nevyhlásila niečo, čo bude musieť pod tlakom okolností korigovať. Alebo poriadne riskovať.    
.jm

Piťo u Lipšica

Juraj Ondrejčák, prezývaný Piťo, ktorého polícia považuje za šéfa jednej zo skupín bratislavského podsvetia, sa domáhal stretnutia s ministrom Lipšicom. Podľa Nového Času s ním chcel hovoriť o vražde advokáta Valka. Pracovník ministerstva mu odporučil špeciálny útvar, ktorý sa takýmito prípadmi zaoberá. Piťo to však odmietol. Polícia ho predvolá ako svedka.
.vag

Bez ochrany

Okresný súd zatiaľ nepovolil národnej lotériovej spoločnosti Tipos reštrukturalizáciu. Ochranu pred veriteľmi odmietol pre formálne chyby, po ich opravení bude súd rozhodovať opäť. Dôležitý je čas. Ešte tento mesiac si Tipos bude musieť prevziať z Najvyššieho súdu rozhodnutie o povinnosti zaplatiť 14 miliónov eur cyperskej spoločnosti Lemikon.                     
.gaš

SaS proti eurovalu

Sloboda a solidarita Richarda Sulíka oznámila, že jej poslanci nepodporia v parlamente vznik Európskeho stabilizačného mechanizmu, ktorý má po roku 2013 nahradiť dočasný euroval. Rozhodnutie vedenia SaS bolo jednomyseľné. Jej predstavitelia hovoria, že sa ako jediní rozhodli nepodľahnúť falošnej solidárnosti. Sulík vyhlásil, že sú tu pre občanov Slovenska, a nie pre zahraničné banky či nezodpovedné krajiny.
.lk

Pripravené

Bratislava a Košice hlásia, že sú pripravené na hokejové majstrovstvá. Primátor Bratislavy tvrdí, že mesto má zvládnutú organizáciu dopravy aj otázky bezpečnosti a čistotu. Podľa indícií až 85 percent návštevníkov sa chystá prísť autom, čo môže skomplikovať dopravu. Košice finišujú s rekonštrukciou Staničného námestia, pripravujú v centre bezplatné wi-fi aj detašované pracoviská niektorých konzulátov.
.eč

Učebnice bez aukcie

Minister školstva musel vysvetľovať, prečo pri zákazke na učebnice nepoužil elektronickú aukciu. Podľa Jurzycu vyberali experta, preto nešli cez aukcie, ale cez „nejaké siete“. Zároveň dodal, že nemá ešte o celej záležitosti dostatočné informácie.  Médiá kritizovali, že zákazku na analýzu reformných učebníc dostala firma, ktorá sa zaoberá poisťovníctvom, a napokon bol jej zástupca zvýhodnený pri ďalšom výbere.
.eč, SITA


Pál Csáky/
Stranícky kongres vrátil do predsedníctva SMK svojho bývalého šéfa. Za predsedu strany bol znovuzvolený József Berényi. Podľa Csákyho koalícia pracuje na svojom sebazničení, nie sú vylúčené predčasné voľby, a preto boli vraj tlaky, aby sa vrátil.

Jozef Mihál/
Minister sociálnych vecí predstavil novelu Zákonníka práce, pri ktorej ustúpil odborárom aj zamestnávateľom. Napokon nie sú spokojní ani jedni, ani druhí. Odborári sľubujú protesty pred Úradom vlády a zamestnávatelia sa ešte pokúsia presvedčiť poslancov.

József Berényi/
a jeho dvojaké občianstvo sa stalo hlavolamom pre slovenských politikov. Tému, či je ešte šéf SMK občanom SR, otvorila SNS. Minister vnútra navrhol, aby sa Berényi sám priznal, či už má maďarské občianstvo. „Sú aj iné možnosti,“ dodal tajuplne D. Lipšic.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite