Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Galéria, premostenie, rekonštrukcia

.časopis .umenie

Premostenie a rekonštrukcia. To sú dnes najfrekventovanejšie slová súvisiace so Slovenskou národnou galériou. Chceli sme na vlastné oči vidieť, o čo ide, a tak sme sa do areálu bývalých Vodných kasární pri Dunaji vybrali.



Dobre, že ste oblečení v športovom," hovorí pán Vencel, ktorý nás spolu s Karmen Koutnou a s generálnou riaditeľkou SNG Alexandrou Kusou po zákulisí" galérie sprevádza. Na rozdiel od nás totiž presne vie, čo budeme vidieť. 
.premostenie
Starobylým výťahom sa dostávame k najznámejšej, najkontroverznejšej a v týchto dňoch aj jubilujúcej časti Slovenskej národnej galérie. Premostenie dvoch krídel barokových Vodných kasární bolo podľa architektonického návrhu Vladimíra Dedečka postavené v rokoch 1969  1977. Táto pozoruhodná stavba je odvážnym zásahom do starej architektúry, a tak bola od samého začiatku vnímaná polemicky. Jedni, hlavne architekti a ľudia všeobecne prijímajúci moderné umenie, boli a sú premostením nadšení. Laická verejnosť" premostenie skôr trpela. Teda premostenie v tej podobe, akú poznáme. Podľa pôvodného projektu malo totiž vyzerať trochu ináč: napríklad červený kovový plášť, vďaka ktorému stavba medzi staršími budovami na nábreží skutočne trčala", nahradil pôvodne navrhovanú sklenú mozaiku. Ďalšou nepríjemnosťou, ktorá prijatiu premostenia nepomáha, je jeho zanedbanosť, vinou ktorej sa stavba pomaly menila na chátrajúce monštrum.
Tí však, ktorí v priestoroch premostenia niekedy videli nainštalovanú výstavu, musia uznať, že hlavne pre moderné umenie je tento priestor jedinečný a na Slovensku nenahraditeľný. Posledná výstava sa tu však skončila v marci 2001, keď vtedajšia generálna riaditeľka SNG Katarína Bajcurová rozhodla o uzatvorení premostenia. A to je práve to jubileum: premostenie je zatvorené presne 10 rokov. Zvonku bolo premostenie ošarpané a možno aj esteticky problematické, zvnútra sa však už stalo nepoužiteľným. Do priestorov zatekalo, v dôsledku čoho sa na stenách šíria plesne, v lete v ňom bolo neznesiteľne teplo. Vlhkosť a teplotné výkyvy vážne ohrozovali vystavované exponáty.
Tie priestory sú dnes skutočne v hroznom stave. Na niektorých miestach prší rovno na schody, pleseň vytvára na bielej stene tmavozelené mapy. Keď nám pán Vencel otvorí priestor medzi tehlovou stenou a šikmou strechou, je to ešte tristnejšie: medzi sklenenými tabličkami sú škáry, izolačná hmota odstáva od stien. Dozvedáme sa, že v týchto priestoroch našli úkryt holuby. A v noci ich tu lovia kuny. 
Výstavné priestory pôsobia napriek všetkému stále vzdušne a atraktívne. Hádam len v galérii Danubiana je možné vystavovať väčšie umelecké artefakty. Ale v premostení vlastne ani to nie je také jednoduché: vedú sem dvere len o niečo väčšie ako je štandardný bytový" rozmer. A ani do výťahu sa väčšie kusy nezmestia.
.rekonštrukcia
Nech už si o architektúre premostenia človek myslí čo len chce, isté je, že akútne potrebuje rekonštrukciu. Pleseň sa totiž šíri aj do susedných výstavných priestorov a je dosť absurdné, že najzaujímavejší výstavný priestor galérie je dlhodobo nepoužiteľný. Potrebuje minimálne novú strechu, fasádu, zlepšenie prístupu a funkčnú klimatizáciu (nazrieme aj na klimatizačnú lávku", v ktorej sú obrovské rúry  po zmodernizovaní by aj tieto priestory mohli slúžiť ako návštevníkom prístupné chodby).
Iba opravenie premostenia by však, vzhľadom na potreby galérie (a potreby mesta, ktorého je súčasťou), bolo nedostatočné.Z galérie treba urobiť fungujúci priestor," hovorí Alexandra Kusá. To už stojíme na nádvorí. Po komplexnej rekonštrukcii  a o ňu v prípade SNG ide  bude nádvorie oddelené sklenenou stenou od ulice, čím vznikne pokojný verejný priestor v hlučnom centre mesta. Sprístupniť sa majú aj depozitáre, ktoré sú v podzemných priestoroch priamo pod nami. Pani riaditeľka nám ukazuje, kade presne pôjde sklenená stena, kde bude vstup. Ide o to, aby už z ulice bolo vidieť, čo tu je," hovorí. Prechádzame k amfiteátru, ktorý je v súčasnosti ošarpaný a zarastený burinou. Vzhľadom na to, že je rovno pod oknami obytného domu, je v podstate nepoužiteľný. Rekonštrukcia počíta s jeho zakrytím, čím vznikne atraktívny priestor na spoločenské udalosti, vernisáže, konferencie či koncerty. Čo je za týmto?" snažím sa ponad plot z vlnitej umelej hmoty nazrieť na akési zanedbané átrium. Nič," odpovedá Alexandra. Z prázdneho priestoru pri služobnom vchode do galérie sa má stať obchod a knižnica. Doriešený má byť aj vstup pasážou od hotela Carlton a zo Štúrovho námestia. 
.galéria
Projekt rekonštrukcie SNG sa nám zdá zaujímavý a dobrý. Jeho podstatou ani zďaleka nie je len oprava havarijného stavu premostenia, ale vytvorenie otvoreného, kultúrneho priestoru na nábreží Dunaja. Slovenská národná galéria (a aj Bratislava) by si taký priestor zaslúžila. V posledných rokoch sa aj v obmedzených priestoroch národná galéria otvára. Nejde len o zaujímavé výstavy (napríklad veľké profilové výstavy Júliusa Kollera, Františka Drtikola či Juraja Bartusza, ale aj pozoruhodné a občas aj kontroverzné výstavné počiny ako Maľba po maľbe alebo Holé baby). Ide aj o čítačky slovenských spisovateľov, projekcie v kine (najbližšie bude galerijné kino súčasťou Festivalu frankofónnych filmov), alebo ateliéry pre deti či skvelá akcia, akou bol BLAF v auguste minulého roka. Do galérie chodí viac ľudí a viac než múzeum umenia" pripomína živé miesto, kde sa umenie deje".
Nejde teda o zúfalý pokus architektúrou oživiť polomŕtvu inštitúciu, ale živej galérii s veľkým tvorivým potenciálom rozviazať ruky a dať jej priestor, ktorý potrebuje. Treba na to len" peniaze, veľa peňazí (okolo 35 miliónov eur), z už teraz napnutého rozpočtu ministerstva kultúry. Priestory galérie sú v havarijnom stave, rekonštrukcia je nevyhnutnosťou. 

Videoreportáž z návštevy SNG nájdete na www.tyzden.com.







Galéria pre ľudí
Generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá hovorí o tom, že keby sa o rekonštrukcii rozhodlo dnes, hotová by mala byť v marci 2014.


.v akom stave je plánovaná rekonštrukcia SNG dnes?

Máme projekt pre tendrovú dokumentáciu, čo znamená, že môžeme začať verejné obstarávanie na dodávateľa rekonštrukčných prác. A máme všetky potrebné stavebné povolenia. Galéria teda čaká na pokyn od ministerstva kultúry a ministerstvo, predpokladám, čaká na pokyn od vlády.


.koľko má rekonštrukcia stáť?

Každá veľká štátna zákazka musí prejsť niečím, čo sa volá štátna expertíza", v rámci ktorej sa overuje cena stavby. Štátna expertíza bola vykonaná v roku 2005 a z nej vyplynula cena niečo nad jednu miliardu korún, teda okolo 35 miliónov eur. Len na porovnanie: rozpočet rekonštrukcie Bratislavského hradu bol na 128 miliónov eur a nový Zimný štadión stál 90 miliónov. 


.ako dlho bude rekonštrukcia prebiehať?

Keby sa začalo v týchto dňoch, tak musíme vypísať verejné obstarávanie na dodávateľa a začať pracovať na vykonávacích projektoch, čo by znamenalo, že by sme mohli začať so samotnou rekonštrukciou prvého novembra. Ak by to išlo tak, ako si to predstavujeme, tak by sme skončili v máji 2014. Rekonštrukcia by teda trvala asi tri roky. 


.keby rekonštrukcia prebehla tak, ako je naplánovaná, v čom bude po jej skončení galéria iná?

Bude určite lepšia. To, čo dnes najviac vidieť, teda chátrajúce premostenie, je náš najmenší problém. Oveľa väčším problémom sú napríklad depozitáre, v ktorých sú uložené zbierkové predmety. Ďalším problémom je to, že SNG je síce v meste, ale zároveň je mestu za chrbtom. Rekonštrukciou vznikne areál, ktorý bude súčasťou mestských štruktúr a v galérii by vznikol aj spoločenský priestor pre ľudí. Čiže človek by mal dôvod prísť do galérie len tak". Dnes sem prídete, len keď si chcete pozrieť výstavu, a to sa nám nepáči. My by sme chceli, aby sem ľudia prišli aj na kávu, alebo kočíkovať deti či stretnúť sa s kamarátmi. A možno raz si pozrú aj výstavu. A možno nikdy, ale aspoň budú vedieť, kde tá Slovenská národná galéria je. 


.autorom projektu rekonštrukcie je architektonické štúdio vášho otca Martina Kusého. Nie je to problém?

Problémy z toho určite vznikať budú, ale súťaž na rekonštrukciu bola v roku 2005. Ja som vtedy síce pracovala v SNG, ale do súťaže som nebola nijako zainteresovaná. Projektová dokumentácia je už dva roky odovzdaná, projekty sú vyplatené a podľa pôvodných plánov sa dnes mala rekonštruovaná galéria otvárať. To by síce bolo pekné rodinné stretnutie, ale to by bolo všetko. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite