Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Hľadá sa šéf NBÚ
Koalícia sa minulý týždeň pokúsila nájsť nového šéfa Národného bezpečnostného úradu, ktorý koncom mesiaca zaujme miesto po odchádzajúcom Františkovi Blanárikovi. 
Miesto podľa koaličných dohôd patrí strane SaS, no pred koaličným stretnutím sa predseda KDH Ján Figeľ netajil, že kandidáta na post vedia ponúknuť aj oni. SaS v pondelok za zavretými dverami svojim partnerom ponúkla meno nestraníka Jána Stana, ktoré krátko nato preniklo do médií. Hoci toto meno bolo neznáme aj pre členov rokovania, už na druhý deň sa Stano stal centrom pozornosti. 
Médiá zverejnili, že pracoval v Slovenskej informačnej službe v čase, keď jej šéfoval Ivan Lexa. SIS bola v tom čase podozrivá z únosu prezidentovho syna, vraždy Róberta Remiáša či politickej špionáže v prospech HZDS. 
O Stanovej kandidatúre padne rozhodnutie tento pondelok, no zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že SaS bude musieť ponúknuť iné meno. Vraj má iných kandidátov dostatok. S nomináciou Jána Stana nie je zatiaľ stotožnené KDH ani Most. „Náš postoj je limitovaný morálnym a odborným kreditom kandidáta,“ povedal pre SME podpredseda KDH Pavol Hrušovský. Predseda SaS Richard Sulík o svojho prvého kandidáta ani príliš nebojoval. Hoci sa vyjadril, že Stano sa s Lexom ani osobne nepoznal, Stano sa ani nezúčastňoval na strategickom konaní SIS a do služby nastúpil ako 24-ročný referent. A keď sa ohlásil na inzerát, údajne ani nevedel, že sa hlási do tajnej služby. Sulík povedal, že „pokiaľ toto má byť kardinálny problém, predložíme ďalšieho“. 
Blanárik pred mesiacom, teda dva a pol roka pred skončením riadneho funkčného obdobia, podal rezignáciu. Urobil tak vraj preto, že sa odmieta stať nástrojom spravodajských hier. V skutočnosti len predbehol vládne rokovanie, ktoré by ho zrejme odvolalo. Stalo sa tak po zverejnení jeho nedôveryhodnej minulosti spred roku 1989, keď Blanárik podľa všetkého donášal vojenskej kontrarozviedke na svojich známych.
Ako napísal pred pár týždňami náš časopis, úrad pod Blanárikovým vedením udelil previerku mnohým problematickým osobám. Sám Blanárik v minulosti opakovane dostal bezpečnostnú previerku s najvyšším stupňom prísne tajné, ktorú však nesmú dostať vedomí spolupracovníci komunistických tajných služieb.
.gaš
Spoplatnené štúdium
Minister školstva prišiel s novým návrhom – chce spoplatniť tú časť denných študentov, ktorí študujú v cudzom jazyku. Všetky spoplatnené programy v cudzom jazyku by však škola musela ponúkať aj v slovenskej mutácii. Spoplatnenie súvisí s predpismi EÚ, podľa ktorých musia zahraniční študenti študovať na našich školách za tých istých podmienok ako domáci. Inak by teda aj cudzinci museli u nás študovať zadarmo.
.eč, SITA
Sulík a tunelári
Predseda parlamentu Richard Sulík pripustil možnosť, že zahraniční vlastníci na úkor SR tunelujú sprivatizované spoločnosti. Reagoval tak na parlamentné vystúpenie poslanca SNS Dušana Švantnera, podľa ktorého nemeckí a francúzski akcionári SPP vyťahovali z firmy peniaze cez poradenské zmluvy. Minister hospodárstva Miškov podobné informácie nemá a odkázal svojho straníckeho šéfa na orgány činné v trestnom konaní.    
.lk
Nemiestna SaS 
Poslanec SaS Szilárd Somogyi oprášil tému zo straníckeho referenda a navrhol zníženie počtu komunálnych poslancov o 30 percent. Dôvod? Máme ich vraj príliš veľa. Za pozornosť stojí, že reformu navrhuje strana, ktorá ich nemá takmer žiadnych. Premiérka Radičová návrh odmietla ako nemiestny, proti je aj Združenie miest a obcí Slovenska a opozícia.
.jd
 
Škandál, či nie?
Pri testovaní deviatakov prišlo k zvláštnej situácii. Tri úlohy z geometrie boli takého charakteru, že ich vyriešili len 2,3 percenta žiakov. Preto boli tieto úlohy dodatočne vyradené. „Podľa mňa to nie je škandál,“ vyhlásil minister školstva Jurzyca. No premiérka to považuje za chybu inštitúcie, ktorá testy zadávala, a mali by sa z toho vyvodiť dôsledky.
.eč, SITA
Veľké prepúšťanie
Rozhlas a televízia Slovenska pripravuje hromadné prepúšťanie, ktoré sa dotkne 408 funkcií. Cieľom je usporiť peniaze v rozpočte a vytvoriť novú organizačnú štruktúru bez nadbytočných pracovných pozícií po zlúčení oboch médií. Prepúšťanie prerokovalo vedenie aj s odborármi. Prvé výpovede budú doručené v máji. Dlh, ktorý RTVS zdedila po STV, chce riešiť šetrením, ale pri oddlžení bude potrebovať aj pomoc štátu.
.eč, SITA
 
 
Mikuláš Dzurinda
Slovenský minister zahraničných vecí ponúkol naše skúsenosti s prechodom k demokracii Líbyi. Znelo by to ako celkom milý vtip, nebyť toho, že slovenská diplomacia zanedbáva dôležitejšie úlohy. Alebo je Tripolis naozaj bližšie ako Budapešť?
Béla Bugár
Predseda strany Most-Híd a podpredseda parlamentu išiel do priameho sporu s Viktorom Orbánom. V maďarskom štátnom rozhlase vyhlásil, že Orbán poškodzuje záujmy slovenských Maďarov a tí by sa podľa Bugára nemali zapájať do vnútropolitických sporov v Maďarsku.
Rudolf Schuster
Rudolf Schuster sa ocitol v knihe spomienok exprezidenta USA  Georgea Busha. Ten si spomína na slzy v očiach R. Schustera, keď opisoval hrdosť svojho národa na pomoc pri oslobodzovaní Iraku. Bush to spomína v súvislosti s obvineniami, že USA konali jednostranne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite