Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo sa deje v Maďarsku?

.dušan Čaplovič .časopis .klub

Súčasné politické harašenie za Dunajom svedčí o ďalšom z nacionalizovaní maďarskej politiky.

.treba to povedať priamo: oslavami výročia revolúcie z roku 1848 a predložením novej ústavy do parlamentu sa prezentovali ciele šovinistickej politiky, namierené cez hranice k susedom. To čo sa deje dnes v Maďarsku sa týka nielen Slovenska, ale aj celej Európy a pripomína tridsiate roky minulého storočia.
Slová prísahy, ktorými verejne prisahali vernosť Maďarsku desiatky etnických Maďarov  v Sedmohradsku a Srbsku, svedčia o skutočných cieľoch Orbánovej „menšinovej“ politiky v strednej Európe. Spomínané ceremónie sa konali aj za prítomnosti predsedu maďarského parlamentu László Kövéra, ktorý vyhlásil, že je to veľká historická chvíľa pre prisahajúcich, ako aj pre dejiny celého Maďarska. Toto nie je európska, ale protieurópska politika. Toto nie je o dobrom susedstve, ale len o Maďarsku a Maďaroch. Bezprecedentné slová predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, že v roku 1848 sa Maďari vzopreli Viedni a dnes Bruselu, zaznievajú počas polročného predsedníctva Budapešti v Európskej únii.
Orbánokracia vytláča v maďarskej spoločnosti akúkoľvek opozíciu a sleduje cieľ  zjednoteného maďarského spoločenstva v strednej Európe. Samozrejme, ponad hranice zvrchovaných štátov. Aktivity Jobbiku sú  jedna strana a Fideszu druhá strana jednej mince, jedného cieľa. Rozdiel je len v tom, že politika Viktora Orbána je oveľa sofistikovanejšia. To nie je len spomínané divadlo pri prísahe občianstva etnických Maďarov, ale aj konkrétne kroky, ktoré vyplývajú z novej ústavy. Veď rozširuje právomoci predsedu vlády, obmedzuje zasahovanie Ústavného súdu do výkonnej moci a likviduje autonómiu justície. Ombudsman a guvernér centrálnej banky bude menovaný všemocnou vládou, popritom sa má obmedziť petičné právo a postavenie najvyššieho kontrolného úradu takmer bez verejnej informovanosti. Perličkou je právo rodiny s deťmi mať o jeden hlas viac vo voľbách, ako rodina bez detí. Neskutočné. Prijatie maďarskej ústavy má priniesť novú dobu. Tí z nás, ktorí poznajú maďarskú históriu, vedia, kam to smeruje. Napokon, nová ústava už bude zákonom maďarského národa, a nie Maďarskej republiky.
Žiaľ, aj takto sa prejavuje politika jedného z podpredsedov Strany európskych ľudovcov Viktora Orbána, ktorú výstižne zhodnotil bývalý slovenský veľvyslanec v Budapešti Štefan Markuš: tragédiou človeka sa stáva to, ak chce napodobniť Boha.
Pre mňa je nadovšetko nepochopiteľné, že k týmto excesom a exteritoriálnym aktivitám sa nevyjadrí vláda Ivety Radičovej. Radšej mlčí, len aby si nepoškvrnila svoj zvláštny imidž údajne dobrých vzťahov s naším susedom.

Autor je poslanec NR SR.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite