Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pomätenec

.martin Hanus .časopis .téma

Posledný novinár, ktorý urobil rozhovor s Muammarom Kaddáfím, bol podľa všetkého Francúz Laurent Valdiguié. Začiatkom marca ho zverejnili viaceré svetové noviny. Kým sa k nemu novinár dostal, prekonal štyri vojenské zátarasy, cestu mu lemovali vojaci a nákladiaky, na ktorých boli naložené protiletecké zbrane. Novinár napokon dorazil do stanu obklopeného ruinami, ktoré tam stoja na pamiatku obetí amerického bombardovania z roku 1986. Valdiguié stretol Kaddáfího ešte dva týždne pred začiatkom francúzskych leteckých náletov a počas 50-minútového rozhovoru sa sám presvedčil, že v súčasnosti najdlhšie vládnuci diktátor sveta vyniká všeličím, ale určite nie triezvosťou úsudku.

Kaddáfí sa pred ním zjavil v paranormálnom výjave: v čiernej bunde, so slnečnými okuliarmi, kožušinovou čiapkou a s mierne posadnutým výrazom tváre mu dal ochotne nazrieť do svojej mysle. V Líbyi sa vraj vysadila al-Káida, ktorá zaútočila na kasárne a policajné stanice, obsadila ulice, terorizuje obyvateľstvo jednotlivých miest a ľudia majú preto strach. Obyvatelia Bengází ho vraj telefonicky poprosili, aby začal s bombardovaním mesta a vyhnal odtiaľ teroristov, ktorí prišli údajne z Iraku, Afganistanu, Alžírska a podaktorí z nich boli prepustení z Guantanáma. No na otázku, ako sa podarilo al-Káide presvedčiť masy v Bengází, aby sa k nej pridali, Kaddáfí ponúkol iný výklad: al-Káida vraj mladých ľudí omamuje halucinogénnymi tabletkami. Tie majú dostávať každý deň. „Mladým tabletky zachutili,“ analyzuje situáciu vodca libyjského ľudu. Celkom úprimne nerozumie, prečo ho Západ opustil, keďže líbyjské tajné služby Západu predtým tak veľmi pomáhali pri boji proti terorizmu. Preto by očakával, že mu teraz v boji proti al-Káide prídu západní spojenci na pomoc.  
Otázka novinára – po páde režimov v Tunisku a Egypte vám vôbec nenapadlo, že by protirežimové revolúcie mohli doraziť aj do Líbye? „Nie a prečo? Naša situácia je celkom iná. U nás leží moc pri ľude. Nemáme prezidenta, ktorý by mohol odstúpiť, nemáme parlament, ktorý by sme mohli rozpustiť, nemáme žiadne voľby, ktoré by sa dali falšovať a nemáme ústavu, ktorá by sa dala meniť,“ vysvetľuje Kaddáfí a nevinne dodáva: „Ja som len referentom líbyjského ľudu.“ A ľud? Ten je „na strane revolučnej džámahírije,“ ako hovorí vodca ním stvorenému vynálezu.  
Kaddáfího nevyruší ani otázka, ako je to s peniazmi na účtoch, ktoré mu zablokovali EÚ a USA. „Vyzývam svet, nech mi dokáže, že vlastním čo i len jeden dinár!“ Zablokovanie účtov pokladá za akt pirátstva proti peniazom líbyjského štátu. „Ja mám však pokojné svedomie. Nevlastním nič iné než tento stan,“ uzavrel skromne muž, nad ktorého nevyspytateľnými pohnútkami si dnes láme hlavu celá medzinárodná elita.   
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite