Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kuchár záhradníkom

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Udrela jar a to je čas, keď sa z každého gourmeta na chvíľu stáva zanietený záhradkár. Treba čo najskôr zasadiť všetko to, čo neskôr vytvorí zázračnú ingredienciu všetkých nezabudnuteľných jedál – bouquet garni.

Preložiť bouquet garni  (čítame buket garni) je trošku oriešok, pretože slovo bouquet znamená vo francúzštine nielen kyticu alebo zväzok, ale aj niečo ako chuť či vôňu –toto pomenovanie počujeme najčastejšie pri vínach. Takže bouquet garni je milá slovná hračka, ktorá znamená aj plnú kytičku byliniek a korenín, ale zároveň aj „plnú chuť“, „plný buket“. Presne to totiž dodáva všetkým jedlám, kam bouquet garni vložíme. Plnú, nezameniteľnú chuť, ktorá sa nám aj po rokoch vynorí na jazyku, keď si na konkrétne jedlo spomenieme.  Francúzi ho dávajú hádam do všetkého a zloženie tejto kytičky sa od jedného jedla k druhému vždy trošku mení. Iné bouquet garni sa vloží do polievky alebo vývaru a iné zas do duseného kohúta na víne, ktorému Francúzi hovoria coq au vin (čítame kokován) alebo do hovädzieho bourguignonu (čítame burgiňonu).
Najčastejšie sa  bouquet garni skladá z petržlenovej vňate, tymiánu, bobkového listu a rozmarínu. Ale známe sú aj zložitejšie varianty z rôznych ďalších byliniek. V kytičke pokojne nájdeme aj bazalku, saturejku, oregano, estragón, šalviu či majorán. Všetky spomenuté bylinky už vidieť hojne na trhoch alebo sa dajú poľahky vypestovať v našich podmienkach na záhrade, v okrasnej skalke – nehynúcom to inventári malomestských predzáhradiek, alebo hoci aj v kvetináčoch na balkóne.
Pri vývaroch a rôznych iných jedlách, kde nám hrozí, že sa kytička rozvarí a rozpadne na tisíc kúskov, bouquet garni mení svoju podobu z roztomilej kytice na obyčajné plátenné alebo gázové vrecko. Tam však už k bylinkám hocikedy pribudne pokojne čierne korenie, cesnak a často aj rôzna koreňová zelenina. Bouquet garni  sa totiž po dovarení jedla z neho vyberá a zahadzuje.  A to nielen pri vrecúškovom variante, ale aj keď ide o pekne vyskladanú a aranžérsky do dokonalosti vyvedenú kytičku. Keď spomínam v tomto prípade aranžérske umenie, verte, že nepreháňam – Francúzi si pri bouquet garni dávajú záležať. Videl som dokonca nádherné bouquet garni, kde ako vrecúško boli dva kúsky proti sebe otočeného stopkového zeleru a bylinky spolu s korením sa vložili do štrbiny medzi nimi. Vyzeralo to úžasne. Až človeku bolo ľúto, že sa to varením zničí.
Zabehnutým domácim kuchárom netreba dvakrát prízvukovať, aká je to výhoda, mať vždy po ruke čerstvé bylinky, ktoré bouquet garni tvoria. Nedajú sa totiž v žiadnom prípade nahradiť ich sušenou podobou zatavenou do vrecka a predávanou v supermarkete. Navyše, jednotlivo tie bylinky často tvoria hlavnú zložku jedál. Či už ide o čerstvú bazalku, ktorá vám urobí divy v hocijakom šaláte a mediteránskej kuchyni, tymián, čo vynikajúco dochutí huby aj slávky, rozmarín na divinu až po šalviu. Tú stačí čerstvú opiecť na olivovom oleji a získate skvelé bylinkové čipsy a šalviový olej, ktorým môžete začať prípravu vynikajúcej omáčky k mäsu alebo cestovinám. Netreba taktiež zdôrazňovať, že bylinky na balkóne okrem nádhernej vône aj dobre vyzerajú.
Dobrému kuchárovi teda v týchto jarných časoch nič iné neostáva, len aby začal sadiť. A čím toho nasadí viac, tým lepšie. Len bazalky totiž existuje nespočetne veľa druhov a každá z nich má trochu inú vôňu a chuť. Hádam sa predsa nechceme dopustiť takej zvrhlosti, že by sme do thajského karí museli dať namiesto thajskej bazalky tú obyčajnú.

Autor je scenárista.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite