Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vojak v posteli

.yoani Sánchez .časopis .klub

V darčekovom košíku toho minulý mesiac veľa nebolo. Zase tie výpadky dodávok. Človek sa musel uspokojiť s niekoľkými banánmi a pár kilogramami kuracieho mäsa. Ale bude lepšie. Aj tak mal pocit, že má vlastne šťastie, pretože keď prišiel do svojej štvrte s desiatimi vajíčkami, ktoré tiež dostal v práci, vybehlo za ním niekoľko susediek s otázkou, kde sa dajú kúpiť.

Trochu sa začervenal.  A pyšne vysvetlil, že ich nekúpil, pretože ich dostal ako súčasť špeciálneho prídelu potravín, ktorý dostávajú všetci príslušníci ministerstva ozbrojených síl.
Nosiť vojenskú uniformu znamená na tomto olivovozelenom ostrove množstvo výhod. Nielenže dostávate výhody v podobe jedla a ďalších vecí. Získate možnosť znižovať tresty, netrápiť sa s papierovaním, ktoré by normálnemu človeku zabralo večnosť, ba dokonca si môžete rýchlejšie zabezpečiť bývanie. Ten istý dôstojník, ktorý teraz radšej pred susedkami schováva svoj prídel potravín, mi raz povedal, že hodnosť dôstojníka je ako „šek na doručiteľa“. Keď jeho syn spáchal trestný čin, stačilo, aby si obliekol uniformu a vyšetrujúci sudca poslal „zblúdilého syna“ namiesto do polepšovne do domáceho väzenia.
Lenže náš muž s pištoľou a čapicou narazenou do čela chce viac. Iba vysokí dôstojníci, ktorí presiahnu určitú úroveň vojenskej hierarchie, dostávajú pravidelný prídel lieku PPG, inak známeho ako kubánska viagra. Na povýšenie mu zostáva už len málo času. Blíži sa dôchodok, ale on do neho nechce odísť bez toho, aby nezískal mesačný prídel týchto životodarných piluliek. Ministerstvo, ktorému zasvätil život, mu pomôže plniť jeho rolu muža, pretože vojak musí byť pripravený zvíťaziť –a pozdvihnúť tým meno svojich nadriadených –nielen na bojisku, ale aj v perinách akejkoľvek postele, ktorá sa mu pripletie do cesty.

Autorka vyštudovala filozofiu a žije v Havane na Kube. Založila blog s názvom Generácia Y, inšpirovaný menami, v ktorých je ypsilon. Ako sama tvrdí, ide o ľudí narodených v 70. a 80. rokoch na Kube, poznačených školou v prírode, ruskými kreslenými seriálmi, nelegálnymi útekmi z krajiny a frustráciou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite