Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Médiá

.časopis .médiá

TELEVÍZIE Krutá reality šou
Viete o reality šou, do ktorej by sa účinkujúci neprihlásili dobrovoľne? Paradoxne ju práve prežívajú tí, ktorí také programy vyrábajú. Manažmenty najväčších komerčných televízií v Česku a na Slovensku. Túto jar sa pustili do „federálnych” reality šou. Projekty Šéfka a Česko Slovensko hľadá Superstar sa však stali heslami, pri ktorých sa prehĺta horká slina.
Zo štvorice televízií môže byť jedinou spokojnou Markíza. Druhá spoločná Superstar jej prináša záujem každého druhého diváka. A to sa na Slovensku v tejto sérii vyrába len dabing pre pásku prinesenú z Prahy. Naopak, na Barrandove, kde sídli Nova, prepisujú rebríčky neúspechov. Šou zaujíma každého piateho diváka. Na lídra menej ako málo.  
Peoplemetrom Nora Mojsejová nešéfuje tentoraz nikde. Joj má so Šéfkou len priemerné výsledky, ako s každým iným filmom či seriálom. Prima skončila najhoršie. Má len 10-percentný podiel na trhu a program odsúva za 22. hodinu.
Poučenie? V nedeľu, v čase vysielania oboch šou, v Česku vyhrávajú historky Miroslava Donutila. Slováci radšej ako v salóniku trávia čas na dedinskej zábave so spevom. Nájsť spoločnú tému pre oba národy očividne nebude také jednoduché. Vidina úspory nákladov vďaka koprodukcii je však taká lákavá, že televízie to budú určite skúšať ďalej. Federálne šou sa preto Šéfkou ani Superstar nekončia. Len televízie budú musieť popri kalkulačke použiť aj rozum.
.radoslav Augustín, Medialne.sk

MÉDIÁ Česká blamáž
Zásah proti verejnoprávnej televízii, aký sa podaril českej Vojenskej polícii, pripomínal akčnú komédiu o hlúpych policajtoch, ktorí najprv konajú, a potom rozmýšľajú. Pripomeňme fakty: 11. marca do Českej televízie vtrhlo po zuby ozbrojené a maskované komando (nechýbali nepriestrelné vesty, helmy a špeciálne okuliare) vojenských policajtov, ktorí päť hodín prehľadávali kanceláriu redaktora Karla Rožánka. Hľadali spis týkajúci sa bývalého šéfa Vojenského spravodajstva, ktorý je utajený a je súčasťou trestného konania. Keďže nie všetci policajti mali označenie, jeden šéfproducent zavolal na číslo 158 a oznámil, že Českú televíziu prepadlo ozbrojené komando. Vojenskí policajti však mali súhlas štátneho zástupcu aj sudcu, takže konali v rámci zákona. Akurát úplne neprofesionálne a zbytočne manifestovali svoju silu. Aj výsledok bol taký: policajti nenašli spis, ktorí hľadali, zato si preventívne odniesli sedem vriec, v ktorých sú aj aktuálne rozpracované kauzy reportéra. Polícia si zabudla so sebou priviesť experta, ktorý by dokázal skontrolovať údaje v počítači, a tak radšej zobrala všetko, čo našla. Minister obrany Alexander Vondra, na ktorého sa v poslednom čase valí jedna katastrofa za druhou, postavil vedenie Vojenskej polície mimo služby.  Ale ani to už zrejme nenapraví silný pocit, ktorý česká verejnosť musela získať pri sledovaní podivného zásahu, že táto zložka pracuje neprofesionálne. A ešte perlička: z celého politického spektra sa novinárov najvehementnejšie zastávajú komunistickí poslanci. Tak, to už naozaj začína pripomínať nielen akčnú, ale aj čiernu komédiu.
.eč

ODMENA pre riaditeľku
Plat generálnej riaditeľky RTVS bude nakoniec väčší ako jej pôvodne navrhlo ministerstvo kultúry.  Predseda parlamentu Sulík využil to, že až to konštituovania rady RTVS mal právomoc uzavrieť so Zemkovou pracovnú zmluvu on a schválil jej mesačnú odmenu vo výške platu. Podľa pôvodného rozhodnutia poslancov mala Zemková zarábať približne tritisíc eur, vďaka Sulíkovi bude teraz jej mesačná výplata vyššia ako šesťtisíc eur. Zemková napriek tomu tvrdí, že aj tak bude mať najnižší plat nielen v porovnaní so šéfmi podobných inštitúcií inde v Európe, ale aj v porovnaní s vysokými manažérmi celoslovenských elektonických médií. Opozícia, naopak, Sulíka za tento krok kritizuje a vyčíta mu, že v situácii, keď celá štátna správa musí šetriť a znižujú sa v nej platy, on sa monšalantne rozhodol riaditeľke výrazne pridať.
Plat generálneho riaditeľa RTVS bol už v minulosti témou diskusie v parlamente. Pôvodne mal zarábať sedemnásobok priemernej mzdy, poslanci jej však plat znížili na štvornásobok. Viacerí poslanci pritom argumentovali najmä ekonomickou krízou a nutnosťou šetrenia. Iní zase tvrdili, že Zemková je de facto v pozícií krízového manažéra a podľa toho by mala byť aj honorovaná. V rámci diskusie o riaditeľskom plate sa argumentačne blysol najmä poslanec za Smer Podmanický, ktorý pre denník Pravda povedal, že plat je podľa neho dostatočný, čo sa vraj preukázalo aj tým, že o túto funkciu prejavilo záujem devätnásť ľudí.
.jm
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite