Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O susedoch a nepriateľoch

.milan Ftáčnik .časopis .klub

Slovensko-maďarské vzťahy sa zhoršili na viacerých úrovniach. O kroku vpred uvažuje primátor hlavného mesta.

Som presvedčený, že existuje viacero ciest, akými sa dajú zbližovať Slovenská a Maďarská republika. Jednou z nich je aj spolupráca partnerských miest alebo ich mestských častí.
Vedený touto myšlienkou, snažil som sa ako starosta mestskej časti Bratislava-Petržalka nadviazať kontakt s mestskou časťou Budapešti Ujbudou. Stretol som sa s vedúcim medzinárodného oddelenia aj s predsedníčkou miestnej slovenskej samosprávy. Prediskutovali sme text dohody o spolupráci, ktorý sme si požičali z mestskej časti Praha 5, čo bola partnerská mestská časť pre nás oboch.
Na slovenskej strane išlo všetko bez problémov. Text dohody schválilo miestne zastupiteľstvo v Petržalke a ako vtedajšieho starostu ma poverilo jej podpisom. Poslanci v tom videli cestu k zníženiu napätia medzi oboma krajinami a k spoznaniu sa nielen politických predstaviteľov, ale aj ďalších ľudí na oboch stranách. Stalo sa však niečo prekvapivé: dohodu neschválilo zastupiteľstvo Ujbudy. Vraj preto, že vzťahy oboch krajín nie sú najlepšie.
Neostalo nič iné, len čakať na komunálne voľby na Slovensku aj v Maďarsku a pokúsiť sa budovať tieto vzťahy od začiatku. Voliči rozhodli o zmene tak v Budapešti, ako aj v Bratislave. Potešilo ma, keď jeden z mojich gratulantov bol aj nový primátor Budapešti István Tarlos. Odpovedal som v podobnom tóne a vyslovil som presvedčenie, že sa nám podarí posunúť vzťahy oboch hlavných miest na vyššiu úroveň.
Prvý krok sme urobili na stretnutí primátorov hlavných miest krajín V4. Mali sme prvé neoficiálne stretnutie a ja som zopakoval oficiálne pozvanie na návštevu Bratislavy, ktoré som už predtým tlmočil maďarskému veľvyslancovi na Slovensku.
Návšteva by sa mala uskutočniť v máji alebo júni tohto roku a ja verím, že bude začiatkom novej etapy vzťahov oboch hlavných miest. Vzťahov, ktoré musia byť založené na vzájomnej úcte, rovnosti a výmene skúseností.
Ak niekoho osobne poznám, oveľa ťažšie uverím propagande, ktorá hovorí, že je to môj nepriateľ, len preto, že je inej národnosti ako ja. Preto treba spoluprácu Bratislavy a Budapešti rozvíjať. Nielen na úrovni primátorov, ale aj na úrovni odborníkov, seniorov, mladých ľudí, na úrovni kultúry a športu, všade tam, kde môže byť takáto spolupráca základom nových vzťahov a prekonávaním predsudkov minulosti.
Som presvedčený, že k sebe cestu nájdeme. Veď toho, čo nás spája, je omnoho viac ako toho, čo nás rozdeľuje.

Autor je primátor Bratislavy
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite