Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zaujímavá variácia klasiky

.ľuba Heinzlová .časopis .film

Film Davida O. Russella Fighter, nominovaný na Oscara za najlepší film, scenár i réžiu, novátorským spôsobom rozpráva o ceste za úspechom.

Príbehy o ľuďoch, ktorí vďaka vlastnej usilovnosti a odriekaniu uspejú v športe, biznise či umení, patria medzi americkú klasiku. Ideovo čerpajú zo základných hodnôt, na ktorých stojí moderná západná spoločnosť a zároveň prispievajú k ich udržiavaniu a šíreniu. Ich inšpiračný zdroj predstavuje sekularizovaná protestantská etika, v ktorej je obsiahnutá téza, že nezlomná vôľa jedinca a poctivé úsilie musia zákonite viesť k úspechu. Podobné korene má aj najnovší prírastok do rodiny filmov podľa skutočných udalostí – snímka Fighter, ktorá zaujímavým spôsobom kombinuje typické rozprávanie o individuálnom úspechu s príbehom psychického dospievania a vydarenou štúdiou nižšej spoločenskej vrstvy.
Micky Ward (Mark Wahlberg), perspektívny boxer, totiž nebojuje len za úspech v ringu. Ešte vypätejší zápas zvádza so svojou rodinou, ktorá v domnienke, že pre neho robí to najlepšie, stavia mladého muža do úlohy nesamostatného dieťaťa. Jeho brat a zároveň tréner Dicky (Christian Bale) bol síce kedysi boxerský šampión, dnes je však len ľudskou troskou, ktorú závislosť od cracku priviedla k drobným krádežiam a výtržnostiam. Svojím ľahkovážnym spôsobom života sa postupne prepadáva na dno a Mickymu hrozí, že ho stiahne so sebou. Mickyho mama (Melissa Leo), ktorá zároveň vystupuje ako jeho manažérka, navyše Dickyho prešľapy ospravedlňuje. Ak chce Micky uspieť, musí si vydobyť nielen úspech v športe, ale i vlastnú nezávislosť.
Presvedčivosť filmu sa do veľkej miery opiera o kvalitný scenár bez okrídlených fráz. Dialógy sú vecné a presne kopírujú jazykový štýl nižšej sociálnej triedy. Postavám nechýba hĺbka, pôsobia sympaticky mnohoznačným dojmom. Micky zvádza vnútorný zápas medzi túžbou po vlastnom živote a úspechu v boxovaní na jednej strane a detinskou naviazanosťou na svojho staršieho brata na strane druhej. Dicky zasa na prvý pohľad vyzerá ako egocentrický, protivný chvastúň, a predsa sa pod týmto sebavedomým náterom skrýva zakomplexovaný muž, ktorý sa nevie vyrovnať so svojimi prehrami v ringu i živote. Vyhýbanie sa idealizácii ústredného dua i vedľajších postáv pozdvihuje film o úroveň vyššie oproti podobným príbehom.
Mark Wahlberg svoju úlohu znamenite zvládol. Vo filme ho však zatieňuje Christian Bale, ktorý zažiaril vo veľkých štúdiových produkciách typu Batman začína i nezávislých filmoch ako Mechanik. Je fascinujúce sledovať, ako sa prevtelil do roly Dickyho, pozéra s teatrálnymi gestami, úlisným úškrnkom a prehnanou mimikou. Jeho výkon mu oprávnene vyniesol Oscara. Melissa Leo dostala Oscara za presvedčivé stvárnenie afektovanej, konfliktnej matky tiež zaslúžene.
Film sa vyhýba prepätej emocionalite, typickej pre príbehy s podobnou dramaturgickou štruktúrou. Režisér sa rozhodol pre inovatívny prístup, snímku Fighter nakrútil v realistickom štýle s prvkami dokumentu. Jeho novátorský postoj funguje – vďaka odstupu, ktorý si režisér od príbehu i postáv udržiava, pôsobia udalosti na plátne civilným, uveriteľným dojmom. Tento prístup mu zároveň umožňuje zachytiť život amerického malomesta 80. rokov bez zbytočnej romantizácie a sentimentality. Režisér našiel zaujímavý spôsob, ako vyjadriť Mickyho závislosť od bratovej interpretácie udalostí i jeho postupné názorové osamostatnenie. V prvej polovici filmu ukazuje udalosti z perspektívy Dickyho, aby naznačil, že hlavný hrdina ju nekriticky preberá a neodvažuje sa vytvoriť si vlastný pohľad na realitu. Druhá časť príbehu je však vyrozprávaná z pohľadu Mickyho, čo funguje ako pekná metafora jeho vymanenia sa z vplyvu staršieho brata.
Snímka Fighter nepredstavuje žiadny výrazný míľnik v kinematografii. Vďaka nápaditej réžii, kvalitnému scenáru a presvedčivým hereckým výkonom však stojí za pozornosť.

Fighter (The Fighter, USA, 2010) Réžia: David O. Russell Kamera: Hoyte van Hoytema Hrajú: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite