Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pracovná morálka v NBÚ

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Zdroje zvnútra NBÚ nám prezradili, že mnohí pracovníci nemajú práve profesijnú morálku, akú by sme v takejto dôležitej inštitúcii štátu očakávali. Súvisí to azda s tým, že s bývalým vojakom Blanárikom prišli do úradu aj jeho kamaráti z armády. Jedným z nich je napríklad Oldřich Havlík. „Poznáme sa, chodili sme spolu aj do školy," priznal Blanárik. Minulý rok v lete si zobral Havlík dovolenku, pričom bol údajne na brigáde v Taliansku zbierať jablká. Táto príhoda by ani nestála za reč, keby zákon o štátnej službe príslušníkov NBÚ nezakazoval vykonávať inú zárobkovú činnosť.

„Bol som na dovolenke, a nie na brigáde. Už sa mi snažili niektorí podsúvať, že som bol zarábať, ale žiaľ, nie je to tak. Ak vám niekto donáša informácie, zverejnite, prosím, meno donášača, a ak má dôkazy, nech ich predloží. Ak nie, tak ma viac neobťažujte – na úrade máme hovorcu, ja nie som oprávnená osoba," reagoval Havlík.

Zastal sa ho aj Blanárik. „Nemal podpísanú žiadnu zárobkovú činnosť.” Na otázku, či prípad nezahrali do autu, pretože ide o jeho kamaráta, Blanárik reagoval: „Vy keď idete ku kamarátovi a pomôžete mu orať pole, tak je to zárobková činnosť?”

O tom, ako veľmi si vážia prácu v NBÚ niektorí zamestnanci, svedčí aj interný dokument, ktorý rozposlal riaditeľ Blanárikovej kancelárie Ivan Goldschmidt. „Vážení kolegovia! Myslím, že bude panovať všeobecná zhoda, že pracovať sa nedá čakaním pred turniketom, kedy padne 15.30 a už vôbec NIE čakaním pred autobránou.”

Sídlo NBÚ dokonca Goldschmidt nazýva „búdou”. „Ak existujú dôvody a požiadavky skôr opustiť búdu, na to sú možnosti a spôsoby, ako to urobiť. Týmto spôsobom NIE JE myšlienkový pochod: mám čas služby do 15.30, tak 15.10 povypínam, pozhasínam, prejdem sa po „sekrete", nech sa vidí, že som tu bol, 15.25 zamknem, rozlúčim sa s kolegami, 15.27 zakódujem, 15.31 pípam na autobráne,“ napomínal kolegov Goldschmidt. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite