Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Päť hviezdičiek Soni Horňákovej

.časopis .hudba

Pôvodne som chcela hovoriť o albume Sufjana Stevensa Greetings From Michigan/The Great Lake State (Rough Trade r. 2004), ktorý patrí medzi mojich favoritov z radu folkového revivalu.

Vaše otázky ma  však  nasmerovali  na  úplný začiatok môjho hľadania a nachádzania hudby, s ktorou som zostala navždy  prepojená. Je to albun kanadskej pesničkárky Joni Mitchellovej, LP Blue (Reprise 1971).
Tento album  je pre mňa zásadný a výnimočný vo všetkom. Umožnil mi vojsť do nových  priestorov hudby, vnímať ju v jej  nevídanej krehkosti a sile, pochopiť  dokonalosť v jednoduchosti, žasnúť nad originálnym a neopakovateľným  hlasom (falzet prechádzajúci s ľahkosťou motýľa do plného hlasu), ktorým Joni Mitchellová maľuje obrázky zo svojho zažitého i vysnívaného sveta v textoch, ktoré  by pokojne obstáli aj ako básne, ale s hudbou sú ešte pôvabnejšie a údernejšie.
Mala som sedemnásť rokov, keď som spomínaný album Blue počula prvýkrát. Hneď som vedela, že je to  láska na celý život. A či ho počúvam dodnes? Áno!  Taká hudba  nevzniká každý deň.  Myslím, že pri jej zrode musela stáť nejaká múdra, neviditeľná  bytosť z vesmíru, ktorá v nestráženej chvíli priliala „esenciu večnosti“, aby dielko zostalo navždy  pôsobivé, ozajstné a silné.   
Joni Mitchellová vydala množstvo skvostných albumov. Vždy si ich rada vypočujem. Milujem jej platne Hejira, Night Ride Home, Turbulent Indigo, Taming The Tiger, Both Side Now, The Hissing of Summer Lawns, Shadows And Light. 
Všetko, s čím sa človek stotožní, alebo v čom nachádza súvislosť so  sebou, ho v istom zmysle určite ovplyvní. Je to nepochybne aj môj prípad, keď som sa dostala k Blue.
Soňa Horňáková je slovenská pesničkárka, ktorá na hudobnej scéne pôsobí už od polovice 70. rokov. Nahrala sedem radových albumov, z ktorých posledný je Santa Barbara (Slnko Records) v roku 2010. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite