Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?


O Mariene s Noisecutom a Kladivom



.časopis .hudba

Ján Boleslav Kladivo je plachý hudobný experimentátor a pesničkár. Noisecut je energická elektropopová kapela. Spája ich (okrem iného) Kladivova pieseň Mariena, ktorá dostala Radio_Head Award 2010 za singel roka.



Nebolo to veľmi prekvapujúce, pretože táto pieseň, ktorá prvýkrát zaznela na udeľovaní Radio_Head Awards pred rokom, sa stala minimálne na Rádiu FM obľúbeným hitom. Preto sme Kladivovi a skupine Noisecut (zastúpenej Betkou Bet-Maj Sepjou" Majerníkovou a Erikom Lososom" Horákom) poslali niekoľko otázok, ktoré s tou piesňou súvisia.



.pamätáte sa, kedy ste počuli prvýkrát Noisecut, respektíve Kladiva? Čo to vo vás vyvolalo? 
JBK: Na jeseň roku 2005 som pracoval na masteringu prvého albumu Noisecut Deň za dňom. Páčilo sa mi to, zaujal ma Betkin spev. Skladby zneli sviežo a novo. 
Bet: Na koncerte v A4 po vydaní Kladivovho albumu Rozhľadňa  pekný a ojedinelý zážitok.

Erik: Prvýkrát som počul Kladiva na rádiu Ragtime. Baláž uvádzal jeho pesničku Klop na bránu, čo je doslovne pretextovaná Dylanova Knocking On The Heavens' Door a veľmi sa uchechtával, ako z pesničky, ktorú v angličtine všetci berú ako klasiku s veľkým posolstvom, sa preložením stane v podstate paródia. Neviem, ako to Kladivo naozaj myslel, ale vtedy som sa bavil.

.pochádzate z rozdielnych svetov. Ako došlo k vašej spolupráci? 
JBK: Ako minuloročných víťazov RHA 2009 nás požiadali o spoločný live song na RHA 2010.  
Erik: Vyhrali sme RHA 2000 za album Bliiizko a Kladivo dostal cenu kritikov za svoju Rozhľadňu. Na ďalšom ročníku udeľovania RHA nás oslovilo Rádio_FM, či by sme nevystúpili spoločne.  Skontaktovali sme sa s Kladivom a dumali sme, ako spojiť také rôzne prístupy k hudbe. Mal dve podmienky: nechcel prerábať žiadnu svoju staršiu pesničku a nechcel vystúpiť naživo. Napísal novú pesničku, ktorú sme mali zahrať my. Akokoľvek sme sa snažili, nešlo to. Vtedy prišla naša manažérka Biba s nápadom, že nech prerobíme Marienu. Stretli sme sa v skúšobni a celé to bolo hotové za 20 minút. Išlo to veľmi spontánne, mali sme veľkú radosť. Nakoniec s nami Ján Boleslav odohral aj vystúpenie.   


.o čom Mariena vlastne je? 
JBK: O človeku, ktorému sa zdá, že sa mu svet vymkol z rúk.

Bet: Mariena tancuje, víri okolo seba čiastočky sveta a ten vír vyvoláva tajomnú náladu, ktorá zasahuje mnohých ľudí. Pre mňa je zaujímavé, koľko ľudí sa vie stotožniť s takým surreálnym textom.

Erik: Kladivo mi to vysvetľoval, ale už som zabudol. 



.aké budú vaše nové albumy?  
JBK: Tento rok bude pokračovať moja spolupráca s Martinom Burlasom a Petrom Zagarom. Naše nové CD nadviaže na spoločný album V rozpakoch, ktorý si veľmi cením. 
Bet: Zatiaľ to vyzerá na viac gitár, na viac spoluprác a máme aj zopár nečakane veselých pesničiek.

Erik: Máme nahraté štyri pesničky a hromadu rozrobených demáčov. Zatiaľ to vyzerá tak, že bude o dosť gitarovejší, radikálnejší a energickejší ako Bliiizko. Snažil som sa hudobne vyjadrovať čo najjednoznačnejšie. Pripravované pesničky sú dosť rôznorodé, tak budeme musieť popracovať na tom, aby album držal pokope. A ešte jedna vec je zaujímavá: prvýkrát už máme vymyslený názov a obal, čo vždy doteraz bolo utrpenie sa dohodnúť.


.čo hovoríte ako viacnásobní držitelia ceny Radio_Head Awards na toto ocenenie? 
JBK: Som rád. I_am_rád.  
Bet: Z môjho pohľadu dôležitá spätná väzba pre kapely, a aj isté popularizovanie mimoprúdovej scény i samotného Rádia_FM. V našej krajine  rozhodne prekvapivá aktivita.

Erik: Z jednej aj druhej ceny sme sa tešili ako malé deti, nie som žiadny pankáč, aby som vykrikoval, že mi je to úplne jedno. Je príjemné, ak poslucháči alebo kritici dajú najavo, že sa im páči to, čo robíme. Efemko je jediné rádio, ktoré sa snaží niečo robiť pre slovenskú hudbu. Veľa kapiel, ktoré sú dnes v kluboch alebo na festivaloch samozrejmosťou, by sa tmolilo po garážach o pár rokov dlhšie bez povšimnutia verejnosti. RHA je jedna z príležitostí, ako rozvíriť dianie. A je to aj krok k poslucháčom, ktorí majú ankety a rebríčky radi. 


.pieseň Mariena sa končí slovami Je to iba pop-music, nič viacej". Naozaj? 
JBK: Áno, je to iba pop-music. Odkedy sú v galériách Campbellove polievky, je všetko už iba pop-music. 
Erik: V pôvodnej verzii je to úplne na konci, vo fade-out, treba trochu napnúť uši. My sme to iba výraznejšie zapracovali.

Bet: Pre mňa je to highlight celej pesničky. Netreba sa brať príliš vážne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite