Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Dňa 28. februára ráno už bude jasno, spolu so správami, počasím a situáciou na cestách sa dozvieme, kto získal Oscarov®. Academy Awards® oddelia zrno od pliev a nominácie sa stanú len ďalším štatistickým ukazovateľom. Aj ony sú dôležité, ale zmysel im dá až Oscar®. Aj na konkrétnych tohtoročných Oscarov® sa zabudne, ale neskôr.

Tá cena sa preceňuje, zvykne sa písať, ak vyhrajú filmy a tvorcovia, ktorí by podľa toho-ktorého kritika vyhrať nemali, ale to je folklór, ktorý na stave vecí nič nemení. Oscar® totiž napriek všetkému zostáva filmových ocenením, ktoré je najdôležitejšie. Kto má problém s dôležitosťou, ten by mohol súhlasiť s tým, že je to ocenenie, ktoré najviac rezonuje. Oscar® (a preto tak bazírujem na tom R v krúžku) je dnes v prvom rade značka, ako veľmi je funkčná, to sa budeme môcť presvedčiť v kinách. Niektoré z nominovaných filmov už sa premietajú, iné by sa mali premietať a ak vyhrá film, čo sa premietať neplánoval, pravdepodobne sa to zmení. Nie preto, že by mal reálnu šancu merať sa potenciálnym ziskom s komerčnými trhákmi, ale preto, že zarobí aspoň čosi. Kvôli Oscarom® naň do kina prídu ľudia, ktorí by inak neprišli.
Oscar® je výborná značka, lebo je funkčná. Zaručuje čosi, predstavuje autoritu zaťaženú tradíciou kinematografie, ktorej primárnym poslaním je baviť. Nie zabávať spôsobom lacných estrád, ale ani ohurovať, šokovať či nemiestne prekvapiť, ale baviť. Tak ako baví román, ktorý neuráža, ako baví výstava, ktorá neskúma hranice výtvarného umenia, alebo ako baví divadelná hra, ktorej autori nepotrebujú predstierať, že bez experimentu je divadlo mŕtvym umeleckým druhom. Divák, ktorý značke Oscar® verí, nakoniec uvidí v kine film, ktorý sa mu síce nemusí priamo páčiť, ale nevyvedie ho z miery, kamsi za hranice, kam netúži ísť. Oscar® totiž znamená film, ktorému má byť a bude rozumené bez ohľadu na to, čo divák o filme vie, čo má napozerané, ako veľmi rozumie či nerozumie filmovému jazyku.
Skúsme to pomenovať presne: Oscar® je značkou filmového vkusu. Nie dobrého či výborného, miera jeho kvality už je obsiahnutá v samotnom tom slove. Vkus. Oscar®, z jednej strany konzervatívny, z druhej komerčný, stráži existenciu vkusných filmov. Nie takých, ktoré sa na diváka dívajú z vrchu ani takých, čo sa mu pchajú do zadku, ale takých, ktoré sú partnermi. Normálne filmy, nie je dôležitá zhoda, páčenie či nepáčenie sa, ale solídnosť. Oscar® je solídny, vo svete filmu kvalita, ktorú treba strážiť. Akurát je smutné, že ak ide o film, tak ako jeho milovník viac ako slovku umenie verím práve tomu ® . Značka totiž, na rozdiel od umenia, má čo stratiť.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite