Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA TVORIŤ RUKAMI: Skvelé, ako banánové želé!
Na adrese SAShE.sk nájdete veselý internetový obchod s originálnymi slovenskými ručne vyrábanými vecami. Šperky, oblečenie, bytové doplnky, tašky, materiály a ďalšie vecičky. Čisté radostné gýče aj originálne moderné umenie. Lacné i drahé kúsky. Kvalitné remeselné výrobky aj uletené jednorazovky. Každý, kto niečo zaujímavé vyrába a vymýšľa, si tu môže celkom jednoducho otvoriť svoj virtuálny stánok, vytvárať kolekcie, výklady, písať žurnál. A každý, kto hľadá originálny darček, tu podľa svojho vkusu, preferencií, odvahy a peňaženky niečo vhodné nájde. Kto nevie nič vytvoriť, ale má cit pre módu, môže sa tu stať trendsetterom, človekom ktorý upozorní iných na zaujímavé kúsky. Pozor, poznáme pár labilnejších jednotlivcov, ktorí si na SAShE vytvorili závislosť.
www.sashe.sk

TREBA VARIŤ VÁKUOVO:  Rúra na sous-vide  
Horúca, či vlastne len veľmi teplá novinka, v modernej gastronómii s názvom sous-vide (t. j. „vo vákuu“), je metóda varenia mäsa, zeleniny alebo rýb vo vákuovom vrecku pri nízkych teplotách. Suroviny a koreniny sa vložia do vrecka, odsaje sa z nich vzduch, a potom sa pomaličky varia pri teplote od 50 do 80 stupňov. Vďaka tomu zostane zachovaná pôvodná chuť, aróma aj šťava. Sou-vide používajú najznámejší svetoví kuchári, napríklad známy experimentátor Heston Blumenthal. V najdrajších reštauráciách majú na to profi vodné rúry, ktoré presne monitorujú teplotu cirkulujúcej vody, pretože inak sa za neprítomnosti kyslíka môžu množiť botulínové baktérie. Dá sa to robiť aj doma v príručnej parnej rúre SousVide  Supreme, ktorá pripomína domácu pekáreň na chlieb.
http://steamykitchen.com/6881-sous-vide-supreme-review.html
http://www.sousvidesupreme.com/default.aspx?

TREBA SA VYSPAŤ: Hodinky pre maličkých
Niektorí technonadšeneckí oteckovia dúfajú, že tento budík naučí malé deti, ktoré ešte nepoznajú hodinky, že nemajú budiť svojich rodičov zo spravodlivého spánku ale pekne zostať v postieľke, pokiaľ nie je čas vstávať. Netreba už deťom hovoriť, že majú vydržať, pokiaľ je malá ručička na šestke a veľká na dvanástke, stačí im povedať farbu. Budík Teach Me Time totiž mení farbu podľa toho, či je čas pred nastavenou hodinou vstávania, alebo po nej. Okrem toho, ako napovedá názov, interaktívne učí staršie deti čítať digitálny aj analógový čas, samozrejme po anglicky. Na podobnom princípe je postavený aj ďalší budík Gro-clock pre úplne malinké deti, kde sa nemení farba celého prístroja, ale len dispeja, na ktorom svieti slniečko alebo mesiac.
http://www.americaninnovative.com/products/teachmetime.php
http://www.gro.co.uk/Gro-clock.html

TREBA SA HRAŤ: Wetware črievička
Ktovie, kedy sa začne  Sloboda zvierat zaoberať týraním jednobunkových organizmov? V každom prípade bioinžinier Ingmar Riedel Kruse zo Stanfordskej univerzity vyvíja jednoduché hry, ako napríklad pingpong alebo pinball, kde nebehajú digitálne loptičky, ale skutočné živé organizmy – staré známe prvoky, ktoré pripomínajú črievičky. Živému organizmu zapojenému do digitálneho procesu sa hovorí wetware, teda niečo ako mokrý nástroj. Črievičky sa pohybujú na poli snímanom kamerou do počítača a hráč cez svoje ovládacie zariadenie vlastne mení polaritu elektriny, čo mení pohyb prvokov žiadaným smerom. Biotická hra nemá slúžiť len na bohapustú zábavu, jej cieľom má byť popularizácia biomedicíny a biotechnológií. Vedec dúfa, že bude príkladom aj pre kolegov z iných odborov, ako hravou formou priblížiť ľuďom výsledky svojho skúmania.
http://www.newscientist.com/blogs/nstv/2011/01/play-pacman-pinball-and-pong-with-a-paramecium.html
http://www.stanford.edu/group/riedel-kruse/
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite