Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O poctivosti

.taki Theodoracopulos .časopis .klub

Poctivosť je cnosť. Dokonca aj v Egypte. Pri porovnávaní Mubaraka a Násira sa občas zabúda na skutočný dôvod, prečo bol Násir tak divoko populárny. Bol totálne neúplatný. Vzácnosť ako panna v háreme. Žil skromne a svojej rodine nedal žiadne výhody, ani keď išlo o predaj banánov pri ceste. Presný opak Mubaraka a zvyšku podvodníkov v Saudskej Arábii a Perzskom zálive.

Jordánska kráľovná Rania je celkom fešanda, ale zjavne nečítala môjho gréckeho kolegu Aristotela. Moji európski priatelia z kráľovských rodín mi nedávno spomínali, ako najskôr hrala skromnú a nechala si radiť, a ako sa neskôr – keď už bývala na zámku – zmenila.  
Rania je palestínske dievča, ktoré všemožne podporuje biznis svojej rodiny. Minulý rok si vyhodila z kopýtka a v južnom Jordánsku zorganizovala party pri príležitosti svojej štyridsiatky. Zúčastnilo sa 600 jej najbližších, väčšina z nich priamo zo stránok HELLO! magazínu. Nikto nemá večierky a party rád viac ako ja, ale trošku záleží aj na okolnostiach, kto a kde ich organizuje.

Ale vráťme sa k Aristotelovi. Učil, že všetci občania by sa mali usilovať o občiansku cnosť a dokonalosť. Medzi Aristotelom a Immanuelom Kantom uplynulo asi 2 000 rokov, Ježiš sa narodil niekde uprostred, ale všetci traja si v zásade mysleli tú istú vec. Ak chce byť niekto dobrým občanom, musí sa správať morálne. Povedal by som, že dobrí občania spolu tvoria lepší svet. Pokojne to nazvite Takiho kategorickým imperatívom.

Premýšľajme spolu. Aristoteles, Ježiš aj Kant oslavujú cnosť a morálku. Napriek tomu v rozvojom svete títo odporní blázni považujú za cnosť sebectvo. Ale čo by ste chceli, ak v Davose sa vedľa seba usmievajú Bill Clinton, George Soros a Larry Summers  a dávajú nám sedliakom svoje morálne a finančné rady, ako máme zbohatnúť, stať sa známymi a dostať sa do HELLO! magazínu rýchlejšie, ako stihnete povedať Madoff.

Taki/
Celým menom Taki Theodoracopulos je stĺpčekárom britského Spectatoru a editorom svojho časopisu Takimag. Pochádza z urodzenej rodiny z iónskeho ostrova Zante, je synom gréckeho lodného magnáta a jeho manželkou je princezná Alexandra Schőnburg.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite