Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lemmy: Žiadny koncept

.rudi Rus .časopis .hudba

Rozhovor k novému albumu legendárnych Motörhead bol naozaj ťažkým pôrodom. Predvianočný telefonický pokus s gitaristom Philom Campbellom narazil na technické problémy a miernu indisponovanosť spovedaného. Keď sa už zdalo, že zúfalý pokus so zaslanými otázkami skončí stratený v útrobách kolosu EMI, prišiel jedného rána z pražskej pobočky vydavateľstva ako blesk z jasného neba mail s odpoveďami od samotného Lemmyho. Rozkošná je už len tá predstava Mr. Kilmistera skláňajúceho sa nad wordovým dokumentom vo svojom počítači. Nestarnúci rockeri s prehľadom zvládajú aj modernú techniku.

.aká je tvoja vlastná definícia dobrého albumu od Motörhead?
Nič také nikdy neplánujeme ani nemáme v hlavách, keď ideme do štúdia. Jednoducho sa to musí stať. Výsledok je potom vždy Motörhead. Práve to je tá definícia.

.ako by si opísal evolúciu vašich skladieb? Ako vzniká skladba od Motörhead? Čo prichádza ako prvé a ako sa to celé vyvíja?
Jednotlivé naše party vždy nahrávame separátne. Najskôr bicie, potom gitaru a basgitaru, nakoniec vokály.

.je ironické, že album s názvom The Wörld Is Yours znie naozaj tvrdo, nadupane, niekedy priam temne – ako práve v mojej obľúbenej skladbe Brotherhood Of Man. Kto je vlastne zodpovedný za finálny výsledok? Od čoho závisí, aký zvuk bude mať váš nový album?
Prečo hovoríš, že je to ironické? Ako by mal album znieť podľa názvu? Vieš, svet naozaj nie je náš. A ako som už spomínal, všetko to prichádza úplne prirodzene v procese tvorby a nahrávania. Nikdy nemáme koncept.

.keď sa už bavíme o zvuku, ako ste spokojní s nahrávaním u Dava Grohla v jeho štúdiu 606?
Jeho štúdio sme využili už pri nahrávaní bicích pre album Motörizer. Bolo to skvelé.

.na druhej strane, v porovnaní s temným zvukom skladby Brotherhood Of Man je na albume  aj optimistický kúsok Rock´n´Roll Music. Ako by si opísal svoje prvé dotyky s touto hudbou?
Moje korene sú u Chucka Berryho, odtiaľ pochádzam. Chuck a blues sú moja podstata. Little Richard –to sú skutočne moje základy. V tých časoch to bolo všetko úplne iné.
Rock´n´roll a kapely ako také boli viac opradené rúškom tajomstva. Dozvedel si sa o nich iba vtedy, keď ti o nich niekto povedal.

.zaujal ma text skladby I Know How To Die. Vraj nemáš rád prekvapenia, takže by si rád vedel, ako zomrieš.
Presne tak, nemám rád prekvapenia. Ale ktovie… keď niekto zomiera, prekvapením môže byť napríklad to, že napokon zomrieť nechce.

.zaujímavým kúskom je aj mysteriózny song s názvom Waiting For The Snake. O čom presne je jeho text?
Nie je to žiadna mystéria, je to jednoducho pesnička. Ktovie, na čo som vlastne myslel, keď som písal text (smiech).

.v skladbe Get Back In Line spievaš o tom, že keď si niekto myslí, že ho Ježiš spasí, nech sa pekne zaradí do zástupu. Aký je vlastne tvoj názor na náboženstvo?
Nemyslím si, že by Ježiš mohol niekoho spasiť. Tu sa naozaj nepýtaš toho pravého. Odmietam akúkoľvek formu organizovaného náboženstva. Iba sa hrajú s tvojou mysľou.

.predstav si úplne nového fanúšika Motörhead. Má 15 rokov a pozná iba váš najnovší album The Wörld Is Yours. Ktoré tri albumy svojej kapely by si mu odporučil na predstavenie vašej hudby? Jeden zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, jeden z deväťdesiatych a jeden z éry po roku 2000.
Pravdepodobne úplne všetky! (Smiech) Je naozaj veľmi ťažké vybrať iba tri. To je ako keby si matka s viacerými deťmi mala vybrať jedno, ktoré má najradšej. Niektoré z našich albumov sú naozaj skvelé, záleží len na fanúšikoch, čo presne majú radi.

.na vašej kapele je zaujímavé, aké rozdielne statusy má v niektorých krajinách. Ako je napríklad možné, že ste oveľa populárnejší v Nemecku než doma v Anglicku?
Nemeckí fanúšikovia nás vždy podržali. Aj keď sme boli úplne na dne a nevedeli zohnať žiadne koncerty v Anglicku, stále sme boli akceptovaní a srdečne vítaní v Nemecku. Nikdy na to nezabudnem. Myslím, že práve to nás zachránilo, keď som sa presťahoval do Los Angeles. Stále som bol anglický hudobník, ale ako keby som pochádzal z inej krajiny.

.ako by si opísal vašu súčasnú situáciu v Spojených štátoch?
Je to celkom v pohode. Nehráme síce v takých veľkých halách ako v Európe, ale celkom sa nám darí.

.akú hudbu rád počúvaš? Máš nejaké obľúbené kapely či preferované albumy?
Evanescence, Skunk Anansie, Beatles a veľmi veľa starého blues.

.aké sú plány Motörhead na tento rok?
Práve sme vyrazili na šesťtýždňovú koncertnú šnúru po Spojených štátoch a Kanade. Potom nás čaká Austrália, Južná Amerika a návrat do Európy na letné festivaly. Zopár týždňov oddychu, a potom štart veľkého európskeho turné. Nejaké ďalšie otázky? (Smiech.)

Motörhead – The Wörld Is Yours
EMI, 2010
Objavovať stále novú hudbu môže byť občas vyčerpávajúce. Nezaškodí preto z času na čas zavítať do starého osvedčeného prístavu, v ktorom vás nič neprekvapí. Viete, čo môžete očakávať. Viete, že dostanete osvedčenú kvalitu. V tvrdej rockovej hudbe je takýchto, zdanlivo pokojných zálivov niekoľko. AC/DC a Motörhead majú zo všetkých najžiarivejšie majáky. Nesmrteľný Lemmy Kilmister a jeho posádka bastardov prišla na prelome rokov s novým albumom, ktorým riadne nakopali zadky rozťahujúcej sa gitarovej omladine. Starí páni veru stále vedia, ako správne dupnúť na plyn. Z desiatich nových skladieb vás žiadna nesklame, hoci sú to, pochopiteľne, zas a znova len variácie na témy Ace Of Spades,  Orgasmatron alebo Bomber. Dajú sa iba vyzdvihovať skutočné chuťovky – temná apokalyptická hymna Brotherhood Of Man (áno, jasný Orgasmatron pre roky 2010 a 2011), anti-náboženská singlovka Get Back In Line či parádne jazdy Rock´n´Roll Music, I Know How To Die a Bye Bye Bitch Bye Bye, v ktorých Motörhead dávajú na obdiv svoje spráchnivené rokenrolové korene. Stále vitálni, stále riadne divokí a nesmierne inšpiratívni. Koľko bubeníkov na svete má taký groove ako Mikkey Dee? Zostáva len dúfať, že v priebehu letných festivalov sa Motörhead priblížia na dostrel. Ich forma v súčasnosti totiž naberá kontúry už roky nevídané-neslýchané.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite