Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Dvojaké občianstvo
Slovenská politika touto témou žila aj počas minulého týždňa. Štátny tajomník ministerstva vnútra Maroš Žilinka odovzdal v Budapešti slovenský návrh medzištátnej zmluvy o dvojakom občianstve.  Návrh pripravilo ministerstvo vnútra v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí.  Podľa informácií denníka Sme Slovensko Maďarsku navrhuje, aby dvojaké občianstvo bolo udeľované len v prípade, ak má žiadateľ v cudzej krajine ročný pobyt, uzavrel v nej manželstvo, päť rokov pracoval alebo študoval. Náš návrh predpokladá aj výmenu údajov o žiadateľoch o občianstvo.
Maďarská strana zatiaľ oficiálne na slovenský návrh nezareagovala, no podľa prvých neoficiálnych informácií sa zdá, že v takejto podobe bude skôr odmietnutý. Vicepremiér Orbánovej vlády Zsolt Semjén pre maďarské médiá povedal, že údaje o občianstve žiadnej krajine nevydajú.
Rozpačito vníma návrh zmluvy aj vládny Bugárov Most. Jeho predstavitelia tvrdia, že s nimi o ňom nikto nediskutoval. „Prezentuje sa to ako vládny návrh zmluvy, ale keď som sa na to pýtal našich ministrov, hovorili, že ten dokument vo vláde vôbec nebol. Nepoznáme teda presný obsah tejto zmluvy a celý postup sa mi zdá trochu čudný,“ povedal v rozhovore pre .tyždeň šéf parlamentného klubu Mostu László Solymos. Šéf strany Bugár dokonca tvrdí, že tento návrh je horší ako ten Matovičov. Podľa neho je nereálne, aby Slovensko a Maďarsko v dohľadnom čase takú zmluvu uzatvorili.
Minulý týždeň ešte doznievali aj vnútropolitické dôsledky koaličnej roztržky súvisiacej takisto s témou dvojakého občianstva.  Traja kolegovia Igora Matoviča z hnutia Obyčajní ľudia sa aj po jeho vylúčení z Poslaneckého klubu SaS, rozhodli v tomto klube zostať. Podľa Jozefa Viskupiča, Eriky Jurinovej a Martina Fecka je však táto dohoda iba dočasná. Platí iba do času, kým Igor Matovič založí svoju stranu. Ten tvrdí, že tak urobí do leta 2012.  Obyčajní ľudia sa tiež zaviazali, že budú podporovať všetky dôležité vládne zákony. „ Ich dohoda vytvára priestor nielen na politickú stabilitu, ale aj na všeobecnú stabilitu spoločnosti,“ reagovala na rozhodnutie „obyčajných“ premiérka Radičová. Zmierom sa nakoniec skončila aj osobná prestrelka medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom, ktorí sa v jednom týždni stihli tvrdo pobviňovať aj si bratsky odpustiť.
.jm

Deaflumpiáda
Svetové hry nepočujúcich, ktoré sa mali tento rok uskutočniť v Tatrách, sa minulý piatok nezačali. Medzinárodný výbor športu nepočujúcich deaflympiádu zrušil len týždeň pred jej začiatkom. Mnohí športovci zo sveta o problémoch netušili a pricestovali. Šéf hier Jaromír Ruda do poslednej chvíle sľuboval, že peniaze na hry zoženie.                  
.gaš

Nespokojné sestry
Nespokojnosť so svojou situáciou dali najavo zdravotné sestry, keď iniciovali petíciu: Ak sa nepostaráme my o seba, kto sa postará o vás? Dúfajú, že získajú pod petíciu stotitísc podpisov. Ide im o vyššiu minimálnu hodinovú mzdu, o skorší odchod do dôchodku, ale aj o dodržiavanie počtu sestier na oddeleniach a ich zrovnoprávnenie. Petíciu zatiaľ nepodporili zdravotnícke odbory.
.eč

Vojenskí prokurátori
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sa dohodla s ministrom obrany Ľubomírom Galkom na začlenení vojenských prokurátorov do všeobecnej prokuratúry. Vojenská prokuratúra by tak mala zaniknúť, je to logický krok, keďže už dávnejšie zanikli vojenské súdy. Rezort obrany delimituje na spravodlivosť finančné prostriedky na mzdy a platby pracovníkov.
.eč, SITA

Policajné oko
Policajti, ktorí po voľbách odišli zo zboru alebo boli odvolaní, si založili združenie s názvom Policajné oko. „Chceme posudzovať kroky polície a ponúkať profesionálne riešenia,” povedal pre denník Pravda predseda združenia Ján Packa. Jeho členom je aj bývalý policajný viceprezident Stanislav Jankovič. Súčasný šéf zboru Jaroslav Spišiak tvrdí, že konštruktívnu kritiku víta.
.vag

Reforma odvodov
Reforma odvodov napreduje a o sporných detailoch má rozhodnúť Koaličná rada. Ekonomickí experti sa dohodli, že zvýhodnenie živnostníkov pri platení odvodov oproti zamestnancom sa neodstráni úplne. Kým zamestnanci by do Sociálnej poisťovne mali odvádzať 19 %, živnostníci by mali platiť 16 % a dohodári 13 %. Dohodnuté opatrenia ako superhrubá mzda alebo zjednotenie vymeriavacích základov mali vytvoriť priestor na zavedenie odvodového bonusu.
.lk  


Ľubomír Galko/
Minister obrany vyzval svojho predchodcu Jaroslava Bašku, aby vrátil 200-tisíc eur, ktoré vraj dal zbytočne firme organizujúcej v roku 2009 a 2010 letecké dni.  Spomenul aj „sexi seladóna“ Kaliňáka, ktorý vraj bol na rezort prisatý ako „pijavica“.  

Martin Chren/
Štátny tajomník ministerstva hospodárstva sa vracia do parlamentu. Tvrdí, že za jeho odstúpením nie je žiadna kauza. Jeho odstúpenie sa viac očakávalo v čase, keď vyšli najavo zákazky od Počiatkovho ministerstva pre  Hayek Consulting.

Stanislav Jankovič/
Bývalý policajný viceprezident je obvinený, že vybavil vodičák podnikateľovi, ktorý vysoko prekročil rýchlosť. Policajti zo špeciálneho oddelenia proti cestným pirátom mu chceli dať pokutu. Jankovič, ktorý oddelenie zakladal, však zariadil, aby sa trestu vyhol.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite