Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako si získať v kuchyni rešpekt

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Drevorubači si navzájom poťažkávajú sekery a skúšajú ostrie, vodiči sa na križovatke hecujú túrovaním svojich motorov a právnici zas nenápadne pokukávajú po hodinkách kolegu. Čím sa však môže pred druhým blysnúť vášnivý kuchár?

Predpokladám, že už aj pračlovek bol veľmi citlivý na svoj pazúrik, ktorým rozpáral ulovené zviera a s hrdosťou sa prišiel pochváliť svojej pražene. Určite si ho opatroval ako oko v hlave a nepustil ho, keď už nie z ruky, tak aspoň z dohľadu. Akokoľvek to znie, muži sú na svoje nástroje citliví. Keď na ne siahnete, akoby ste siahli žene na dlho upravovaný a extra drahý účes. Počujete tiché zasyčanie, pery sa zúžia a brada sa vysunie do útočnej pozície.
Ak sa niekedy stretnete so špičkovým kuchárom, skúste ho požiadať o to, aby vám ukázal svoje nože. S hrdosťou k vám príde s niečím, čo pripomína zatočený tubus silného plátna a s posvätnou úctou ho pred vami rozvinie. Odstúpi na krok a zaľúbene sa zahľadí na vrecúška, v ktorých sa blyštia čepele rôznych veľkostí a tvarov. Kuchár jeden z nich vyberie – ten, s ktorým krája najčastejšie – a hrdo vám oznámi značku a druh ocele. Vo veľkej väčšine ešte v ruke vášho kuchára nájdete poctivý nemecký nôž s čepeľou zo solingenskej ocele. Najnovšie však špičkoví kuchári nedajú dopustiť na nože japonské. Sú omnoho ľahšie, čo v prípade, keď musíte krájať od rána do večera, nie je nepodstatný detail. Ak vám kuchár svoj nôž požičia – čo sa stane asi tak na dvadsať sekúnd – skôr, ako vám ho s opatrným úsmevom odoberie, skúste si všimnúť čepeľ. S veľkou pravdepodobnosťou tam nájdete nielen punc výrobcu, ale aj gravírované meno hrdého majiteľa, jeho horoskopové znamenie alebo nežnú prezývku dotyčného nablýskaného a poriadne nabrúseného obľúbenca. Najvychytenejší výrobcovia nožov vám totiž na čepeľ vygravírujú, čo si len zaželáte. Nie je to však len taká roztopaš, ako by sa mohlo zdať. V kuchyni, ako všade inde, sa jednoducho pekné veci často „strácajú“. Podľa gravírovania si ten svoj nôž veľmi ľahko nájdete a usvedčíte toho, kto kradmou rukou siahol na váš drahocenný nástroj.
Ďalším kuchárskym fetišom sú hrnce a panvice. Ak sa niekto chce pred druhým kuchárom blysnúť, vytiahne na neho svoje vyleštené medené náčinie a nechá ho na chvíľu kolegovi poťažkať. Ten, kto sa vyzná, vie, že má poriadne zaťať svaly na rukách, aby mu pod ťarchou panvice ruka neklesla a on sa neusvedčil ako úplný amatér. Medené hrnce a ich rôzne kombinácie s hliníkovým povrchom sú skutočnou špičkou v kuchárskom náradí. Meď má totiž výnimočne dobrú vodivosť tepla a distribuuje ho rovnomerne po celej nádobe. Jedlo sa teda neprichytáva a môže sa v nádobe opracúvať veľmi dlho. Navyše, keď varíte, dusíte či restujete v medi, vlastne šetríte. Pri príprave jedla v týchto nádobách potrebujete omnoho menší plameň, než na aký ste boli zvyknutí.
Rešpekt v kuchyni si získate aj malou fintou, ktorú odporúčam vyskúšať hneď po tom, ako si domov donesiete nejakého toho svojho medeného krásavca. Potrite ho zvnútra olivovým alebo rastlinným olejom a dajte do rúry vyhriatej na maximum. Počkajte, kým sa z medi nezačne poriadne dymiť. Panvicu či hrniec z rúry vyberte a nechajte vychladnúť. Riad si po takejto iniciácii vytvorí vnútri tenkú vrstvičku, ktorá defintívne zabráni tomu, aby sa vám v nej čokoľvek prichytilo.

Autor je scenárista.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite