Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Laco Teren:  Milujem ženy, to je moja cnosť

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Slovenský výtvarník Laco Teren o sebe tvrdí, že je lenivý, ale napriek tomu sa venuje študentom a nadácii súčasného umenia v združení Tranzit. Tvrdí, že nanášať farby na plátno je také príjemné, ako dostávať darčeky na Vianoce. Čo robí, keď nedostáva darčeky?

MILUJEM JEDLO, MILUJEM PITIE
Ak by prišlo na posledný súd, tak ma neodsúdia za neresti, ale za všetkých sedem hriechov. Už len také obžerstvo, všetky jeho významy obsiahnem. Varím rád, zlé jazyky hovoria, že som lepší kuchár ako maliar. Máločo ma rozzúri tak, ako keď mi donesú odfláknuté jedlo. Môže to byť aj hrachová kaša, ale musí byť pripravená s láskou. Takí kuchári sa pripravujú o nádherný zážitok, že to niekomu bude chutiť.

SYSLÍM VŠETKO
Zbieram úplne všetko, som syseľ, úplná katastrofa. Potreboval by som stále nové domy, ako Picasso. Po tom úprimne túžim, zaplniť, zamknúť a odísť. Neviem sa ubrániť tomu, aby som si kupoval cédečká a knihy. Pred pár dňami som si kúpil v edícii Naive tenorové árie z Vivaldiho, spieva Topi Lehtipuu. Zaujala ma aj krásna kniha Benátky od Petra Ackroyda. Všetko, čo súvisí s Benátkami, mám rád. Neznášam, keď tam v nejakom Bondovi vyhodia do vzduchu palác. Viem, je to atrapa, ale neskutočne ma to urazí.

OBRAZY KRADNEM
Obrazy nezbieram, ale napríklad z tejto výstavky (skupiny CLAN) som už ukradol asi tri. Sú to moji priatelia, mám ich rád, mám rád ich prácu a takto sú stále so mnou. Keď niekoho navádzam, aby zbieral, tak súčasníkov. Prečo si nedopriať ten luxus, že môžeš byť pri tom, keď to dokončuje, podpisuje a predá ti to, špeciálne pre teba.

NAJRADŠEJ LEŽÍM
Keď nerobím, najradšej ležím. Na gauči, v posteli, na tráve, na pláži, v mori alebo vo vani svojej. Driemem a snívajú sa mi denné sny. Rozmýšľať pri tom nad prácou väčšinou nemá veľký efekt. Darmo si niečo vymyslíte, až keď to robíte, až vtedy to dôjde. Môj dobrý kamarát Olič hovorí: Nie je nič horšie ako dobrý nápad.

SOM ROZDRAPENÝ
Rád snívam, občas som aj rozdrapený, chcel by som mať ateliéry, záhrady aj kaštiele. Mám knihu Secret Gardens od reštaurátorky záhrad Jennifer Potterovej, ktorá v zarastenej záhrade, čo prechádza do lesa, vie zachovať pôvodný pocit, neupraví ju na klasickú záhradu, iba spriechodní cesty, aby ľudia objavovali to tajomné. To by som chcel robiť na Slovensku.

BICYKEL MÁM
Už som ho nedofúkal dva roky. Bicyklujem na rotopede, ale to je „nuda jak hovädo“. Mám sen, že si kúpim indický bicykel, klasika klasiky, do mesta, že keď na ňom sedím, nie som predklonený, nepozerám sa do zeme, ale okolo seba. Elegantný staromódny, s krytom na reťaz, aby sa tam nezadrelo sárí.

MILUJEM ŽENY, TO JE MOJA CNOSŤ
Moja žena je bez chyby a jediná jej chyba som ja. Od detstva som bol rozmaznávaný ženami, a tak sa snažím vrátiť to ostatným. Človek musí prejaviť úctu a rešpekt v každom skutku, rozpomenúť sa na svoje dobré vychovanie a správať sa k žene ako k dáme. Nesmie mať pocit, že jej pomáham do kabáta a hovorím komplimenty preto, že ju podceňujem alebo obťažujem. To je moja povinnosť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite