Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Castujeme takú mystery dramedy, dáš feedback?

Dám, samozrejme, aj feedback, aj spätnú väzbu. Prečo by som nedal, len mi neuveriteľne píli uši ten rádoby insiderský sociolekt, profesijný žargón či argot, všetky tie cudzie slová uväznené v našej gramatike. Lenže, nech si jazykoví puristi čelá na krvavú kašu o zárubne rozmlátia, len čo začne vznikať profesijne alebo sociálne uzatvorená skupina, vedno s ňou začne vznikať jej jazyk. A nie je za tým nič, okrem takého prístupu k jazyku, v ktorom o ňom netreba veľmi premýšľať, len sa, jednoducho, používa čo najpragmatickejšie.
Moment.
Je pragmatický slovo, ktoré potrebuje výklad? V žurnalistike „.týždňovského“ typu, už netreba, tu je to slovo dostatočne socializované. Na rozdiel, povedzme, od slov mystery či dramedy. Samy osebe sa nezdajú až také cudzie, problém začneme cítiť až vtedy, ak ich vytrhneme z  domovského ihriska a hodíme na cudzie. IT žargón do žurnalistiky, lingvistický žargón do lifestylu, argot luzy do spravodajstva.
Ak sa to udeje, ktosi s kýmsi nekomunikuje ako rovný s rovným, ale stavia sa do nadradenej pozície, aby ukázal, že tí druhí sú blbci. Tu kdesi sa z  jazyka stáva zbraň, orwelovský newspeak zbavený ľudskosti. Naučíme sa mu rozumieť, časom. Ale zdráhame sa mu uveriť, permanentne. Taký je trebárs jazyk politikov, slová, ktorým sa nedá veriť ani nos medzi očami.
Jediným spôsobom, ako sa mu účinne brániť, je okamžite ho prekladať, naučiť sa ho, ovládnuť ho, aby viac nebol nebezpečný, iba smiešny. Ako jazyk manažérov najnižšej ligy, ktorí použijú anglofónny patvar aj tam, kde stačí povedať tepláky. The plaky.
Sociolekty, žargóny, argoty sú fantastické nástroje, lebo vznikajú prirodzene, namiesto siahodlhých a nepresných opisov v nich stačí použiť jedno-dve slovká a zasvätení si rozumejú, žiadne zdržovanie, žiadne významové nepresnosti. A práve to je na žargóne najdôležitejšie, rodia sa na jeho ihrisku slová, ktoré pomenúvajú dosiaľ nepomenované.
Čo je teda mystery dramedy?  
Dramedy je žánrový mix komédie a drámy, skutočná syntéza, smiech cez slzy a naopak, a ak by to neexistovalo, neboli by Zúfalé manželky a ani Sex v meste.
Mystery je taký žánrový postup, v ktorom sa dramaturgický oblúk buduje cez vedomé zamlčanie zásadnej informácie –to je to tajomstvo, ktoré sa rieši, a ktoré v momente, keď prestane byť tajomstvom, stane sa pointou spätne zvýznamňujúcou všetko, čo sa odohralo. Presne ako tu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite