Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prokuratúra žila z podstaty

.marek Vagovič .časopis .rozhovor

Médiá si ho všimli, keď nazval Dobroslava Trnku klamárom. Ako prvý človek zvnútra otvorene hovorí, ako fungovala prokuratúra pod jeho vedením. Štátny tajomník ministerstva vnútra Maroš Žilinka.

.dobroslav trnka povedal, že ste ovplyvňovali vyšetrovateľku v kauze financovania strany Smer. Už sa vám ospravedlnil, ako ste ho o to žiadali?
Nie, ale pravdu povediac, pre mňa je to uzavretá kapitola. Z jeho ďalších vyjadrení som totiž nadobudol pocit, že ten výrok povedal len preto, že bol unavený. Takto vysvetľoval doktor Trnka aj pamätný rozhovor pre denník Plus 1 deň, v ktorom hovoril redaktorovi, že „kvákoce“ a pýtal sa ho, či ho nedeprimuje „zhovädilosť“ ním položenej otázky.

.bol Trnka unavený aj pri poslednom verejnom vystúpení, keď hovoril o koaličných politikoch, že sa „pregrcávajú” a „trtošia po tomto štáte”?
To neviem, ale z jeho správania v poslednom období bolo zrejmé, že je neuveriteľne frustrovaný z toho, že po siedmich rokoch vo funkcii končí. Možno prišlo k akémusi uvoľneniu sa, takže jeho emócie takýmto nevhodným spôsobom vyplávali na povrch. Nemyslím si, že to bolo prvoplánové, asi má toho dosť.

.trnku poznáte aj osobne. Prečo to tak ťažko niesol?
Pozrite sa, ja nie som na funkcie viazaný pupočnou šnúrou. A hoci ich bolo v mojej kariére pomerne dosť, nikdy som nemal problém dobrovoľne odísť. To však nedokáže každý.

.hovorí sa, že úroveň Generálnej prokuratúry klesla aj s príchodom bývalých vojakov, ktorých tam dotiahol práve Trnka. Predtým sa totiž zaoberali len trestnými činmi ako šikanácia alebo opustenie posádky. Čo si o tom myslíte?
Tak ako všade, aj medzi bývalými vojenskými prokurátormi sú vynikajúci odborníci, ale aj ľudia, ktorí patria k slabším. Je však pravda, že pomerne úzka špecializácia z minulosti je ich veľkým hendikepom, čo sa u niektorých negatívne prejavilo, keď prešli na civilnú prokuratúru.

.ján Hrivnák, ktorého SDKÚ v prvom kole navrhovala za generálneho prokurátora, hovorí aj o veľkej prezamestnanosti na Generálnej prokuratúre…
S tým súhlasím, pričom platí aj to, že pomerne veľa neprokurátorských miest obsadili prokurátori. Vždy to bolo tak, že existovali kone parádne a kone ťažné. Keď však sledujem vývoj na Generálnej prokuratúre, tu je to v opačnom pomere. Je tu príliš veľa koní, ktoré sa považujú za parádne, a naopak, málo koní, ktoré sú ťažné.

.a tie potom makajú aj za druhých.
Asi tak.

.ten pomer sa obrátil až za Trnku?
Vypuklo sa to prejavilo až v posledných siedmich rokoch. Keď bol generálnym prokurátorom Milan Hanzel, Generálna prokuratúra mala svoju vážnosť. Keď išli jej prokurátori na previerku krajských alebo okresných prokuratúr, pre ľudí, ktorí tam pracovali, to bol výnimočný a vzácny deň. Tešili sa na výmenu informácií a skúseností. Ich úcta k prokurátorom Generálnej prokuratúry, ktorá vyplývala aj z morálnych a odborných kvalít, však postupne ochabla, z čoho som smutný.

.to znamená, že od Trnkovho príchodu pracujú na Generálnej prokuratúre, ktorá by mala byť výkladnou skriňou, najslabší prokurátori v krajine?
Nepovedal by som, že najslabší, ale určite je tam veľa takzvaných parádnych koní. Aj preto nie je na Generálnej prokuratúre dobrá atmosféra, čo súvisí s jej prirodzenou uzavretosťou, ale aj s absenciou verejnej kontroly. Veľmi negatívne vnímam aj to, že v posledných siedmich rokoch sa stala veľmi netolerantnou k slobode prejavu.

.ako to myslíte?
Poviem osobnú skúsenosť z obdobia, keď som pôsobil na špeciálnej prokuratúre. Keď sme sa v roku 2006 spolu s kolegom (Jaroslavom Palkovičom – pozn. red.) pre .týždeň vyjadrili, že dozrel čas na otvorenie diskusie o potrebe zásadnej systémovej zmeny, postavenia a úloh prokuratúry, vyvolalo to až neskutočné emócie funkcionárov prokuratúry. Zavolali si nás na pohovor, kde nám vyčítali, prečo sme to urobili, hoci sme nepovedali nič zlé.

.aj vás za vyslovenie názoru nejako potrestali?
Áno. Krátko po zverejnení článku v .týždni sa na Generálnej prokuratúre, ktorej súčasťou je aj špeciálna prokuratúra, rozdeľovali polročné odmeny. Je síce pravda, že na odmeny neexistuje nárok, s kolegom sme boli jediní, ktorí ich nedostali.

.to zariadil Trnka?
To zariadili tí, ktorí navrhujú a schvaľujú odmeny.

.špeciálny prokurátor Dušan Kováčik?
Áno.

.z kontextu článku bolo jasné, že kritizujete Trnku. Prečo s tým mal problém Kováčik?
Ja neviem, či s tým mal problém, o vykonanie pohovoru ho požiadal generálny prokurátor. Mám pocit, že len tlmočil jeho názor.

.z toho však vyplýva, že generálny prokurátor má rôzne páky aj na špeciálnu prokuratúru, hoci Trnka vždy tvrdil opak.
Samozrejme. To, že nemá žiadny dosah na špeciálnu prokuratúru, je mýtus. Generálny prokurátor jej môže dávať všeobecné aj pozitívne pokyny, rozhoduje o mimoriadnych opravných prostriedkoch voči jej rozhodnutiam. Napriek tomu som na ten výrok o potrebe systémovej zmeny dodnes hrdý, čas ukázal, že sme mali pravdu. Sloboda slova navyše pre mňa vždy znamenala veľmi veľa, čo som vedel dať primeraným spôsobom najavo aj za totality. Keď som začal v roku 1988 študovať právo v Košiciach, na seminároch docenta Orosza, ktorý je dnes ústavným sudcom, som sa viackrát kriticky vyjadril k vtedajším pomerom. Orosz mi vtedy povedal, že ma buď zavrú, alebo to  dotiahnem ďaleko. (Smiech).

.otázka je, prečo ste išli pracovať práve na prokuratúru, kde je monokratický systém rozhodovania, ktorý nemá s demokraciou nič spoločné.
Prihlášku som si podal v poslednom ročníku vysokej školy. Prokuratúru som vtedy vnímal ako inštitúciu, ktorá si ctí princípy demokracie, pričom má dohliadať na dodržiavanie zákonnosti. Samozrejme, pred sedemnástimi rokmi som nemal tie skúsenosti, ktoré mám teraz.

.viacerí rešpektovaní prokurátori mi mimo záznamu povedali, že za Trnku sa pomaly hanbili priznať k tomu, že pracujú na Generálnej prokuratúre. Vraj sa tam akoby zastavil čas, vo funkciách sú stále tí istí, neschopní ľudia, že tam funguje rodinkárstvo a veľká byrokracia. Máte podobnú skúsenosť?
Myslím, že Generálna prokuratúra žije z podstaty.

.čo to znamená?
Poviem len jeden príklad. Jednou z úloh generálneho prokurátora by malo byť vydávanie výkladových stanovísk pre podriadených prokurátorov. To znamená, ako majú aplikovať jednotlivé ustanovenia zákonov tak, aby postupovali jednotne. Minulý rok bolo vydané jedno, rok predtým žiadne, v roku 2008 dve a v roku 2007 tri.

.to sa Trnka asi veľmi nenamáhal.   
Pozrite sa, to je otázka osobného nasadenia a entuziazmu doktora Trnku aj iných prokurátorov, ktorí tie stanoviská pripravujú. Neviem si však predstaviť, že v roku 2009, keď nevydal žiadne stanovisko, neexistoval žiadny právny problém. Pritom ešte v roku 2004, keď som prvý rok pôsobil na Generálnej prokuratúre, bolo vydaných päť výkladových stanovísk. Dve z nich som pripravil ja.

.koľko dnes v priemere zarába prokurátor na Generálnej prokuratúre?
Základný plat zodpovedá 1,3 desatiny násobku platu poslanca Národnej rady.

.to je približne 2 600 eur, čo nie je málo.
Tak.

.takže pre mnohých je to teplé miestečko za slušný plat.
Určite sú aj takí, ale pracujú tam aj špičkoví odborníci.

.napríklad?
Ich mená nepoviem, aby som im neuškodil.

.milan Hanzel hovoril, že 30 percent prokurátorov nemá na svojom mieste čo hľadať. Súhlasíte?
Pamätám sa, že v roku 2002 vyvolal tento výrok veľkú nevôľu. S odstupom času som však pochopil, prečo to povedal, pretože ten stav je naozaj nelichotivý. Napriek tomu si myslím, že to percento bolo trochu prehnané.

.prečo sa za Trnku nevyšetrila žiadna politická kauza?
Myslím, že je to skôr otázka na bývalého generálneho prokurátora.

.nemáte na to názor?
Samozrejme, že mám.

.tak ho povedzte.
Na to, aby ste mohli vyriešiť aj prípady, ktoré sú médiami označované ako politické, treba aj kus spoločenskej odvahy. Keďže prokuratúra je dosť izolovaná inštitúcia, tej odvahy tam zrejme toľko nie je.

.nemôže byť za tým aj korupcia?
To by som špekuloval, nemám na to žiadne dôkazy. Určite by však bolo naivné si myslieť, že keď je korupcia všade na Slovensku, práve prokuratúre sa vyhýba.

.hovorí sa, že viacerí prokurátori chodia pravidelne na kávu s advokátmi. Viete o tom?
Žiaľ, je to tak. Je vecou každého funkcionára prokuratúry, ako sa k tomu postaví.

.trnkovi to neprekážalo?
To sa musíte spýtať jeho.

.urobil niečo preto, aby tomu zamedzil? Funguje vôbec na prokuratúre nejaký etický kódex?
Etický kódex ako samostatný dokument v písanej podobe neexistuje. Podľa zákona o prokuratúre však vyplýva, ako by sa mal prokurátor správať pri výkone funkcie, ale aj mimo svojho pracoviska. Generálny prokurátor ťažko ovplyvní, čo urobí prokurátor na druhom konci republiky. Čo však môže ovplyvniť, je to, aby bol on sám vzorom.

.bol Trnka pre svojich podriadených vzorom?
Pre mňa nebol.

.prečo?
Súdny človek, ktorý sledoval, ako sa správal a vyjadroval v priebehu tých siedmich rokov, čo bol vo funkcii, môže len ťažko povedať, že toto je môj vzor, ktorý má ísť príkladom aj pre moje deti.

.nemal by sa predsa len zaviesť aj nejaký etický kódex?
Určite by bol prínosom. Prokurátor je verejná funkcia, takže by sa nemal správať ako takzvaná celebrita, nechať si zaplatiť za ples, ukazovať sa v spoločnosti ľudí, ktorí nemajú dobrú povesť. Takisto by sa nemal pohybovať v okruhu ľudí z finančných skupín.

.je takýchto prokurátorov veľa?
Väčšina prokurátorov na Slovensku sú slušní ľudia a dobrí právnici. Ale sú aj takí, ktorí svoje postavenie zneužívajú. Problém je, že doteraz to funkcionári prokuratúry tolerovali. Preto je dôležité, aby mohol podať návrh na začatie disciplinárneho stíhania prokurátora aj ombudsman či minister spravodlivosti, ktorí nemajú žiadne miestne väzby.

.medzi sudcami je stále veľa bývalých komunistov. Ako je to na prokuratúre?
Nikdy som to podrobne neskúmal, ale na môj vkus je ich tam stále dosť.

.nie je aj to dôvod, prečo je na tom prokuratúra aj 20 rokov po revolúcii tak zle?
Môže to byť jeden z dôvodov. Bývalí členovia strany majú totiž isté návyky, čo sa nedá vygumovať zo dňa na deň.

.mali by sa zverejniť mená prokurátorov, ktorí boli v komunistickej strane, ako to v prípade sudcov žiada OKS?
Ja by som s tým nemal žiadny problém.

.vás komunisti nelanárili?
Nie. Zrejme to súviselo aj s tým, ako som sa k vtedajším pomerom vyjadroval na škole. Ani rodičia neboli v strane.

.keď ste v roku 1988 končili gymnázium v Banskej Bystrici, v Bratislave bola Sviečková demonštrácia. Vedeli ste o tom?
V tom čase som to vnímal len cez médiá.

.v novembri 1989 ste študovali právo v Košiciach. Ako tam prebiehala revolúcia?
Na východ vždy dorazia niektoré udalosti s určitým oneskorením. Ako študent som však chodil s kolegami z vyšších ročníkov po stredných školách v Prešove, kde sme im v telocvičniach vysvetľovali, prečo je potrebná zmena.

.ako na vás zapôsobil Mečiar?
To už sú politické otázky.

.aj vy ste už politik.
Napriek tomu by som sa nerád vyjadroval k takýmto otázkam.

.v roku 1997 ste sa stali šéfom okresnej prokuratúry v Piešťanoch. Je pravda, že sa za vás prihovoril Peter Filip, ktorý bol vtedy riaditeľom Trestného odboru na Generálnej prokuratúre?
To absolútne vylučujem. V tom čase som Petra Filipa vôbec nepoznal.

.generálny prokurátor bol vtedy Mečiarov človek Michal Vaľo, ktorý obsadzoval funkcie podľa politického kľúča. Poznali ste niekoho v HZDS, kto vám kryl chrbát?
Nikto. Do funkcie ma odporučil Ľubomír Klčo, ktorý sa stal krajským prokurátorom v Trnave. Prišiel za mnou a spýtal sa, či by som to zobral, pretože ma poznal ako človeka aj odborníka. Už v roku 1995, keď som ukončil prokurátorské skúšky, som dostal ponuku pracovať na Generálnej prokuratúre, čo som však odmietol.

.prečo?  
Pretože som chcel odborne rásť odspodu. Navyše som vedel, že by to nerobilo dobrú krv. Čo sa týka funkcie okresného prokurátora v Piešťanoch, v tom čase tam ani nebolo koho dať. (Smiech.)

.to vám nikto neuverí.
Ale tak to naozaj bolo. Začínali sme traja, bez nábytku, spisy sme vybavovali na kobercoch.

.dali ste najavo, že vám prekáža politizácia prokuratúry?
Vnímal som, čo sa deje a mal som na to aj svoj názor. Osobne som však necítil žiadny tlak, ani sa mi nestalo, že by za mnou prišiel nadriadený a žiadal ma, aby som urobil niečo, o čom vedel, že by som to nikdy nespravil. Zrejme vedeli, prečo to robia.

.v roku 1997, keď ste sa stali šéfom prokuratúry v Piešťanoch, zastavil prokurátor Tibor Šumichrast vyšetrovanie v kauze zmareného referenda. Čo ste si vtedy pomysleli?
Vnímal som to cez médiá. Nikdy by som si však nedovolil komentovať konkrétne rozhodnutie, keď nepoznám vyšetrovací spis.

.ale súhlasíte, že to bolo politicky motivované.
Určite áno.

.tá politizácia však bola na všetkých úrovniach prokuratúry. Ako je možné, že práve vás sa to nedotklo?
Prokuratúra je často posudzovaná podľa piatich či desiatich káuz, ktoré majú možno politický podtext, takže sú intenzívne sledované v médiách. Práca prokuratúry je však aj o stovkách až tisíckach prípadov dennej kriminality, ktoré sa dotýkajú bežných ľudí. Ak si dobre spomínam, za sedem rokov, čo som bol okresným prokurátorom v Piešťanoch, sme neriešili ani jednu politickú kauzu.

.volili ste v roku 1998 zmenu?
Vždy som volil podľa rovnakých ideí.

.mečiara?
Nie.

.pravicu alebo ľavicu?
Ja som veľmi konzervatívny človek.

.kDH?
To ste povedali vy. (Smiech.)

.v roku 2003 ste sa zamestnali na trestnom odbore Generálnej prokuratúry. Čomu ste sa venovali?
Bol som špecialista na trestné činy v doprave. Rád spomínam na prípad, kde sme odhalili výmenu krvi vodiča po skúške na alkohol po dopravnej nehode. Zistili sme, že lekár ju vymenil za svoju, odstíhali sme aj zdravotnícky personál.

.v tom čase bol generálnym prokurátorom Milan Hanzel, o ktorom ste povedali, že za jeho éry mala prokuratúra dobré renomé. Mnohí ho naopak vnímali ako alibistu, ktorý vychádzal v citlivých kauzách v ústrety politikom. Ste si istý, že medzi Hanzelom a Trnkom bol až taký rozdiel?
Osobne som si pána Hanzela vážil, považoval som ho za autoritu. Ale súhlasím, že boli aj prípady, o ktorých hovoríte.

.prečo ste v roku 2005 odišli na špeciálnu prokuratúru?
Hlavným dôvodom bolo, že som sa chcel kariérne posunúť ďalej.

.na akých prípadoch ste tam pracovali?
Predovšetkým na ekonomickej kriminalite. Podal som obžalobu napríklad v kauze nebankovej spoločnosti Drukos, kde bola spôsobená škoda takmer štyri miliardy korún. Vyšetrovací spis mal 103-tisíc strán.

.ste si istý, že jej hlavný aktér František Mojžiš tuneloval Drukos zámerne?
Nemôžem hovoriť podrobnosti, nie som zbavený mlčanlivosti. A navyše, súd ešte nerozhodol.

.nie je predsa len rozdiel medzi Mojžišom a Majským?
Nerád by som porovnával. V každom prípade, obžaloba v kauze Drukos bola postavená na tom, že sa to stalo úmyselne. A ja nemám dôvod pochybovať o tom, čo som napísal v obžalobe.

.prokurátori Špeciálnej prokuratúry prišli o súkromie. Navyše sú odlúčení od rodiny, keďže väčšina chodí do práce na týždňovky. Nebolo to únavné?
Ja som do Pezinka denne dochádzal 150 kilometrov, čo tiež nebolo bohviečo.  Až teraz, keď som prešiel na ministerstvo vnútra, si uvedomujem, že to bola psychicky veľmi náročná práca.

.v čom?
Hlavne rozsahom spisov a závažnosťou prípadov, ktorým sme sa venovali. A, samozrejme, aj z hľadiska dôsledkov, ktoré z nich vyplývali.

.nezávideli vám kolegovia prokurátori vysoké platy?
Závideli, čo nám dávali aj najavo. Keď som chodil na rôzne semináre a porady, často som sa cítil ako niečo nežiaduce. Doslova ako zločinec, a nie ako prokurátor elitnej jednotky prokuratúry.

.kto vás oslovil, aby ste sa stali štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra?
Daniel Lipšic.

.ako na vás prišiel?
Poznali sme sa osobne, vedel aj o mojej odbornej kvalifikácii.

.dlho ste nad tým rozmýšľali?
Moje rozhodnutie uľahčila celková situácia v rezorte prokuratúry, kde som sa už doslova dusil.

.ste členom KDH?
Nie.

.uvažujete o vstupe strany?
Zatiaľ som nad tým nerozmýšľal, ale nevylučujem to. Momentálne mám prerušený výkon funkcie prokurátora.

.aká je vaša agenda na ministerstve?
Riadim prezidenta hasičského zboru a riaditeľov sekcií integrovaného záchranného systému, legislatívy a verejnej správy.

.baví vás to?
Z profesionálneho hľadiska prežívam jedno z najkrajších období v živote. Po dlhom čase ma práca absolútne napĺňa, pričom vidím za sebou aj nejaké výsledky.

.poznáte sa s Jozefom Čentéšom?
Samozrejme.

.aký je to prokurátor?
Určite patrí k špičkovým odborníkom v trestnom práve.

.mnohí ho však považujú skôr za teoretika. Vzbudzoval by ako generálny prokurátor rešpekt?
Myslím, že pre svoju pracovitosť a vedomosti má prirodzenú autoritu.

.vy ste nechceli byť generálnym prokurátorom?
Nikdy som o tom nerozmýšľal.

.hovorí sa, že pred voľbami o vás v kuloároch vyjednávali KDH a Smer.
O tom nič neviem.

.spolu s ďalšími ľuďmi ste pripravili systémové zmeny vo fungovaní prokuratúry. Čo bude najväčšia zmena?
Predovšetkým otvorenie sa prokuratúry verejnej kontrole, transparentnosť pri výberových a disciplinárnych konaniach a posilnenie procesnej nezávislosti prokurátorov pri rozhodovaní. To znamená, aby im už nadriadení prokurátori nemohli dávať negatívne pokyny. Dôležité je aj stanovenie dĺžky funkčného obdobia okresných a krajských prokurátorov, keďže doteraz tam mohli byť prakticky neobmedzene dlho. Chceme zrušiť aj vojenskú prokuratúru, ktorá po zrušení vojenských súdov stratila opodstatnenie.

.ako doteraz prebiehali výberové konania?
Bol to uzavretý systém, kde mal posledné slovo generálny prokurátor. Len ťažko možno považovať za transparentné a objektívne výberové konanie, ak je právny čakateľ prokuratúry, ktorý neprešiel justičnou skúškou ani na opravný termín, obratom znovu prijatý za právneho čakateľa. Navrhujeme, aby boli vo výberových komisiách aj ľudia, ktorých navrhne ústavnoprávny výbor parlamentu, zástupcovia ministra spravodlivosti a podobne.

.mali by sa zverejňovať rozhodnutia prokuratúry?
V prípadoch, kde bolo právoplatne ukončené trestné stíhanie voči konkrétnym osobám, je to potrebné.

.a majetkové priznania prokurátorov?
Kto nemá čo skrývať, ten sa nemá čoho báť.

.za dvadsať rokov od revolúcie nebol odsúdený nikto vplyvný ani bohatý. Táto koalícia má zrejme poslednú šancu, ako to zmeniť, aby ľudia uverili, že aj na Slovensku existuje elementárna spravodlivosť. Môžete presadiť slušného generálneho prokurátora, ale všetkých nevymeníte. Prečo by sme vám mali veriť, že sa to konečne zlomí?
Určite sa to nedá urobiť zo dňa na deň, ale raz treba začať. Aj preto sa snažíme nastaviť systém tak, aby sme to dosiahli.

Maroš Žilinka/
Narodil sa 19. augusta 1970 v Bardejove. Vyštudoval Právnickú fakultu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, od roku 1993 bol prokurátorom. Najskôr pôsobil na Okresnej prokuratúre v Trnave, v rokoch 1997 –2003 bol šéfom Okresnej prokuratúry v Piešťanoch. Do roku 2005 pôsobil na Generálnej prokuratúre, potom bol až do roku 2010 špeciálnym prokurátorom. Po voľbách sa stal štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra. Je ženatý, má dve deti, žije v Piešťanoch.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite