Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Smotánka medzi smotanami

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Darmo niektorí hovoria, že je to len taká príloha, osviežujúci dip či toping na ovocnom koláči. Kto ochutnal, ochotne si zoderie topánky, len aby to po obchodoch zohnal. Môj známy tomu hovorí čistý prínos. Ja zase čistý fet. Creme fraîche.

Novodobé vynálezy v zasycovaní más nám v niektorých častiach života priniesli mnoho pohodlia. Zároveň však pre nás z vecí, ktoré kedysi boli samozrejmé a boli naporúdzi len tak, položené u babky v komore, alebo na peci, vytvorili zrazu nebývalý luxus. Tak je to s poriadnym domácim namúteným maslom, ktoré nahradili margaríny, so slaninou, ktorú nahradili parfumované a vodou napustené laloky,  alebo s vývarom, ktorý sa zase snažia napodobniť bujónové kocky. Creme fraîche (čítame krém freš) je v podstate zakysaná smotana. Poviete si: Nevídali. Ale pozor! Nie je to totiž len taká obyčajná smotana.  Musí obsahovať minimálne tridsaťpäť percent tuku v sušine a sacharidy nesmú prekročiť hranicu pätnástich percent. Skrátka, ide o domácu, poctivú a veľmi tučnú zakysanú šľahačku.
Smotana sa na podojenom mlieku usadzuje na samom vrchu. Aj preto sa výkvet spoločnosti, či lepšie povedané horných desaťtisíc, označuje ako smotánka. Smotana stúpa hore vďaka vyššiemu obsahu tukov, či to tak je aj pri našej slovenskej honorácii, to si netrúfam odhadnúť.  Creme fraîche je však regulérne ozajstnou smotánkou medzi všetkými smotanami. Vyniká svojou osviežujúcou a prekvapujúco sladkastou chuťou, ktorá dodáva jedlám zvláštny šmrnc. Kvôli tejto chuti a nižšej viskozite sa využíva nielen ako základ rôznych dipov v studenej kuchyni a ako príloha k dezertom, ale aj ako šikovný základ smotanových omáčok a smotanové zahusťovadlo. Creme fraîche má totiž zázračnú vlastnosť. Tam, kde sa bežná zakysaná desaťpercentná smotana môže zraziť, creme fraîche vďaka svojej výraznej tučnote ostane naďalej vláčny a rozpustí sa.  Takisto ho môžeme jemne vyšľahať ako klasickú šľahačku a dostaneme jej osviežujúcu  a noblesnejšiu verziu.
Creme fraîche sa dnes dá kúpiť aj u nás, nie však v každom obchode. Môžete si ho pripraviť aj doma, a nie je to vôbec náročné. Ak máte svojho dodávateľa domácej smotany, závidím vám. Ak ho nemáte, podobne ako ja, musíte sa spoľahnúť na ponuku supermarketov. Dnes už v niektorých dostať nielen klasickú 33-percentnú šľahačku, ale aj o niečo tučnejšie varianty, dá sa vidieť aj 40-percentná. Kúpte dva kusy, nalejte ich do sklenenej misy a rozpustite v nich jednu lyžicu z klasickej 10-percentnej zakysanej smotany alebo zopár lyžíc kefíru. Nechajte na teplom mieste dvanásť až osemnásť hodín, a potom misu vložte do chladničky. Keď smotana stuhne, máte domáci creme fraîche. Pri konzumácii, prosím, dbajte na zvýšenú opatrnosť. Ide naozaj o návykovú potravinu, ktorá môže vyvolať rodinné rozbroje, keď sa o ňu nebudete chcieť deliť s ostatnými členmi domácnosti.
Možno sa čudujete, prečo takú jednoduchú vec celý svet volá takým exaltovaným francúzskym názvom. Creme fraîche vraj pochádza z Normandie a z Bretónska. Tiež sa čudujem, že by naše staré mamy také niečo ako zakysanú šľahačku vôbec nepoznali. Slovenský názov na túto lahôdku však nemáme alebo sa len ku mne nedostal.  Ak ho ovládate, dajte vedieť.

Autor je scenárista a gourmet.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite