Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Potkan, ideálne rodinné zvieratko

.tomáš Čejka .časopis .lifestyle

Útlocitné dámy pri pohľade na jeho takmer lysý chvost upadajú do mdlôb. Drsní chlapi si jeho obraz dávajú tetovať na predlaktie a hrdia sa jeho menom sťa prezývkou. Sú takí, ktorí o ňom spievajú, iní zase píšu.

Isté je len jedno: ak potkany spoznáte bližšie, už na ne nedáte dopustiť. Potkan je v prvom rade vynikajúci spoločník: je milý, inteligentný, učenlivý, nenáročný na priestor a, napriek pretrvávajúcim predsudkom, aj čistotný. Tvrdím, že dokonca čistotnejší ako našimi domácnosťami prefláknutý zlatý škrečok. Pravda, pri divšej hre z neho od vzrušenia a zaujatia sem-tam čosi vypadne, ale kvalít takého morského prasiatka v tomto smere určite nedosahuje. Skrotený potkan je rozumnejší ako ktorýkoľvek iný, bežne chovaný hlodavec. Taký škrečok-individualista už pri prvej vychádzke odtrieli kamsi za skriňu a na miesto jeho prechodného a po čase tiež posledného pobytu upozorní až podozrivý zápach, keď zvieratko zaškripnuté v ktorejsi tesnej škáre uhynie. Ak to vezmete pragmaticky, chov potkana sa javí ako jedna z prijateľných alternatív aj v prípade, že chcete svojmu dieťaťu prahnúcemu po zvierati urobiť radosť, hoci vy sami po takejto spoločnosti nijako zvlášť netúžite. Tieto hlodavce sa bežne dožívajú dvoch rokov, takže môžete dúfať, že medzičasom váš potomok z podobných záľub vyrastie.  

.nenáročný chovanec
V obchodoch so zvieratami zoženiete väčšinou rôzne krížence, len výnimočne také, ktoré sa blížia štandardným farebným formám. Ak túžite po šľachtickej línii, musíte sa pozvŕtať na internete. Taký šľachtic vás finančne nezruinuje, zaplatíte zaň sedem až desať eur, navyše nekupujete anonymné zviera bez možnosti reklamácie. Existuje niekoľko veľmi vydarených, vyšľachtených farebných mutácií. Zaujímavý je napríklad striebrosivý husky, ktorý sa kresbou podobá na rovnomenné psie plemeno, elegantný je celočierny, ktorý môže mať biele labky a náprsenku, kapucín s bielym telom, tmavou hlavou a pruhom na chrbte, strieborný, platinový a veľa ďalších. Potkan je nenáročný chovanec. Postačí mu väčšia a vyššia klietka, lebo potkany sa rady šplhajú. Samozrejme, aby sa chúďatá nemuseli šplhať len po mrežiach, treba priestor vyplniť rôznymi predmetmi na lozenie. Na dno môžete nasypať hobliny (nie piliny), alebo jednoducho položiť len pár hárkov novín. Naša potkanica napríklad spáva na drevenej palande, takže hobliny nepotrebuje. Odmieta rôzne brlôžky aj skrýše. Jednoducho potrebuje mať prehľad, čo sa okolo nej deje.

.krotenie
Prečo vlastne krotiť potkana? Hoci je krotenie neprirodzené, je pre majiteľa aj potkana výhodné. Skrotené zviera k človeku ľahšie priľne, nevystresuje ho každý nový zvuk a je s ním väčšia zábava. Pre potkana je dôležitý pravidelný pohyb, aspoň raz za deň by mal mať možnosť poriadne si pobehať. Ak ho vypustíte napríklad na posteľ, musíte rátať s občasnými mláčkami. Prítulný jedinec k vám pribehne na zapískanie a neutečie dokonca ani vtedy, keď ho vypustíte vo voľnej prírode. Pri opätovnom pokuse o „nalodenie“ mu ponúkneme dlaň, väčšinou však vlezie rovno do rukáva – takto ho môžete prenášať aj na dlhšie vzdialenosti.
Ak chcete, aby krotenie prebiehalo bez problémov, zaobstarajte si čerstvo odstavené mláďa, tak 5-6-týždňové. Pre samostatný chov sa odporúčajú  samčeky, lebo sú všeobecne pokojnejšie. Nevýhodou je, že, na rozdiel od samičiek viac páchnu. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že medzi potkanmi existujú veľmi rozdielne povahy, takže ťažko zovšeobecňovať. Do priazne sa novému prírastku ľahšie votriete vďaka rôznym lahôdkam. Potkany väčšinou milujú chudé mäso, syr či piškóty. Aj tu existujú viaceré individuality so svojimi špecifickými chúťkami.
Problém môže nastať pri získavaní náklonnosti staršieho potkana, ktorý je už vyhranenou osobnosťou a nový majiteľ mu môže byť natoľko nesympatický, že sa rozhodne voči nemu zaujať nepriateľské stanovisko. V takom prípade odporúčam postupovať mimoriadne opatrne a obozretne. V blízkosti zvieraťa nerobte prudké pohyby a neľakajte ho priveľmi hlasnými zvukmi. Prihovárajte sa mu pokojným hlasom a nechajte, nech vám ovonia nastavenú ruku.

.stačia potkanom odpadky?
Potkan je všežravec, v jeho strave však prevláda živočíšna zložka. Keď teda chceme, aby kŕmna dávka zodpovedala zásadám zdravej výživy, mali by sme mu z času na čas dávať varené, ale i surové hovädzie či kuracie mäsa. Bravčovému je lepšie sa vyhnúť. Kŕmiť môžeme vajciami, syrom, suchým chlebom, varenými cestovinami, ovocím, zeleninou a obilovinami. Od jari do jesene stravu spestrujeme napríklad čerstvými listami púpavy, lucerny, ďateliny a podobne. Dôležité je, aby suroviny na prípravu kŕmnej dávky neboli pokazené, skysnuté, plesnivé či inak znehodnotené. Pozor na prekrmovanie – spolu s nedostatkom pohybu je príčinou obezity a s ňou spojených ochorení a porúch (napríklad neplodnosti). Zvieratá musia mať k dispozícii dostatok tekutín, najlepšie z automatickej napájačky, aby čerstvú vodu neznečisťovali trusom.

.potravinový reťazec
Ak trpíte vážnymi šľachtiteľskými ambíciami, potkany určite splnia všetky vaše predsavzatia. Existuje nepreberné množstvo farebných mutácií, navyše potkany sa rozmnožujú takmer bez problémov. Jedinou podmienkou je, aby ste si nezaobstarali dva jedince rovnakého pohlavia. Môžete chovať buď pár, alebo menšiu skupinku, najlepšie 1 samca a 3 až 4 samice. Gravidita netrvá dlho, po 20-24 dňoch sa narodí 6-10 mláďat. Na zabezpečenie silného a hodnotného genofondu bude lepšie, ak pri samici ponecháte maximálne sedem z nich. Je to voči nej, ako živiteľke, ohľaduplnejšie napriek tomu, že ľudský pohľad na tieto veci je mierne zastretý sentimentom. Ak sa vám to riešenie zdá surové a nemáte dostatok síl na vykonanie rozsudku smrti, nájdite si stáleho odberateľa z radu chovateľov plazov. Tak podporíte prirodzený potravinový reťazec, čo sa v prírode považuje za bežnú záležitosť.

A teraz už záleží iba na tom, či som vás týmito riadkami naladil a práve začínate úporne rozmýšľať, že by ste do svojho života predsa len vpustili nejakého potkana. Než však spravíte prvú chovateľskú transakciu, myslite na to, že potkan je zvieratko mimoriadne spoločenské, treba sa mu venovať a nebrať ho ako príležitostnú hračku, ale skôr ako člena rodiny. Čím viac času s ním strávite, tým lepšie budete zladení a tým viac srandy si užijete.  

Autor je zoológ
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite