Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Hlásim sa z metropoly globálneho tepla, New Yorku. Napriek tomu, že za oknom je už tretia snehová víchrica za posledné tri týždne, New Yorker tvrdí, že žijeme na pláži, ktorá je vysušená tropickým teplom, a zároveň pokrytá morom, ktoré zatopilo celé pobrežie.

Dobre, že nechodím takmer vôbec na sociálne podujatia, lebo by som bol spomedzi newyorčanov exkomunikovaný. Na malej hudobníckej party som jemne vyslovil pochybnosti o nespochybniteľnom fakte, že „všetci vedci sveta sa zhodli, že blížiaci sa koniec civilizácie z otepľovania je zapríčinený ľudmi a to najmä kapitalistami“ a spôsobil som masívny hysterický záchvat jednému juhoamerickému komunistovi a úplný rozpad večierku.

Slušný newyorčan o niektorých veciach nikdy nepochybuje – najlepšia zdravotná starostlivosť je na Kube, prezidentov rodný list sa nesmie ani spomenúť, ten kto recykluje a kupuje šetrivé žiarovky príde po smrti do neba, ak jeme vegetariánske jedlá, môžeme častejšie lietať lietadlom a environmentálne katastrofy sa dajú odvrátiť tým, že budeme dávať vysoké sprepitné v reštauráciách a kupovať Bonove CD.

Uprostred obrovskej snehovej víchrice ťažko hovoriť o otepľovaní. Ani prezident Obama sa vo svojom poslednom prejave o stave Únie otepľovania nedotkol, napriek tomu, že dovtedy ho omieľal neustále. Prišiel s novým maskovacím termínom „clean-energy technology“, čo v praxi znamená, že tak ako daňovníci doteraz podporovali kamarátov pánov poslancov v naftových spoločnostiach, teraz budú podporovať iných kamarátov, ktorí sa budú venovať solárnym článkom a podobným veterným mlynom. Konečný efekt na prostredie úplne rovnaký.

„S počasím je to totiž zvláštní věc - nikdy není v pořádku. Vždycky přestřeluje na jednou nebo na druhou stranu. Teplota se nikdy nestrefí s normálem, buď je pět stupňU nad ním, nebo pod ním, není-li příliš sucho, je nevyhnutelně příliš mokro. Lidé mají odpradávna špatné zkušenosti s počasím a věští nám většinou věci neblahé a pochmurné“.  Napísal Karel Čapek v roku 1929, keď neboli freóny, podvodné politické kšefty s emisiami, ani iné pochmúrne kysličníky. Ani televízor a Internet, ktorými sa panika šíri oveľa rýchlejšie a účinnejšie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite