Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zahrávanie sa s hrami

.martin Droppa .časopis .šport

Slovensko sa pravdepodobne nevyhne medzinárodnej hanbe. Za sedemnástym ročníkom Zimných deaflympijských hier Vysoké Tatry 2011, ktoré by sa mali začať 18. februára, je veľa pochybností a neprehľadného financovania.

.takmer denne táto kauza naberá dramatické rozmery. Človek má dojem, že na Slovensko sa rúti asteroid, a kto môže, dáva od hroziacej blamáže ruky preč. Naostatok tak spravila slovenská vláda, ktorá upozornila, že táto krajina s hrami nepočujúcich športovcov nič nemá – je to totiž súkromná iniciatíva konkrétnych organizátorov. Už niekoľko mesiacov predtým zo spoluorganizovania hier „vycúvali“ aj zainteresované samosprávy a podnikateľské subjekty. Nie sú totiž ochotné podstupovať príliš veľké riziká a finančné straty.

.certifikáty z kopírky
Všetko sa začalo v jeseni 2004, keď do Vysokých Tatier prišla švajčiarska delegácia Medzinárodného deaflympijského výboru. Jaromír Ruda, prezident Slovenského deaflympijského výboru (SDV), a zahraniční hostia sa stretli s predstaviteľmi Mesta Vysoké Tatry, oboznámili sa s tatranským regiónom, slovo dalo slovo a Vysoké Tatry sa stali kandidátom na usporiadanie hier. Kandidatúru Medzinárodný deaflympijský výbor v januári 2005 schválil.
„Videli sme v tom príležitosť propagácie cestovného ruchu v Tatrách a v regióne, zvýšenie návštevnosti, investície do športovísk aj príležitosť pre podnikateľov v cestovnom ruchu a službách,“ hovorí takmer  po šiestich rokoch Peter Chudý, riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry. Partnermi úspešného kandidáta, Mesta Vysoké Tatry, sa stali aj Štrba, Poprad, Kežmarok, Levoča, Spišská Nová Ves, Liptovský Mikuláš i obec Demänovská Dolina. „Certifikát o pridelení hier dostalo Mesto Vysoké Tatry, pán Ruda ho len rozmnožil na kopírke a rozdal spoluorganizátorom,“ spomína starosta Štrby Michal Sýkora. Certifikát nikoho nezaväzoval, aby sa podieľal na financovaní hier, bol len deklaráciou participácie na organizovaní. Odvtedy sa Sýkora s Rudom stretol len párkrát, vo veci organizovania hier naposledy v roku 2008. V tom istom roku sa Peter Chudý i Michal Sýkora vzdali členstva v organizačnom výbore na prípravy hier. Dôvodom bol zrejme aj fakt, že v septembri 2008 sa Jaromír Ruda ocitol vo väzbe v súvislosti s vyšetrovaním podozrenia zo sprenevery takmer 50 miliónov korún, ktoré SDV získal od sponzorov na financovanie hier.
Už počas vyšetrovania sa prišlo na to, že výbor dlhodobo neplatil nájomné za priestory bratislavskej kancelárie. Keď sa Jaromír Ruda vrátil z väzby, opäť zasadol do čela SDV. Ale už sa začalo aj verejne pochybovať o schopnosti SDV usporiadať zimné hry nepočujúcich na Slovensku. Zaujímavé je, že napriek vážnym pochybnostiam nik neprišiel s návrhom zrušiť kandidatúru.

.zatínanie sekier
O necelý rok SDV otvára kanceláriu v prenajatých priestoroch v Liptovskom Mikuláši. Po niekoľkých mesiacoch neplatenia nájomného dostáva výpoveď. „Už trištvrte roka tu nikoho nenájdete. Nepoznám takého, komu by nedlhovali peniaze,“ povie jeden zo spolumajiteľov budovy. „Pracoval som pre nich na zmeny, aj nočné, odišiel som v januári 2010 a dodnes mi nevyplatili mzdu, vyše 5 000 eur,“ hovorí pre .týždeň mladý muž z Liptova, ktorý pre SDV pracoval ako programátor. Pozná vraj ľudí, ktorí pre SDV „na papieri“ naďalej pracujú a zamestnávateľ im dlhuje mzdy presahujúce sumu 20-tisíc eur. Nad dlhmi SDV za nájomné, mzdy, služby a realizované práce, dnes už vari aj státisícovými, čnie špička ľadovca – sú to pohľadávky za začaté a nedokončené prestavby a rekonštrukcie zimných štadiónov v Kežmarku a v Levoči, kde boli naplánované niektoré zo súťažných disciplín. „Na kežmarskom Zimnom štadióne sa mali uskutočniť súťaže v curlingu a hokeji. Na prelome januára a februára 2010 sme podpísali zmluvu o prácach na generálnej oprave a modernizácii štadióna, v auguste boli práce zastavené, lebo SDV nesplnil finančné záväzky voči dodávateľovi,“ konštatuje primátor Kežmarku Igor Šajtlava. Dokončenie stavby a sprevádzkovanie štadióna je podľa neho už len záležitosťou mesta, SDV s tým nič nemá. Je tiež vylúčené, aby sa súťaže zimnej deaflympiády v Kežmarku uskutočnili. Podobne je to aj v Levoči, kde pre nezaplatené faktúry stavbu zastrešenia Zimného štadióna vlani v polovici augusta zastavili. Levočský primátor Miroslav Vilkovský dodáva, že dokončenie stavby je už v réžii mesta. Popradský primátor Anton Danko vlani vyhlásil, že SDV a pán Ruda najskôr musia uhradiť takmer päť miliónov eur pohľadávok voči mestu a až potom sa môže začať hovoriť o usporiadaní nejakých súťaží v Poprade.

.všetci ruky preč
Organizátor hier sa začiatkom tohto roka rozbehol hľadať nové možnosti. Šesť dní po Novom roku informoval na oficiálnej stránke hier, že súťaže v curlingu sa uskutočnia v Liptovskom Mikuláši. Nie je to pravda, z organizačných i technických dôvodov liptovskomikulášsky Zimný štadión nie je možné za taký krátky čas pripraviť a poskytnúť organizátorom hier. Navyše – SDV by najskôr musel zložiť finančné zabezpečenie na účet mesta, a toho, zdá sa, nie je ochotný ani schopný. Po Liptovskom Mikuláši prišiel na rad Ružomberok, kde SDV vyšli maximálne v ústrety. K dohode a informovaniu verejnosti malo prísť minulý pondelok. Pán Ruda sa však na avizované stretnutie so zástupcami samosprávy bez ospravedlnenia nedostavil. Dodatočne poslal ospravedlňujúci e-mail s vysvetlením, že v zahraničí zháňa peniaze – na zabezpečenie hier. Z ružomberského magistrátu vzápätí vyšiel signál: Ak budeme mať od organizátora na účte finančné krytie na organizačné, technické a ďalšie zabezpečenie športových disciplín, môžeme o spoluorganizovaní hier začať hovoriť. Do hry o hry vstúpilo aj stredisko Jasná na severe Nízkych Tatier, kde organizátori naplánovali zjazdové a bežecké disciplíny. Doteraz však neposkytli žiadne požiadavky na prípravu a zabezpečenie súťaží a ani žiadne záruky. Samozrejme, ani finančné.
Jednoducho povedané, od SDV, a najmä od Jaromíra Rudu, postupne dávajú všetci ruky preč. Asi štyristo avizovaných športovcov zo sveta, ktorí by sa mali na hrách zúčastniť, ďalších vyše tristo členov sprievodu, novinári, rozhodcovia, štáby – nemá v dejiskách 17. zimných deaflympijských hier zabezpečené ani ubytovanie. Nik z potenciálnych ubytovateľov totiž dodnes nedostal ani cent zálohových platieb. Nie je vylúčené, že delegácie športovcov, ktoré na Slovensko prídu – ak vôbec prídu – ostanú trčať niekde na letisku v Poprade či Bratislave a najbližším letom sa vrátia domov. Dodnes totiž nie je rozhodnuté, a najmä zabezpečené ani to, kde by sa mal uskutočniť otvárací či ukončovací ceremoniál hier. Avizovaný areál Štrbského plesa nie je na slávnosti ani na súťaže pripravený. Nikto už o tom s nikým nerokuje a SDV v osobe Jaromíra Rudu ani snahu o rokovania nevyvíja. Zatiaľ čo Juraj Hudač, prednosta Mestského úradu Vysoké Tatry, hovorí o „obrovskom probléme zabezpečiť v tejto chvíli čo i len ubytovanie pre športovcov“, primátor Mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš sa na tému hier odmieta rozprávať: „Všetky informácie má pán Ruda,“ odkázal nám po sekretárke.
Čerešničkou na torte je oficiálna internetová stránka 17. ZDH Vysoké Tatry 2011. Na stránke nenájdeme relevantnú a aktualizovanú informáciu. Naopak, je tam veľa nepravdivých údajov, napríklad o tom, že curlingové súťaže sa majú uskutočniť v Liptovskom Mikuláši. Jediným aktualizovaným a pravdivým údajom je odpočítavanie času, ktorý ostáva do otvorenia hier. Presnejšie – do finálneho okamihu fiaska, ktoré Slovensko čaká.

.kto škodí tejto krajine?
Niekoľko dní sme sa bezvýsledne pokúšali skontaktovať s Jaromírom Rudom. Keď sa to konečne podarilo, pán Ruda sľúbil, že na otázky nielen o financovaní hier, ale i o avizovanom predpredaji vstupeniek niekde vo Vysokých Tatrách odpovie e-mailom. No keď prišla odpoveď, nebola v nej okrem všeobecných fráz žiadna konkrétna informácia. „Naznačil som vám, že všeobecne známy problém finančného zabezpečenia hier riešim doslova v týchto hodinách a dňoch. Na mnohé z vašich otázok vieme už odpovede, niektoré sú v štádiu riešenia, avšak nepovažujeme za vhodné vydávať čiastkové odpovede, ktoré by potenciálne pri akejkoľvek zmene mohli byť využité proti nám,“ píše Jaromír Ruda.  Ubezpečuje nás však, že „chceme informovať o uzavretých, zazmluvnených skutočnostiach. Denne pracujeme na tom, aby všetko bolo čo najskôr uzatvorené, aj keď mediálna kampaň naše úsilie mimoriadne sťažuje.“ Ďalej sľubuje, že komplexné stanovisko k zabezpečeniu hier dostaneme do 6. 2. 2011 v oficiálnej tlačovej správe. Ruda v závere e-mailu dodáva, že je presvedčený, že „skutočne nie je ani v záujme médií naďalej škodiť menu Slovenska, menu Slovenského deaflympijského výboru i môjmu vlastnému menu.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite