Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Necítim sa ako šašo

.martin Hanus .jozef Majchrák .časopis .rozhovor

Ešte nedávno neznámy podnikateľ, dnes vie o tomto rázovitom Trnavčanovi celá krajina. Hovorí, že mu nejde o žiadne posty. Ak sa nezmenia pravidlá, založí stranu pre nezávislých. Odmieta vládny návrh o dvojakom občianstve. Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič.

.ste suverénne najznámejší nový poslanec, sú vás plné médiá, zaujíma sa o vás aj bulvár, aj seriózne médiá. Kto vás na toto vyškolil?
Asi tamten najvyšší...

.myslíte Roberta Fica, kvôli ktorému ste vstúpili do politiky?
(Smiech.) Nie, myslel som na Boha. Nikto ma neškolil, nečítam knižky o marketingu, nerobím to ani premyslene. Je to spontánne.

.sú ľudia, s ktorými o vašich akciách typu srdiečka pre Orbána komunikujete?
Veľa postojov je intuitívnych. Som hrdý na to, ako sme privítali Orbána s tými srdiečkami, pretože to bola dobrá akcia a robili sme ju spoločne. Večer vo štvrtok (predminulý týždeň – pozn. red.) sme si štyria spolu sadli a o dve minúty sme sa už smiali, čo sme vymysleli.

.neoberáte tým politiku o dôstojnosť? Politika by mala byť vážnou vecou...
Samozrejme, ale mne prekáža strojenosť a umelosť. Za trinásť rokov podnikania som bol len raz v obleku, a v ten deň sme nepredali žiadny inzerát. Pochopil som, že sa nemôžem hrať na niekoho, kým nie som. V rifliach a tričku to len tak fičalo...

.teda dôstojnosť do politiky nepatrí?
Patrí, ale oveľa dôležitejšia je spravodlivosť, čestnosť a dobré úmysly, a keď ešte k tomu budú politici dôstojní, tak to bude super. Byť zlodejom a popritom hrať nejakú fazónu, sa mi zdá pokrytecké.  

.to majú byť podľa vás alternatívou čestní a spravodliví politici, ktorí pôsobia tak trochu ako šašovia?
Mne to neprekáža, keď sa stretávam s ohlasmi, že som šašo. Kto bol kedysi dvorný šašo? Ten, kto mohol povedať panovníkovi pravdu do očí a nikto mu neublížil, lebo všetci to brali tak, že to k šašovi patrí. Ale ja osobne sa necítim ako šašo. Usilujeme sa o nastavovanie zrkadla.

.nie je to skôr tak, že len šikovne kalkulujete v dobe, keď sú médiá založené najmä na zábave?
Nekalkulujem, pripadá mi to normálne. Veď skúsme prebrať nejaké akcie, ktoré sme robili.

.ostaňme pri srdiečku pre Orbána...
V poriadku. Politika má byť aj o tom, aby sme zanechali v ľuďoch nejakú pamäťovú stopu. Zaujmete, ľudia si zapamätajú obraz a súčasne celkom vážne poviete, čo si o téme myslíte. Keď poviete niečo suché na tlačovke, možno to zanechá stopu len v ľuďoch, ktorí politiku naplno sledujú. Cítim sa však ako koaličný poslanec zastupujúci rozumnejšiu časť spoločnosti, pričom chcem urobiť všetko pre to, aby sa zlodejská časť politického spektra nevrátila ku korytu. Ak viem, že politici z tejto časti robia divadlo a prezentujú politiku tak, aby si ju ľudia zapamätali, tak sa tomu treba prispôsobiť. Ak sa neprispôsobíme a budeme tieto štyri roky plniť špajzu, o štyri roky príde vagabund, ktorý ju vykradne.

.máte interný prieskum, koľkých ľudí váš štýl oslovuje?
V živote som si robil len jeden interný prieskum. Chcel som si overiť, či Ficovým a Slotovým voličom, ktorí vôbec nereagovali na kauzy, naozaj nič nehovorí, keď sa povie, že na mýte či dákom tendri sa ukradli miliardy korún. V Hlohovci na ulici sme sa traja pýtali 800 ľudí, koľko núl má miliarda, koho predtým volili a koho budú voliť. Keď sme spriemerovali výsledky, vyšlo nám, že pre pravicových voličov znamená miliarda v priemere 780 miliónov, kým pre ľavicových voličov to bolo 112 miliónov. Potvrdilo sa nám teda, že ľavicoví voliči prisudzujú miliardám oveľa nižšiu hodnotu.

.vy by ste sa zrejme uživili aj ako anketár...
(Smiech.) Samozrejme, nešlo nám o reprezentatívnu vzorku, bola to „bleskovečkaÒ, spravili sme to za dva dni.

.ako odhadujete podporu verejnosti pre vašu skupinu?
Predpokladám, že od volieb sme niektorých odradili a niektorých, ktorí nás predtým nepoznali, sme zase získali. Poviem to inak: vo voľbách sme získali ako Obyčajní ľudia 1,5 percenta hlasov, na Slovensku nás však poznal maximálne každý piaty občan. Ak nás budú poznať všetci a percentuálne získame rovnakú skupinu, tak by sme mohli osloviť okolo 7,5 percenta ľudí.

.aký typ ľudí oslovujete?
Netuším.

.veď máte spätnú väzbu a rôzne reakcie...
Dobrú odozvu mám najmä od ľudí, ktorí boli dlhodobo sklamaní a nechodili voliť.

.pred rozhovorom ste nám povedali, že do vašej poslaneckej kancelárie vôbec nechodíte. Verejnosť vás vníma najmä cez Belousovovej facku, konflikt s Kaliňákom a podobne. Skúste sa nám predstaviť trochu inak. V čom vlastne spočíva vaša poslanecká práca?
Už v práci vo firme som bol zvyknutý, že ráno o ôsmej som zapol počítač a vypínal som ho v noci o jedenástej. Teraz je to podobne, pokiaľ nezasadá parlament, odpovedám na maily, komunikujem s ľuďmi.

.chodíte aj do terénu?
To zatiaľ nie.

.ale čo robíte priamo ako poslanec? Zaujímate sa o predkladané zákony?
Polovica ma nezaujíma, keďže ide o všelijaké „prvotiny“ typu aproximačných noviel voči EÚ, ktoré aj tak musíme prebrať. Zaujímajú ma však zákony, ktoré súvisia s našimi volebnými sľubmi.

.skúste povedať príklad.
Zo strany poslancov síce nebola veľká vôľa znížiť si platy, ale niečo sa predsa len podarilo. Takisto zrušenie odmien starostov, primátorov.

.ste vo výbore pre hospodárstvo a dopravu?
Pôvodne som chcel byť vo finančnom výbore, Rišo Sulík ma tam však nechcel, lebo by som tam vraj spravil bordel. Ale je mi to jedno, veď tie výbory sú šaškáreň.

.až na to, že sa tam doťahujú zákony...
...doťahujú zákony, viete, to je len taká formalita. Väčšinu má koalícia, formálne sa niečo odrozpráva, ten výbor je vôbec najtrápnejšia vec.

.nezapájate sa tam teda do diskusií?
Ak treba, alebo ak je zaujímavá diskusia, tak áno, ale konkrétne ten náš výbor je šaškáreň, nech sa na mňa kolegovia nehnevajú.

.naozaj sa nedá vo výbore nič ovplyvniť?
Nič zásadné tam neovplyvníte. To musíte robiť inak. V parlamente je zopár poslancov pracantov, ktorí si niečo zaumienia a idú za svojím. Obšliapnu si to, chodia za ministrom, vydiskutujú to krížom-krážom a niečo zmenia. Napríklad Kamil Krnáč si takto zobral na paškál zákon o verejnom obstarávaní, robil na tom tri mesiace, bola to poctivá mravčia práca, pritom je to niečo, čo normálny človek nemá ako zbadať ani sa o tom nedozvie z médií.  

.vy pôsobíte ako opak Krnáča, teda ako poslanec, ktorý robí len to, čo všetci vidia. Máte niečo, na čom systematicky robíte, hoci o tom nikto poriadne nevie?
Mám viacero drobných dlhodobých vecí, na ktorých robím.

.konkrétne?
To nemôžem povedať. Pred chvíľou som sa trochu pohádal s jedným koaličným poslaneckým klubom, ktorý môj zámer zatiaľ nechce podporiť. Je to presne príklad návrhu, ktorý nemôžem vopred medializovať, lebo firmy, ktorých sa to dotkne, by hneď začali lobovať proti zákonu.

.pre vás je zatiaľ politika aj istou hrou, ktorú si ako poslanec môžete dovoliť. Viete si predstaviť, že by ste robili politiku ako povolanie, napríklad vo funkcii ministra?
Zastavte, po tomto vôbec netúžim.

.ale ak chcete mať tých 7,5 percenta, mali by ste byť ochotný prevziať aj zodpovednosť tohto typu.
O to nestojím, ja chcem meniť pravidlá. Poviem čerstvý príklad. Koalícia plánuje spoplatniť externé školy, my sme však ľuďom sľúbili, že každý má právo študovať na vysokej škole, či študuje interne, alebo externe. Ak spoplatníme externé štúdium, školy budú automaticky prijímať viac externých študentov, aby mali viac peňazí. Externý študent je však v priemere menej kvalitný než interný. My navrhujeme spoplatniť 20 percent najhorších študentov na internom aj externom štúdiu každej vysokej školy.

.lenže jednotlivé školy aj ich študenti majú rôznu úroveň.
Ak v ideálnom prípade budeme vedieť porovnať vysoké školy navzájom, tak nech štát preplatí najlepšej škole 90 percent študentov a najslabšej 50 percent študentov. Tak by sme vytvorili konkurenciu medzi školami a súčasne aj internú konkurenciu medzi študentmi, lebo nikto nebude chcieť byť na chvoste. Za týmto návrhom si pôjdem, oslovil som ministra, premiérku a ďalších ľudí.

.čo vám hovoria?
Páči sa im to, zatiaľ mi nikto nepovedal niečo iné. Ak sa to podarí, bude to úžasná vec.

.dajme tomu, že premiérka vám povie, je to dobrý návrh, podporíme ho, ale najskôr podporte vládny zákon o dvojakom občianstve. Čo spravíte?
Takéto biznisy sú mi odporné.

.ale kompromisy v politike nie sú od diabla.
Jasné. Ale nemôžem hlasovať opačne, ako som predtým sľúbil voličom. To by bola ficovina. Bývalý premiér sľúbil klientom v nebankovkách, že ich odškodní, a potom sa na nich, s prepáčením, vykakal. Ja takto nefungujem.

.teda určite nepodporíte vládny návrh.
Určite nie.

.potom však neprejde.
Áno, neprejde.

.takže bude ďalej platiť Ficov zákaz dvojakého občianstva.
Áno.

.radšej Ficov prehnane tvrdý než Radičovej umiernený zákon?
Ja chcem opraviť ten Ficov zákon.

.lenže otázka dnes stojí inak.
Nemôžeme sa však tváriť, že ten problém sa nás netýka. Raz by sa nám to vrátilo, napríklad pri najbližších voľbách v Maďarsku, keď by nám tu začal pochodovať Orbán, robil by si v našich mestách mítingy a naháňal našich občanov, aby volili v Maďarsku. Mojím cieľom je dostať ľudí typu Slota z politiky. Ak nezakročíme proti dvojakému občianstvu, Slota tu bude naveky a bude nám ukazovať, pozrite, čo umožnila pravica. To jednoducho nedovolím.

.ak by prešiel váš návrh, tisíce našich Maďarov, ktorí neštudujú, nepracujú či nežijú v Maďarsku, ale od Budapešti by získali maďarské občianstvo, by stratili to naše. Orbán by tu pochodoval tak či tak, už by to však neboli naši občania...
Sám maďarský prezident priznal, že naši Maďari nežiadajú o občianstvo v Budapešti práve zo strachu, že stratia slovenské občianstvo.

.zatiaľ je to asi tak, ale atmosféra sa môže zmeniť.
Uvedomujem si, že v mojom návrhu niektorí vidia slotovinu, ale môj úmysel je čistý. Mnohí Maďari sú oprávnene znechutení z toho, ako sa k nim Slovensko správalo v minulých rokoch. Na piedestáli politiky stál Ficom posvätený človek, ktorý ich opľúval, robil z nich vyvrheľov, druhotriednych občanov. Maďari sa logicky cítili ukrivdení. My sa síce tvárime, že naši Maďari nie sú voči nám lojálni, ale vôbec nám nezáleží na tom, aby boli informovaní, čo sa deje na Slovensku v ich materinskom jazyku. Na STV 2 majú denne päťminútové správy!

.môžu pozerať slovenské správy.
Na ich mieste by som ich nepozeral, radšej by som si pozrel správy v materčine. Čo by sa nám stalo, keby sme im na STV 2 dali riadne správy po maďarsky? Aj tak tú stanicu nikto nepozerá, nič by nás to nestálo. Keby sme poskytli Maďarom jednu dlhú reláciu, bol by to desaťnásobne väčší prínos než všetko, čo sa tu pre nich za 20 rokov urobilo.

.naši Maďari vnímali Ficovu reakciu na Orbánov zákon ako ďalšiu krivdu, pričom s nástupom novej vlády mali nádej, že sa zmierni. Niečo ako morálny záväzok koalície teda existuje.
Je to záväzok strán, ktoré niečo sľúbili. My sme sľubovali niečo iné.

.saS, za ktorú ste kandidovali, bola proti Ficovmu zákonu.
Ale naša štvorica mala svoj program, náš záväzok bol iný. Keby zvyšok koalície získal 76 hlasov, mohli by splniť, čo sľúbili. Nemôžu od nás chcieť, aby sme automaticky hlasovali v protiklade s naším záväzkom.

.ako sa majú teraz cítiť naši Maďari?
Cieľom predsa nemôže byť uľahčovať cestu našim spoluobčanom, ako získať maďarské občianstvo a vyvolať v nich dojem, že tam sa o nich postarajú. My sa musíme o nich postarať, aby tu chceli pracovať, študovať, mať svoju rodinu.

.čo vám na to hovorí SaS, v ktorej Poslaneckom klube pôsobíte?  
Sú z toho nešťastní. Viem však, že aj v Poslaneckom klube SaS sú ľudia, ktorí by skôr podporili naše riešenie, ale držia koaličnú basu. To isté určite platí aj pre ostatné poslanecké kluby.

.aký máte teraz vzťah k SaS? V lete minulého roku vás Richard Sulík charakterizoval ako exhibicionistu, ktorého návrhy sú na úrovni jeho malého syna Huga. Máme sa tešiť na podobnú prestrelku?
Rišo má jednu zlú vlastnosť. V zlomových situáciách, keď treba riešiť veci s chladnou hlavou, začne útočiť osobne.  Mrzí ma, čo vtedy narozprával a hoci to aj potom odvolával, tie výroky už zostanú. Pritom aj on sám si osvojil tému zníženia platu poslancov, čo vtedy nikto okrem nás nenavrhoval. Už potom nehovoril, že ide o návrh jeho trojročného syna Huga. Napriek tomu ho mám rád. Je svojský, ale férový. Teda okrem tej jednej vlastnosti. Napríklad dnes som sa však na neho v parlamente ani nepozrel.

.prečo?
Pretože som teraz od neho dostal mail, ktorý súvisí s naším postojom k dvojakému občianstvu a ktorý nebol príjemný.

.čo v ňom bolo?
Nebudem o tom hovoriť, ale išlo silný tlak a rozbíjanie jednoty nás štyroch Obyčajných ľudí.

.nedávno ste podpísali záväzok, že nevystúpite z Poslaneckého klubu SaS. Dnes uvažujete ako?
To, či niekto je, alebo nie je v klube, absolútne nič nerieši. Budeme hlasovať vždy rovnako bez ohľadu na to, či sme v klube SaS.

.odídete z klubu SaS?
Budem sa správať tak ako doteraz.

.vy ste praktizujúci katolík. Prečo vaša cesta neviedla do KDH?
Priznám sa, že KDH som okrem posledných volieb volil.  Ale zdali sa mi skostnatení, nedokázali razantne bojovať s Ficom. Až na Sulíkovi som videl, že má tú energiu a razanciu. Tak som sa radšej dohodol s SaS, ale s tým, že pôjdeme s vlastným programom, pričom v parlamente nebudem podporovať ich liberálnu agendu.

.keďže asi založíte stranu, nerozmýšľate nad tým, že by ste posilnili konzervatívnu agendu a pokúsili sa osloviť voličov KDH?
Nie. Chcem, aby KDH aj v ďalších voľbách malo svojich osem percent. Zároveň chcem, aby SDKÚ malo svojich pätnásť percent a toľko doprajem aj SaS.

.a odkiaľ potom prídu tie percentá pre Obyčajných ľudí?
Od nevoličov.

.od nevoličov?
Áno. Chcem dať nádej ľuďom, ktorí nechodia voliť a hovoria si, že všetky politické strany sú na jedno kopyto. Snívam o tom, že 90 percent našich voličov budú bývalí nevoliči.

.zároveň tomu asi neveríte, však?
Verím tomu. Prečo nie?

.čím chcete osloviť týchto nevoličov? Srdiečkami pre Orbána?
Aj srdiečkami pre Orbána, aj autom na priechode, aj postojom k imunite, k platom.

.tribún nespokojného ľudu...
(Úsmev.) Chcem si na konci tohto volebného obdobia povedať, že maximum toho, čo sme ľuďom sľúbili, sme aj splnili. Chcem, aby sme nerobili veci podľa toho, či sú pravicové, alebo ľavicové, ale podľa toho, či sú dobré, aby sa na nich zhodla aj koalícia s opozíciou.

.vy snívate o raji na zemi...
(Smiech.) Myslím, že sa to dá. Možno je zvláštne, že to hovorím práve ja, ktorý sa tak vyhraňuje voči Ficovi, ale ja nemám problém si s ním sadnúť a dohodnúť sa na nejakej dobrej ústavnej zmene. Ale keď sa oni zatnú, hovoria, že nie, tak nech idú do kelu. To znamená, že im nezáleží na dobrých zmenách, ale len na politike. U mňa je to opačne.

.avizovali ste, že založíte vlastnú stranu, ak sa volebné pravidlá nezmenia tak, aby mohli do parlamentu kandidovať aj nezávislí kandidáti. Ako si tú zmenu v praxi predstavujete?
Veľmi jednoducho. Prídete do volebnej miestnosti a nájdete si tam pätnásť hlasovacích lístkov politických strán a šestnásty hlasovací lístok, na ktorom budú abecedne zoradení nezávislí kandidáti. Volič si bude môcť vybrať.

.na takomto hlasovacom lístku by sa mohli vedľa seba ocitnúť fašisti aj komunisti...
Spoľahol by som sa na ľudí, že sa rozhodnú správne.

.to by museli ľudia najskôr dať takejto nezávislej listine toľko hlasov, aby prekročila prah potrebný na vstup do parlamentu.
Samozrejme. Podľa toho, koľko by taká listina dostala hlasov, by jej boli pridelené mandáty v parlamente. Tie by sa rozdeľovali podľa preferenčných hlasov. Iba tie by rozhodovali. To nie je zase až taká veľká zmena. Politické strany sa však toho boja ako čert kríža.

.lenže to neprejde, takže si založíte vlastnú stranu. Kedy?
Keď budem cítiť, že je to vhodné a dobré.

.vaša strana nezávislých však bude jeden veľký chaos. Budú tam vstupovať ľudia, ktorých nebude zjednocovať nič iné, len túžba stať sa poslancami.
Táto strana by zo zákona mala aj svoj program. Chcel by som, aby za ňu v prvom rade kandidovali ľudia, ktorí si november 1989, na rozdiel od nášho súdruha expremiéra, všimli. To by bolo prvé kritérium. Ak by sa tam aj začali tlačiť nesprávni ľudia, tak dúfam, že by si to ostatní všimli a upozornili na to. Ľudom, ktorí by za takú stranu kandidovali, by som garantoval úplnú slobodu v parlamente.

.to všetko vyzerá veľmi pekne, ale v prípade úspechu by ste boli nevypočítateľným a nespoľahlivým partnerom.  
Nesúhlasím. Zoberte si, ako vzniká koalícia. Nájde sa nejaká parlamentná väčšina, ktorá sa dohodne na koaličnej zmluve. Koaliční poslanci sa zaviažu, že budú podporovať kroky, ktoré sú v súlade s programovým vyhlásením takej koalície. Nezávislí poslanci by si teda logicky museli sadnúť, nájsť nejaký názorový kompromis, s ktorým by išli na takéto rokovania.

.máte firmu, ktorá má ročný obrat 10 miliónov eur, ale hovoríte si obyčajný človek. Uznajte, že nie ste celkom obyčajný človek...
To je o tom uhle pohľadu na obyčajnosť.  V spoločnosti je zaužívaný materiálny pohľad na ľudí, podľa ktorého je obyčajný ten človek, ktorý je chudobný. Ja sa naozaj cítim obyčajne, ale nie materiálne, ale preto, že žijem takým obyčajným životom. Nenamýšľam si, že som viac ako niekto druhý.

.v SaS je viac obyčajných, alebo neobyčajných ľudí?
Sú tam aj neobyčajní, ale je tam dosť aj tých obyčajných.

.richard Sulík je obyčajný či neobyčajný?
(Smiech.) Je pravda, že si potrpí na luxus a do obyčajnej reštaurácie s vami nepôjde. Na druhej strane sa nepovyšuje. Nemyslím si, že sa pretvaruje. Hovorím, môže mať nejaké chyby, ale ja ho mám rád.

.máme pre vás na záver niekoľko otázok. Ste za zákaz potratov?
Bol by som rád, keby sme to urobili, na druhej strane si uvedomujem, že by to pravdepodobne nič nevyriešilo.

.čo je najväčším problémom Slovenska?
Korupcia.

.akú knihu ste naposledy čítali?
(Ticho.) Nepamätám si presný názov. Boli to príbehy úspešných firiem. Prečítal som asi desať strán, a potom som ju odložil.

.ste euroskeptik, alebo eurooptimista?
Skôr skeptik, pretože si myslím, že každý pacient by mal mať liek na svoju chorobu a euro nám to neumožňuje.

.súhlasíte s názorom Ivety Radičovej, že štátne firmy, ktoré produkujú zisk, by sa nemali privatizovať?
Ak to takto povedala, je to zjednodušené. Ideálne by bolo, keby sme privatizovali iba tie, kde nový majiteľ dokáže vygenerovať výrazne vyšší zisk, alebo výrazne nižšiu stratu než dokáže štát.

.čo chcete v politike dokázať?
Že to dokážeme. (Smiech.)


Igor Matovič/
Narodil sa v roku 1973 v Trnave. Vyštudoval Fakultu manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave. Ešte počas štúdia založil Vydavateľstvo regionPress, ktoré dnes vydáva 36 regionálnych týždenníkov. V roku 2010 bol zvolený do parlamentu ako nezávislý kandidát na kandidátke SaS. Je lídrom skupiny poslancov, ktorí si hovoria Obyčajní ľudia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite