Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

Treba mať nápad:  Demokraticky zvolený nožík
Modulárny vreckový nožík Switch je ukážkou, ako funguje tzv. crowdsourcing. Nasledovne. Na portáli quirky.com si každý šikovný vynálezca alebo dizajnér môže zrealizovať svoj geniálny nápad. Stačí ho prihlásiť (a zaplatiť vstupný poplatok desať dolárov) a potom získať od komunity používateľov dostatok hlasov, aby sa ním vážne zaoberala aj odborná porota. Tá posúdi dizajn, realizačné možnosti a marketingový potenciál vašej myšlienky a ponúkne ju do predpredaja. Ak sa nájde dostatočné množstvo vážnych záujemcov, spustí sa celý výrobný a predajný proces naostro. Toto presne sa podarilo nožíku, ktorý má sedemnásť rôznych čepieľok a je len na ľubovôli majiteľa, akú kombináciu nástrojov si dokopy podľa momentálnej potreby zmajstruje.
http://www.core77.com/blog/object_culture/quirkys_switch_a_user-configured_multi-tool_now_in_production_18313.asp?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+core77%2Fblog+%28Core77.com%27s+design+blog%29&utm_content=Google+Reader
http://www.quirky.com/products/35-Switch-Modular-Pocket-Knife

Treba nakupovať:
Farmársky trh v Bratislave
Od októbra minulého roka už majú aj Bratislavčania svoj farmársky trh, teda tržnicu, v ktorej sa predávajú tradične čerstvé poľnohospodárske produkty, a nie lacné handry a rôzne čačky z Ázie. Nachádza sa v budove, kde kedysi začínala IKEA, a mali by sa sem naučiť chodiť  všetci tí, ktorí chcú jesť zdravo a chutne. Dúfajme, že dopyt priláka aj ďalších farmárov. Ponuka zatiaľ nie je žiadna veľká sláva, prevažujú najmä stánky so slušným výberom ovocia a zeleniny, a to aj celkom exotickej. Ak zháňate niečo fakt špeciálne, mali by ste to tu nájsť. Medzi prvolezcov patria aj vinári, pekári, dostanete tu aj čerstvé vajíčka, syry a mäso. Všetky potrebné infomácie nájdete na stránke www.freshmarket.sk. Lacné to tam nie je, ale kto vám povedal, že zdravie je lacné?

Treba sa vzdelávať: Vínny akademik
Dňa 31.1. je posledný možný termín prihlásiť sa na základný seminár Slovenskej vinárskej akadémie v Pezinku, ktorý sa bude konať 3. 3. – 5. 3. 2011. Prihlášku a podrobnosti nájdete na adrese http://svapezinok.sk. Predmetom seminára sú základné informácie o vinohradníctve a vinárstve u nás i vo svete, vinárska legislatíva, spracovanie a technológia výroby, vinárska senzorika, degustačné techniky, kultúra pitia vína aj jeho marketing.  Teória je doplnená praktickými prácami, exkurziami aj degustáciami. Kto zvládne základný seminár i nadväzujúce nadstavbové programy, môže smelo hľadieť v ústrety titulu Weinakademiker, ktorý dosiahne skráteným štúdiom na Ósterreichische Weinakademie v Ruste a tiež sa kvalifikovať na štúdium Master of Wine, WSET – Wine and Spirit Education Trust v Londýne.

Treba sa hrať na boha
Rozkážeme vetru, dažďu!
Začiatkom roka sa objavili v médiách informácie, že švajčiarska firma Meteosystem zarobila pekných pár miliónov dolárov za to, že pre Abu Dabi na objednávku samotného šajcha Chalifa bin Zajd Nahajána v lete tohto roka vyrobila viac ako 50 umelých búrok. Nielen lejaky, ale aj hromy a blesky. Vedci, ktorí sa vážne zaoberajú výskumom ovplyvňovania počasia, sa od celej veci dôrazne dištancujú. Zatiaľ čo doterajšie pokusy s výrobou dažďa, známe napríklad z Číny, sa zameriavali na to, ako z existujúcich mrakov vydolovať vodu, v tomto prípade má ísť údajne o samotné vytvorenie mrakov pomocou akýchsi obrích ionizátorov, ktoré mali vytvoriť polia negatívnych častíc viažucich na seba piesok a prach. Horúci vzduch ich vynesie do výšky a tam sa okolo zrniek skondenzuje voda. Vedci žiadajú dôkazy a dáta. Globálni alarmisti sa neznepokojujú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite