Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Píše Peter Zajac

.peter Zajac .časopis .osobnosti

V Nemecku prebieha rozsiahla diskusia o pohrobkoch východonemeckých komunistov. Po dvadsatich rokoch od pádu Berlínskeho múra sa im zase raz zazdalo, že komunizmus je pekný ideál, len jeho realizácia bola zlá. Je to trvalka z úst tých, čo si podnes nevšimli november 1989.

Napriek tomu si nikto v Nemecku nemyslí, že je to zbytočná diskusia. Samotní vyznávači komunizmu sa stali dostatočným dôkazom toho, aké je dôležité pozerať sa im na prsty. Lebo stále nie sú štátotvornou, demokratickou silou.   
V Českej republike umožnil Ústavný súd v rámci slobodného prístupu k informáciám identifikovať včerajších komunistov v dnešnom českom súdnictve. Zmysel tejto aktivity bol českým médiám a verejnosti zrejmý. Jednoducho je fakt, že množstvo nepochopiteľných rozhodnutí závisí aj od toho, že mnohí komunistickí sudcovia a štátni zástupcovia sa správajú pri rozhodovaní ako pred rokom 1989. Prenášajú do demokratického súdnictva komunistické maniere, prichádzajú s rozsudkami, nad ktorými ostáva stáť rozum. V českom zozname sa síce ocitlo niekoľko sudcov, ktorí členmi komunistickej strany neboli a chýbalo v ňom zopár tých, čo v strane, naopak, boli, ale nikomu, kto sa chcel dozvedieť, aká je reálna situácia českého súdnictva, ani len na um nezišlo         spochybňovať zverejnenie samotného faktu, koľko je v českom súdnictve bývalých komunistov.
Všetci vieme, že slovenské súdnictvo je v katastrofálnej situácii. Vieme aj to, že jeho charakter, či lepšie povedané bezcharakternosť, určujú bývalí komunisti na jeho čele. Poznáme množstvo káuz, nad ktorými nám ostáva rozum stáť. Vieme, že súdnictvo v dnešnom stave je spojencom chronického porušovania zákonov. Je nám jasné, koľko je na Slovensku čiernych stavieb a špinavých peňazí len pre pre mizerné súdnictvo. Napriek tomu počúvam, že sa treba venovať dôležitejším veciam, ako je zisťovanie počtu komunistov v slovenskom súdnictve. A počúvam to aj od tých, ktorých potešilo, že v dnešnej vláde nesedí ani jeden komunista.  
Šokuje ma to. Nejde predsa o nijakú honbu na čarodejnice, ale o jednoduché zistenie, že slovenské súdnictvo, stelesňované Štefanom Harabínom a Dobroslavom Trnkom, je v hlbokej kríze. Sudcovia  sa masovo rozhodli dať si doplatiť miliardy z peňazí daňových poplatníkov a nepodieľať sa na všeobecnom uťahovaní výplatných pások.  Neviem, čo si o tom myslia milióny ľudí, ktorí nikdy neporušili zákon, ale ja si myslím, že zistiť v tejto situácii, koľko je v súdnictve bývalých komunistických sudcov a prokurátorov, znamená pozrieť sa pravde do očí. Nič viac, ale ani nič menej.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite