Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť hviezdičiek Tomáša Slobodu

.peter Bálik .časopis .hudba

The Beatles: Revolver Rok vydania: 1966

The Beatles: Revolver
Rok vydania: 1966

Od The Beatles som mal doma rôzne výberovky, napríklad  červený a modrý dvojalbum, ale Revolver bola hádam jediná platňa od  nich, ktorú som nevedel zohnať. Skúšal som to všade, chodil som pravidelne na burzu na Rybalkovej, ale nič. Až som ju dostal na požičanej kazete od staršieho kamaráta. Mal som asi 12 rokov.
Na jednej strane bol album Rubber Soul, na druhej Revolver.. Pamätám si, ako som utekal domov a strašne som sa tešil, čo tam všetko bude. Revolver bol pre mňa záhadou. V roku 1966 The Beatles prežívali veľmi zvláštne, ale zároveň tvorivé obdobie. Prvýkrát začali výrazne experimentovať.  Už to neboli piesne na spôsob Help!, ale zvláštne kompozície, ktorým často chýbal refrén. To bolo vtedy nemysliteľné.
Nikdy nezabudnem na moment, keď som si to prvýkrát pustil. Šok. V tom čase som počúval hudbu z rádia, ale s pesničkami z Revolvera sa to nedalo porovnať.  Je to zvláštne, album, ktorý vyšiel v roku 1966, znie oveľa modernejšie než dnešné veci.   
The Beatles majú aj iné geniálne albumy, ale Revolver je najpestrejší. Lennon, Harrison a  McCartney a Lennon sa  na albume pravidelne striedajú v hlavnom speve. Je to veľmi pestrá kolekcia piesní, ktorá  však drží pohromade.
Paul  zložil pre tento album nádherné popové skladby ako For No One alebo Here, There and Everywhere, ktoré znejú sladko, ale vôbec nie sú vlezlé. Lennon tam má jednu zo svojich najlepších piesní vôbec Im Only Sleeping a  Harrison, ktorý sa vrátil na nahrávanie z Indie, tam má svoju prvú skutočnú indickú pesničku Love You To.  A pritom skladanie a nahrávanie pesničiek tohto albumu trvalo dohromady len päť mesiacov. Neuveriteľné!
Revolver bol pre The Beatles akýmsi medzníkom. V roku 1966 ešte koncertovali, ale boli si už vedomí, že nové pesničky bude veľmi ťažké zahrať naživo. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo prestali vystupovať.
Nasledujúci album Sgt. Pepper je dnes ešte známejší a zvukovo možno ešte pestrejší, ale je na ňom cítiť, že všetky piesne napísali v štúdiu. Revolver bol vlastne posledný album The Beatles, na ktorom John s Paulom ešte úzko spolupracovali – na ďalších platniach už bolo jasné, že táto vec je čistý Lennon alebo McCartney.
Rok 1966 bol vôbec zvláštny pre celú britskú popovú scénu. Mersey Beat umieral, kapely, ovplyvnené popartom, ľahkými drogami a východnými filozofiami vydávali farebne rozmanité single. Bola to éra, ktorá o tridsať rokov neskôr ovplyvnila generáciu brit-popových hudobníkov. Dokonca, keď som počul elektronický Chemical Brothers, v ich hudbe sú jasne cítiť stopy po Tomorrow Never Knows, asi najbizarnejšej skladbe z albumu.
Divné je, že Revolver nebol až tak dobre prijatý. The Beatles určovali cestu, boli o krok vpredu ako ich spolupútnici a fanúšikovia. Keby som mal niekomu, kto pozná len I Want To Hold Your Hand, predstaviť The Beatles, požičal by som mu Revolver.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite