Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová veľmoc

.arthur Herman .časopis .klub

Chu Ťin-tchao musel byť po márnotratne pompéznej večeri v Bielom dome v dobrej nálade. Odkedy Cézar navštívil Kleopatru, nedostalo sa hlave štátu takej nadradenosti nad hostiteľom, ako teraz.

Čína je momentálne po Amerike druhou najväčšou ekonomikou na svete, s ekonomickým rastom, ktorý minulý rok prevýšil ten náš minimálne trojnásobne.  Druhým dôvodom je, že Peking drží pod kontrolou štvrtinu nášho zahraničného dlhu, ide o 900 miliárd dolárov, a suma rastie. Tretím dôvodom je čínska letecká základňa. Reč je o novom neviditeľnom čínskom bombardéri Čeng-du
J-20, ktorý bol odhalený pred vyše týždňom počas návštevy ministra obrany Roberta Gatesa v Číne.
Najviac chránený monopol americkej obrany posledných troch dekád – radarom nezachytiteľná letecká technológia – už viac žiadnym monopolom nie je. Dá sa to azda porovnať iba s momentom, keď Sovietsky zväz v roku 1949 otestoval svoju prvú atómovú bombu.

.nebojte sa, máme čas
Air Power Australia, rešpektovaná analytická skupina, považuje bombardér J-20 za technologický a strategický prevrat.  Lietadlá F/A 18 amerického námorníctva sú tým „o triedu prekonané“. Rovnako ako nadzvukové lietadlo F-35, s ktorým Pentagón ráta ako so strojom novej generácie, ako aj naše integrované obranné systémy. Iba neviditeľné bombardéry B-2 a F-22 nerobia naše letectvo zastaraným, hoci prezident Obama už osekal program výroby F-22-tok.
Samozrejme, niektorí ľudia sa už posmievajú, že čínskym lietadlám J-20 chýba taká alebo onaká spôsobilosť, aby boli plne nasaditeľné. Nebojte sa, máme dosť času, hovoria. Problémom však je, že títo kritici už vyše desať rokov podceňujú každý príklad čínskeho vojenského rozvoja.
Po prvé, Čína začala budovať svoju flotilu ponoriek v roku 1990, kým sa nestala druhou najväčšou na svete. Naša flotila sa zatiaľ znížila o 40 percent.  Nestrachujte sa, hovorili vedci z Federation of American Scientists, čínske lode sú aj tak zastarané a nechodia často na more. Potom,  v roku 2006, čínska ponorka typu Song podplávala americkú vojnovú loď Kitty Hawk bez toho, aby sme ju zachytili. Pentagón opäť upokojoval, že z jedného incidentu nemáme robiť prehnané závery.

.nový vládca Pacifiku
Keď sme sa dozvedeli, že Loral a ďalšie americké spoločnosti dodávali do Číny hodnotné balistické technológie, Clintonova administratíva opäť upokojovala. Nebojte sa, Číňania sa iba snažia dostať svoje satelity na obežnú dráhu, hovorili.
V roku 1999 sme sa dozvedeli o čínskych plánoch, ako využiť internet na kybernetickú vojnu.  Nebojte sa, hovorili hlasy, všetko, čo potrebujeme, je zvýšiť bezpečnosť internetových stránok a bude to v poriadku.
Potom, jedného osudného dňa v roku 2007, prišlo k niečomu, čo istý expert nazval kybernetickým Pearl Harborom: neznámy heker prenikol do sietí Pentagónu a postupne stiahol dáta v objeme, ktoré by zaplnili Kongresovú knižnicu. V tom istom čase Čína odhalila sériu vysokorozvinutých proti-raketových striel s pokrokovou technológiou, o ktorej dovtedy nikto nepočul. Nebojte sa, veď máme naše neviditeľné lietadlá a bombardéry, tie si s tým poriadia, tvrdilo sa.
Nuž, a teraz tu máme prvý čínsky neviditeľný bombardér, o ktorom Austrálčania hovoria, že má niektoré črty, ktoré mohli Číňania ukradnúť z našich počítačov.

Číňania boli poslednú dekádu mimo našej strategickej pozornosti. Americkému námorníctvu posielali varovania, aby sa nepribližovali k moriam okolo čínskeho pobrežia. Teraz predstavili jeden z posledných komponentov ich vojenskej rovnocennosti. Možno tentoraz zašli priďaleko a naši politici sa zobudia a uvedomia sa strategické nebezpečenstvo, ktorému čelíme.
Zatiaľ čo čínsky obranný rozpočet rastie dvojciferným tempom každý rok už dve dekády, ten americký sa má o ďalších 178 miliárd dolárov za najbližších päť rokov zmenšiť. Pokiaľ nebude Amerika schopná tento trend zvrátiť, musíme byť pripravení, že Čína ovládne moria okolo svojho územia a oblohu nad Pacifikom. Ale nebojte sa, stále máme americkú superstar a prezident Chu môže zatiaľ čakať na ďalšiu večeru v Bielom dome.

Autor pôsobí v American Enterprise Institute.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite