Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Premiérka zasahuje
Minulý týždeň sa zopakovala situácia, keď premiérka zastavila reformné návrhy, ktoré mali zlepšiť finančnú situáciu a hospodárenie štátu. Tentoraz u nej uspeli s lobingom železničiarski odborári a študenti.
Ministerstvo dopravy oznámilo, že v troch štátnych železničných spoločnostiach bude potrebné prepúšťanie, ktoré sa dotkne približne
4 000 ľudí. Odborári pohrozili štrajkom a okamžite sa vybrali za premiérkou. Informovali ju, že nesúhlasia s prepúšťaním, pokiaľ rezort dopravy nepripraví revitalizačný program a ďalšie opatrenia na podporu rozvoja železničnej dopravy. Premiérka ich prianie splnila, prisľúbila im aj to, že odborári budú pri príprave revitalizácie. Ministerstvo dopravy bolo sklamané, na revitalizácii zle fungujúcich železničných firiem pracuje už od septembra a uvedomuje si, že čas tu hrá svoju rolu. Rozsiahlu zmenu spojenú s prepúšťaním sa vláda neodhodlá urobiť pred voľbami. Odklad, ktorý rokovaním dosiahli odborári, môže znamenať ďalšie mesiace, keď sa budú vypracovávať analýzy, dopadové štúdie, nové programy, potom budú nasledovať okrúhle stoly a nakoniec sa môže celý projekt nechať na budúcu vládu. Železničná spoločnosť už zastavila aj prípravu obmedzenia a rušenia vlakových spojov na vybraných 25 tratiach s najnižšou vyťaženosťou. Premiérku verejne skritizoval poslanec SDKÚ Štefanec, ktorý priznal, že mu takýto postup Radičovej prekáža. „Ľuďom by sme mali hovoriť vždy pravdu a nedávať im falošné nádeje,“ dodal.
Podobne zasiahla premiérka aj pri novele zákona o zdravotnom poistení. Podľa novely by si od januára mali preddavky na zdravotné poistenie platiť aj vysokoškoláci, ktorí dovŕšili 26 rokov. Novela má dosiahnuť, aby študenti boli motivovaní doštudovať a svoje štúdium umelo nepredlžovali. Premiérka po rokovaní so Študentskou radou vysokých škôl ustúpila a bude presadzovať zmenu novely, aby ani študenti nad 26 rokov nemuseli platiť preddavky a aby im ich už od apríla opäť platil štát. Radičová študentom dala aj špeciálny návrh. Šéf študentskej rady Juraj Tilesch povedal: „Prekvapila nás riešením, podľa ktorého sa môžeme povinnosti vyhnúť už teraz tým, že požiadame o dávky v hmotnej núdzi.“ Tilesch dodal, že študentov pracujúcich na dohody by to motivovalo robiť načierno.
Robiť vážne aj bolestivé reformy s premiérkou, ktorá ich napokon stopne, lebo ju presvedčia odborári či študenti, je demotivujúce a v podstate aj nemožné.
.eč

Droba image
Spoločnosť poslanca Juraja Drobu (SaS) pracovala za vlády Smeru pre ministerstvo zdravotníctva ako mediálny konzultant, napísal denník Sme. Rezort Richarda Rašiho dal jednu z najdrahších PR zákaziek za poradenstvo a mediálne tréningy v hodnote 790-tisíc eur firme SK-media, s ktorou spolupracoval aj Droba. Ten tvrdí, že zo zákazky dostal desatinu.                         
.gaš

Návšteva
Na Slovensko prvýkrát oficiálne zavítal maďarský prezident Pál Schmitt. Stretol sa s premiérkou, predsedom Národnej rady a prezidentom, ako aj s krajanmi a predstaviteľmi SMK. So stranou Most stretnutie neabsolvoval. Schmitt povzbudil svojich krajanov k prijatiu maďarského občianstva. Za to, že sa tak u nás zatiaľ hromadne nedeje, viní slovenský zákon o dvojakom občianstve.                 
.gaš

Tieňová vláda
Smer predstavil tieňový kabinet, ktorý bude oponovať návrhy Radičovej vlády. Chýba v ňom Viera Tomanová, post tieňového ministra práce pripadol bývalej šéfke VšZP Zuzane Zvolenskej. Okrem známych tvárí bývalých ministrov budú alternatívne vládne posty zastávať Róbert Madej, Peter Kažimír, Oľga Algayerová, Vladimír Faič a prekvapivo aj Stanislav Becík, ktorý nie je členom Smeru.             
.gaš

Kedy zasahovať
Vážny problém nastal minulý  pondelok na Kysuciach, keď tam vypadli tiesňové linky a ľudia sa nemohli dovolať záchranárov. Jedna žena v  čase, keď linky nefungovali, zomrela, keďže pomoc neprišla včas. Výpadok ukázal aj chybu v zákone, ktorý zakazuje, aby záchranári vyrazili zo stanice bez pokynu operačného strediska. Záchranári sa tak nevydajú za pacientom, aj keď o ňom vedia. Zákon sa má preto upraviť.
.eč

ČEZ u nás
Energetický gigant ČEZ prichádza na Slovensko. Koncern spoza rieky Moravy chce u nás získať nových zákazníkov na ceny plynu a elektriny, ktoré majú byť o desať percent nižšie než ceny konkurencie. Príchod nového hráča bude výzvou predovšetkým pre Slovenský plynárenský priemysel. ČEZ sa chce totiž v budúcnosti stať najväčším alternatívnym dodávateľom energií u nás.
.lk


Lucia Žitňanská/
po neúspešných voľbách primátora v Bratislave dala k dispozícii svoju funkciu krajskej predsedníčky SDKÚ. Funkciu obhájila, podporilo ju až 145 zo 160 členov. Má z toho radosť. No pravicoví voliči by sa potešili, keby sa SDKÚ pred komunálnymi voľbami správala rozumnejšie.

Richard Sulík/
nikdy netrpel nedostatkom sebavedomia a  pri hodnotení prvého polroku účasti SaS vo vláde spokojne vyhlásil, že „naši ministri ako celok sú najkvalitnejší“. Sulík sa zrejme riadi príslovím, že dobré sa chváli samo. Ale trošku skromnosti by nezaškodilo.

Ján Figeľ/
nemal dobrý týždeň, premiérka mu stopla prepúšťanie na železnici, autodopravcovia ho obvinili, že s nimi nerokuje a navyše má problémy aj ako šéf KDH, keďže na svojom poste nepresvedčivo pôsobí Ivan Uhliarik. A treba rýchlo zvážiť, čo s Andrejom Ďurkovským.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite