Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Upratovanie po Ficovi

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Nič nové pod slnkom. Výmeny vlád obvykle sprevádza aj prehodnocovanie zmlúv, ktoré si nová garnitúra nájde po tej predošlej. Miera súčasného upratovania je však  porovnateľná s časom, keď nám na rozlúčku odkýval Vladimír Mečiar.

.rezorty už od leta na rozkaz vlády skúmajú zmluvy po bývalej koalícii a tam, kde je to možné, pustenú žilu škrtia. Kompletný sumár, koľko sa podarilo cez otváranie zmlúv ušetriť, neexistuje, no prípady, ktoré zozbieral .týždeň, hovoria prinajmenšom o desiatkach miliónov eur.
Zmluvy sa často darí otvárať napriek tomu, že sú navonok zabetónované. Dodávatelia sú však často ochotní zľaviť zo svojich požiadaviek. Niekde aj pod podmienkou, že sa zmluvy nebudú prevetrávať na verejnosti. „Sú si vedomí, že ich produkt je násobne predražený. Preto sú v tichosti ochotní na zľavy pristúpiť,“ povedal .týždňu mimo záznamu jeden z vysokých zamestnancov nemenovaného ministerstva. Rokovania však nie sú vždy ľahké.       
V niektorých prípadoch sú zrušené zmluvy následkom šetrenia a ide teda len o zrušenie dodávok, ktoré nie sú potrebné. Tam, kde sa úspora pohybuje do dvadsať percent, sa dá hovoriť o bežnom nadmernom utrácaní štátnych peňazí. Avšak tam, kde sú sumy predražené o polovicu a ešte viac, sa dá len ťažko hovoriť o štandardnom tendri – so všetkým, čo si pod tým možno predstaviť.

.život po Tomanovej
Na ministerstve práce mali na začiatku problémy s vyplatením zamestnancov. Chýbajúce peniaze získali nielen prepúšťaním (minister Jozef Mihál ich na svojom rezorte prepustil 15 percent, teda o polovicu viac, ako znel príkaz z Úradu vlády), ale aj na strane nevýhodných zmluvných platieb. Bol na to priestor: osemnásť zmlúv zrušili a osem prehodnotili. Vedúci služobného úradu Milan Kozický odhaduje, že sa takto usporilo prinajmenšom milión eur. O možných zámeroch predchádzajúceho vedenia svedčí aj to, že na Mihálovom ministerstve sa po voľbách všetky rozbehnuté obstarávania zrušili. „Mnohé zmluvy boli jednoducho nevýhodné,“ tvrdí bývalý advokátsky koncipient Kozický vo svojej kancelárii, do ktorej sa nasťahoval po výmene garnitúr. Pred naším stretnutím sa mu vraj podarilo rokovaním s dodávateľom internetu a dátových služieb SWAN získať mesačnú zľavu vyše 43-tisíc eur z celkových platieb 400-tisíc. To, že veľké IT firmy dodávajú na štátne úrady násobne predražené a pritom horšie služby ako porovnateľné do súkromných firiem, nie je žiadnym tajomstvom. Komunikácia so SWANOM údajne nebola jednoduchá. Zmluva je zabetónovaná na 5 rokov –sankcie z odstúpenia sú nevýhodné. Tender pri výbere dodávateľa neprebehol, obstarávateľ použil výnimku zo zákona.  
Nebola to jediná podozrivá cesta, ako rezort Viery Tomanovej vyberal dodávateľov. „Veľmi často sa vyhlasovala užšia súťaž, a nie verejná,“ hovorí Kozický. Do tendra sa teda nemohol prihlásiť ktokoľvek, ale len niekoľko vybratých uchádzačov. Prednosti tohto spôsobu sú v slovenských pomeroch zrejmé: ľahko sa vyberie jedna firma, ktorej ostatní robia krovie. Na otázku, či sa vo všetkých prípadoch uprednostnila užšia súťaž, Kozický odpovedá, že veľa podkladov k súťažiam v archívoch chýba a dodnes sa ich nepodarilo vypátrať.
Kozického úrad zrušil napríklad zmluvu s firmou Versus na nákup tlačovín za tri milióny eur. V tomto prípade existuje podozrenie z machinácie s verejnými prostriedkami, podnet už leží na prokuratúre. Z tendra bola vtedy vylúčená lacnejšia ponuka – pri sume, ktorá sa v tendri porovnávala, totiž uvádzala cenu za dva roky, a nie za jeden, ako ostatné.
Nevýhodné zmluvy, ktoré sa končili v decembri, nechali dobehnúť a neobnovili. Takto skončili spoluprácu s nitrianskou firmou Revis-Servis (spojenou s krajským predsedom Smeru Tiborom Glendom), ktorá dodávala papier a kancelárske potreby. Rezort našiel  o 14 percent lacnejšieho dodávateľa. Niektoré zmluvy, ktoré vypovedali úplne, obsahujú bizarné prípady. Napríklad update funkčnej rampy na parkovisku za 7 000 eur každý rok. Alebo 3 500 eur mesačne za odhrabávanie snehu počas celého roka. Zmluva bola nastavená tak, aby mohlo ísť teoreticky aj o odhrabávanie lístia na jeseň či kosenie trávy v lete, no trávy či stromov je v okolí ministerstva asi toľko, ako na susednom Kamennom námestí – takmer žiadne.
Zamedzenie takýchto prípadov vidí Kozický v elektronických aukciách, prostredníctvom ktorých musia od januára povinne obstarávať. O ich šetriacom účinku sa už presvedčil aj osobne. „Dokážeme cenu stlačiť aj o 40 percent, niekde aj viac.“
 
.keď súťaží jeden
Počiatkovo Ministerstvo financií podpísalo pozoruhodnú zmluvu s firmou Logica na dodávku Administratívneho informačného systému (AIS) na elektronickú správu dokumentov pre ministerstvo a daňové riaditeľstvo za 9,5 milióna eur. Subkontraktorom bola spoločnosť DWC. V tendri „súťažila“ len jedna firma, hoci na našom trhu by bolo viacero veľkých hráčov schopných dodať takýto produkt.  
Podľa analýzy odborníkov z Ministerstva financií, ktorú má .týždeň k dispozícii, bola zákazka predražená o polovicu, teda o takmer 5 miliónov eur. Modul AIS pre správu registratúry mal stáť 790-tisíc eur (pre daňové riaditeľstvo 1,85 milióna), rezort dopravy porovnateľný modul kúpil za 300-tisíc.      
Predražené boli aj školenia a užívateľské licencie. Každý zo 117 školených mal stáť 6 330 eur, školenie malo trvať šesť dní. „Jeden deň preškolenia pritom stojí od 350 až 500 eur,“ píše sa v analýze, ktorá vychádzala z priemerných cien školení na trhu. Priemerná cena licencií na trhu sa pohybuje na úrovni 200 eur, ministerstvo ich miestami dostalo za 866 eur.
Zmluva sa napokon zrušila, no rokovania podľa zdrojov, ktoré sa vyjednávania o zrušení zúčastnili, neboli jednoduché. Ministerstvo napokon zaplatilo 614-tisíc za už vykonané práce či dodané licencie a zmluvu zrušilo.  

.zábavy na vláde
Na Úrade vlády sa do konca minulého roka podarilo ušetriť na zmluvách vyše tri milióny eur. Zrušili sa napríklad oslavy a konferencie za 1,1 milióna eur a viacero dodávateľov súhlasilo so znížením ceny. „V týchto prípadoch sa celková úspora pohybovala medzi 17 až 29 percentami zmluvnej ceny,“ povedal pre .týždeň hovorca premiérky Rado Baťo.  
Na ministerstve spravodlivosti sa okrem lacnejšej elektriny a plynu nenachádza veľa prehodnotených zmlúv, no rezort považuje za dôležitú úsporu zrušenie odmien sudcom (700-tisíc eur) a skončiť by sa tiež malo aj s podivným prideľovaním odmien štátnym tajomníkom, ktorí dostávali odmeny aj 60-tisíc eur za päť mesiacov. „Súčasnej štátnej tajomníčke, vedúcemu služobného úradu ani vedúcej kancelárie ministerky neboli pridelené žiadne koncoročné odmeny,“ hovorí Peter Bubla z tlačového odboru.
Ministerstvo školstva dosiahlo zľavu 150-tisíc eur z miliónovej zmluvy s obľúbenou smeráckou firmou Tempest pri dodávke softvéru na zosúladenie informačných systémov so zákonom o ochrane osobných údajov. Pri projekte Sofia - Finančný informačný systém verejných vysokých škôl vyjednali zľavu 75-tisíc eur.  
Na ministerstve pôdohospodárstva sa z úsporných dôvodov zrušila zmluva s Proceed Consulting na dodávku IT. Zmluvy o dodávke elektriny a strážnej službe boli vypovedaná pre nevýhodnosť a rozbehli sa nové obstarávania. Povinné zmluvné poistenie áut ministerstva sa tiež zrušilo, očakáva sa úspora 50 percent. Zmluva s TASR sa znížila o 70 percent. Vypovedala sa zmluva s Agentúrou Monitor na dodávku spravodajských a monitorovacích služieb. Objednávky z Agroinštitútu Nitra na dodávku a správu internetových stránok rezortu a jeho organizácii sa stále prehodnocujú. V štádiu riešenia je zmluva so slávnou „nástenkovou“ firmou Columbex, kde by sa v prípade úspechu dali ušetriť milióny eur. No analýzy všetkých nevýhodných zmlúv ešte neprebehli. „Najväčším problémom je absencia zmlúv vo viacerých oblastiach tovarov, ale aj služieb, ktoré sú zabezpečované len objednávkami. U tých prebieha proces prípravy verejného obstarávania,“ tvrdí Monika Szabová z ministerstva pôdohospodárstva.
Ministerstvo životného prostredia vzhľadom na svoje nedávne vzkriesenie nemá analýzu prehodnotených zmlúv ešte hotovú. „Jej výsledok bude známy v polovici februára, vtedy už bude zrejmé aj to, ktoré zmluvy sa zrušia,“ tvrdí hovorkyňa Beatrice Hudáková.

.širokého hrad
Ministerstvo vnútra zrušilo dodávku centrálneho informačného systému matrík za 9,3 milióna eur a predovšetkým sa zastavil projekt Mobilný policajt, určený na lokalizáciu hliadok a na kamery v policajných autách, ktorý stál 48 miliónov eur. Podľa ministra Daniela Lipšica nešlo len o prehnanú sumu. Projekt sa mal financovať z Operačného programu informatizácia spoločnosti, ktorý je pre prioritné potreby občanov – čo však nebolo v súlade s projektom, ktorý podľa Lipšica riešil vnútornú agendu polície. „Hrozilo vážne riziko, aj podľa ministerstva financií, že nám tento projekt Európska únia nikdy nepreplatí,“ tvrdí Lipšic. Zmluva by tak zostala na bedrách štátnej pokladnice. Pri projektoch podložených zmluvou, ktoré sa už napĺňajú, dosiahlo vnútro podľa hovorcu Gábora Grendela úsporu 13 miliónov eur. Napríklad pri projekte nových občianskych preukazov s elektronickým podpisom dosiahol zľavu 4,3 milióna eur.
Vetrali sa aj zmluvy na úrade parlamentu. Najznámejšie Sulíkovo dedičstvo je okrem Svätopluka zmluva o rekonštrukcii Hradu. Jej cena sa z pôvodnej dohodnutej sumy v roku 2008 dodatkami zvýšila z 39 miliónov eur na vyše trojnásobok. V decembri Sulík povedal, že zmluvu medzi Paškom a Váhostavom Juraja Širokého zverejní. Rekonštrukcia doteraz stála 55 miliónov eur. Sulík sa napokon s Váhostavom dohodol na znížení ceny aj rozsahu prác, nebude sa pokračovať vo výstavbe podzemných garáží a obnoví sa len Hrad a hradné nádvorie. Na budúci rok tak na Hrad pôjde len 5 miliónov. V decembri Sulík tiež povedal, že vedenie Váhostavu vyzve, aby súhlasilo so zverejnením celej zmluvy, keďže sú v nej citlivé dodatky. Zatiaľ zverejnená nie je.
Je otázne, koľko slušných firiem rezignovalo na podnikanie so štátom kvôli tomu, že vyhrať štátny tender takmer prestalo byť pozitívnou referenciou. Zákonná nemožnosť obchádzať obstarávanie a najmä elektronické aukcie by to však mohli napraviť, hoci ani ony nebudú dokonalým liekom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite