Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prominenti, výkvet spoločnosti

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Začala sa sezóna plesov. Prominenti všetkých proveniencií dostali maximálny priestor v médiách. Nútia tak človeka rozmýšľať nad tým, odkiaľ sa vlastne berú, a čo o spoločnosti, z ktorej pochádzajú, vypovedajú.

Bratislavský Ples v Opere odštartoval tohtoročnú plesovú sezónu, i keď radosť z prvenstva organizátorom mierne skalila rezešovská kontraakcia v Košiciach. Gongom nám ju otvorila nemecká disco-popová diva osemdesiatych rokov Sandra, niekdajšia plagátová výzdoba nejednej chlapčenskej izby a robotníckej skrinky. Speváčka a violončelistka Diabolských huslí Silvia Šarköziová logicky, takpovediac rekurziou, potvrdila význam akcie: „Titul najprestížnejšej udalosti si Ples v opere zaslúži, lebo ňou aj je. “
Nechcenou hviezdou večera sa stal banskobystrický podnikateľ, ktorý svoje entrée  vylepšil v priamom televíznom prenose, keď vypľutú žuvačku odhodil hneď vedľa červeného koberca. Nešťastný podnikateľ len potvrdil presvedčenie mnohých, že slovenská smotánka je úbohá, pokrytecká, trápna a nereprezentatívna. Akým právom sa všetci tí zbohatlíci, moderátorky, milenky, ex-ministri, ex-riaditelia, herci, zabávači plus manželia Traubnerovci nazývajú prominentmi? A viete, že plným?

.prominent vyčnievajúci
Podľa českého biológa a filozofa profesora Stanislava Komárka prominent pochádza z latinského slovaprominens – vyčnievajúci. Vyčnievať sa dá všeličím, nielen inteligenciou a slušným vychovaním. Podobne ako sociálny hmyz, aj ľudská spoločnosť má rozdelené roly. Okrem toho, že má masu normoobčanov, musí mať aj svojich prominentov, vyčnievajúcich, alebo ak chcete, vyšinutých z priemeru či dobového obrazu normoobčana. Títo vyčnievajúci sú pre normoobčana doplnkom. Zástupne na nich vykvitnú tie vlastnosti, ktoré si normoobčan nesmie alebo nechce dovoliť prejavovať.
S iróniou sebe vlastnou Komárek v knihe Spasení těla hyperbolizuje, že tak, ako rokokový šlachtic zástupne za svojich nevoľníkov chodil na hony, hostiny a do divadla, tak aj dnešné hviezdy pop-kultúry zástupne šalejú zanás. Alebo sa napríklad za nás hrajú na high society na Plese v Opere.
Vyšinutí z normy tvoria snami normoobčanmi harmonický celok. Pri oddelenom pozorovaní sú jedni i druhí nepochopiteľní. Až keď ich pozorujeme súčasne, môže nám to dať zmysel a ucelený obraz o spoločnosti. Sú ako kvety na rastline, sú zhmotnením kolektívnych nevedomýchtúžob a práve podľa nich sa najlepšie pozná povahadoby, i keby v nás nebudili žiadne veľké nadšenie.
Berme teda našich prominentov zhovievavo, ako rodinného exota či triedneho šaša, ktorý blbne za nás, aby potvrdili našu normálnosť. Oni už majú svoj ples zasebou, teraz nastal čas na to, aby sme plesali celkom normálne, bez nemeckých hviezd, aj my.

.viete, čo sa sluší a patrí?
Pripravili sme pre vás krátky test z pravidiel spoločenského správania, ktoré by mal ovládať každý slušne vychovaný človek, aj keď k jeho obľúbenej literatúre nemusí patriť práve Spoločenský katechizmus Stanislava Gutha-Jarkovského.  Prevetrajtesi svoje teoretické znalosti.

1. V našich končinách sa ustálilo, že plesová sezóna sa viaže na Fašiangya kresťanský kalendár, ktorý vymedzuje čas na zábavu aj pôst. Trvá od Troch kráľov. Viete dokedy?

2. Čo na seba obliecť, keď je na pozvánke výraz White Tie, respektíve Cravate Blanche?

3. Čo znamená skrátka RSVP ?

4. Čo treba urobiť, keď je na pozvánke pripísané Décorations?

5. Všetci vedia, že do podniku prvý vchádza muž, aby preveril prípadné nebezpečenstvo vnútri. Aké je však správne poradie, keď do reštaurácie vchádza viacero mužov a žien?

6. Ako je to s nastupovaním a vystupovaním z výťahu? Kto ide prvý, muž alebo žena? A ako sa ide v páre po schodoch?

7. Koho pri zoznamovaní predstavujeme prvého?

8. Pri objednávaní vína čašník otvorí fľašu a naleje najprv len tomu, kto objednával. Treba si z pohára odpiť a degustovať?

9. S kým by muž na plese tancovať mal a s kým nie?

10. Kedysi sa vraj na preskúšanie spoločenskej spôsobilosti novoprijímaného člena do spoločnosti používal tzv. olivový test. Viete ako sa konzumuje v spoločnosti oliva s kôstkou?

.správne odpovede
1. Plesová sezóna sa končí Popolcovou stredou, ktorá v tomto roku pripadá na 9. marca.

2. Výraz White Tie neznamená, že si treba uviazať bielu kravatu, ale že pán máprísť oblečený vo fraku alebo v smokingu. K pánovmu fraku má mať dáma toaletu svetlejších farieb, k smokingu tmavších.

3. RSVP je skratkou francúzskeho Répondez S'il Vous Plaît, čo znamená, že pozývatelia očakávajú, že odpoviete na pozvánku a potvrdíte svoju účasť.

4. Décorations na pozvánke vyzýva, aby si pozvaný pán pripol vyznamenania. Originály sa môžu nosiť iba na fraku alebo na uniforme, inak sa nosia vo forme stužiek a miniatúr. Pri medzinárodných príležitostiach je vhodné si zobrať iba najvyššie vyznamenanie hostiteľskej a vlastnej krajiny.

5. V prípade väčšej spoločnosti do reštaurácie vojde najprv muž. Po ňom všetky dámy, a napokon všetci ostatní páni.

6. Rovnako ako reštaurácia, aj výťah je plný nebezpečných nástrah, preto do neho najprv vstupuje muž, zostáva v ňom dovtedy, pokiaľ nevystúpi ako prvá dáma. Ak ide dáma po schodoch, muž by ju mal vždy istiť odspodu. Po ceste hore teda ide za ňou, smerom dole pred ňou.

7. Pri zoznamovaní predstavujeme najprv toho, kto je menej významný, aby sa významnejší prvý dozvedel, s kým má túčesť.

8. Našou úlohou pri objednávaní vína je len zistiť, či je víno vo fľaške v poriadku, číre a bez zápachu. Stačí pozrieť protisvetlu a privoňať. Rozhodne netreba predvádzať siahodlhé degustovanie všetkých chuťových, vôňových a vzhľadových vlastností vína. Tie sú už vopred jasné z etikety na fľaši. Keď už sme pri pití, pri vzájomnom štrnganí sa treba pozerať druhej osobe do očí. Vo väčšej spoločnosti neobchádzame všetkých ako v prípitkovej árii v Traviate. Štrngá sa iba s najbližšie stojacimi ľuďmi, ktorých by rozhodne nemalo byť viac ako sedem. Štrngá sa len okrajmi pohárov.

9. Podľa etikety by na ples nemali chodiť ľudia, ktorí si neplánujú ani raz zatancovať. Ak prídu spolu vo väčšej spoločnosti, muž by mal vytancovať aspoň raz každú z dám v tejto partii. S cudzími ženami by sa však do tanca nemal púšťať nikdy. Ak sa mu nejaká neznámakráska zapáči, musí sa jej najprv nechať predstaviť, požiadať jej spoločnosť odovolenie a až potom dámu o tanec.

10. Oliva sa nevkladá do úst celá, ale drží sa medzi prstami a odhryzne sa z nej niekoľkokrát, takže napokon vám ostane kôstka v ruke. Kôstka sa odloží na kraj taniera, do popolníka alebo do obrúska.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite