Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Myslieť, dívať sa, fotiť

.časopis .fotografia

„Nie každý, kto vie písať, je spisovateľ a rovnako nie každý, kto fotí, môže byť fotograf," povedal Tibor Huszár.

V tom Tiborovom výroku cítiť jemnú iróniu. Slová, zahlcujúce médiá a blogosféru, akoby zlacneli. Píše (a hovorí) každý. Až sa topíme v povodni slov, hľadáme poklady v smetiach a potom o tých pokladoch – píšeme. Ale nevieme ináč. Poklad, o ktorom treba pár slov napísať či povedať, sa volá muuza 2010. Je to hrubá, graficky pôsobivo spracovaná kniha, hoci – prísne vzaté – ide o „školský časopis". Študenti, absolventi a pedagógovia Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave takto, vo veľkom štýle, vydávajú svoju „ročenku".
Ročenka muuza 2010 pozostáva z textov a fotografií.
Texty (básničky, poviedky a úvahy) sú také, aké by človek od vysokoškolských študentov očakával. Teda miestami zaujímavé, často autentické, no väčšinou je v nich oveľa viac slov ako treba. Nevdojak mi napadá prvá časť Tiborovho konštatovania, tá o písaní a spisovateľstve.
Fotografie sú oveľa silnejšie a aj oveľa „čistejšie". Zdá sa, že študenti ateliéru Tibora Huszára a Romana Pavloviča nielen fotia, ale vedia sa aj dívať. A medzi dívaním a fotením rozmýšľajú. Keďže sú študenti, ešte sa nemusia trápiť tým či a ako ich fotografovanie uživí. Len rozmýšľajú, dívajú sa a fotia. Sociálne témy, hudba, akty, portréty, experimenty. Ako novinára ma najviac zaujali fotoreportáže a fotodokumenty. Martin Bystriansky fotografoval kapucínov, Helena Varečková bola na zabíjačke a medzi sídliskovou mládežou, Katarína Acélová fotí rockové koncerty.
Hoci muuza 2010 vyzerá ako kniha, v skutočnosti to je dokument, záznam toho, ako jedna generácia študentov vníma svet a ako sa mu snaží porozumieť. Len málo študentov má príležitosť toto vnímanie, ktoré sa ustavične vyvíja a premieňa, zachytiť v knihe. Na ukážku vám prinášame zopár fotografií.

Tibor Huszár, Slavomír Magál (editori): muuza 2010, UCM FMK v Trnave.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite