Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chlapec s loptou

.peter Bálik .časopis .profil

Argentínsky futbalista Lionel Messi druhýkrát po sebe obhájil Zlatú loptu, ocenenie pre najlepšieho hráča roka.

Má iba 23 rokov a už dnes je zrejmé, že keď sa po rokoch bude spomínať na súčasný futbal, táto éra bude jednoznačne patriť Messimu. Na trávnikoch totiž nebehá lepší futbalista ako on. Novinári ho označujú za nového Maradonu, no ten útly, iba 169 cm vysoký ofenzívny hráč, je natoľko dobrý, že už vyšiel z tieňa slávneho predchodcu. A stále môže byť lepší!
Na Messim nie je čarovná len jeho fantastická futbalová technika, ale aj jeho skromnosť. Po jednom z dôležitých zápasov minulého roka v drese Barcelony, keď v ňom strelil tri góly, sa postavil na kraj ihriska. Ticho sa usmieval, ale tváril sa tak, akoby sa ho to ani netýkalo. Ronaldo by to oslávil svojou bohorovnosťou, Ronaldhino brazílskym tancom, Maradona by sa nechal nosiť na rukách. Messi nie. Len si zobral víťaznú loptu a zadribloval si s ňou ako hravý chlapec.
O jeho víťazstve rozhodli v ankete jednoznačne tréneri aj hráči. Iba Španielsko smútilo. Po prvenstve na minuloročných Majstrovstvách sveta na prvom mieste videlo skôr Xaviho alebo Iniestu, Lionelových spoluhráčov z FC Barcelona, ktorí sa výrazne podieľali na úspechu španielskeho tímu. Iniesta dal dokonca vo finále aj gól. Bookmakeri na víťazstvo Iniestu vypísali aj lepší kurz, ale ani prognózy neporazili sympatického Argentíčana.
Na MS síce s Argentínou pohorel už vo štvrťfinále a jeho FC Barcelonu porazil v semifinále Ligy majstrov neskorší víťaz Inter Miláno. Nakoniec rozhodli jeho nadpozemské výkony v domovskom klube. S Barcelonou sa tešil z titulu ligy, za ktorú  tento rok nastrieľal vo všetkých zápasoch rekordných 58 gólov!
Hráč vnikol do veľkého futbalu pomerne nenápadne. Detské roky strávil v argentínskom meste Rosario v provincii Santa Fe, kde hral za miestny tím Grandoli. V roku 1995 prestúpil do oveľa známejšieho klubu Newells Old Boy, no v jedenástich rokoch prestal rásť. Lekári mu diagnostikovali pomerne raritnú chorobu nedostatku rastových hormónov. Rodičia nemali peniaze na liečbu. Pomocnú ruku im vtedy podal vtedajší riaditeľ FC Barcelona Carlos Rexach, ktorý im navrhoval kontrakt s klubom a zaplatenie liečby. Messi sa s rodinou presťahoval do katalánskej metropoly. Dnes je zrejmé, že to bol najlepší nákup, aký kedy tento klub urobil.  
V drese klubu debutoval v roku 2004, v čase, keď za Barcelonu žiaril fenomenálny Ronaldhino. Je vôbec najmladším strelcom klubu. Svoj prvý gól dal prvého mája 2005. Mal iba 17 rokov, 10 mesiacov a 7 dní.
Jeho hra sa zlepšovala každým zápasom. Najprv len sekundoval oveľa slávnejším spoluhráčom Ettovi, Ronaldhinovi a Decovi, s ktorými v sezóne 2005/06 vyhral tri trofeje v jednom ročníku vrátane Ligy majstrov. V nasledujúcom ročníku stratil zabávač Ronaldhino formu a začal viac času tráviť v podnikoch ako na tréningu. Prezieravý šéf Barcelony Laporta sa ho rád zbavil, pretože vedel, že má za neho náhradu – Messiho!
V sezóne 2008/2009 vyhral klub s Messim v úlohe ofenzívneho záložníka alebo útočníka všetko, čo sa dalo vyhrať. Spolu 6 titulov! To sa žiadnemu klubu dovtedy nepodarilo. K absolútnej dokonalosti mu chýba pohár z Majstrovstiev sveta. S Argentínou sa tešil len zo zlata na Olympijských hrách v roku 2008.
V čom spočíva jeho genialita? Predovšetkých v úžasnej schopnosti čítať hru. Nerobí „fintičky" a nepredvádza sa ako iní výborní futbalisti, všetky svoje ťahy podriaďuje len tomu, aby najlepšie vyriešil hernú situáciu. To znamená, že keď treba obísť siedmich hráčov a dať gól, tak to jednoducho urobí. Postavou je útly, ale to mu umožňuje výborne si prikryť loptu. Keď ju vedie, nikdy si ju nepúšťa pred seba, väčšinou ju má nalepenú na nohe. Dribling robí v neuveriteľnej rýchlosti, takže občas ho súper nestačí ani faulovať. V apríli 2007 napodobnil Maradonov „gól storočia“ z Mexika 1986. Sólo z polovice ihriska, počas ktorého obišiel 6 hráčov súpera a zakončil nádherným gólom.
Takmer v každom zápase spraví niečo čarovné. Nedávno jeho tím rozdrvil úhlavného nepriateľa Real Madrid 5:0, Messi bol architektom tohto pamätného víťazstva. O dva zápasy neskôr dal Realu Sociedad dva úžasné góly. Pri jednom z nich dostal loptu v šestnástke na súperovej päťke. Vtedy by 99 percent všetkých hráčov hneď strieľalo, Messi postupne obišiel štyroch hráčov a skóroval. Neurobil to len pre efekt, aby potešil tribúny, len si našiel oveľa výhodnejšiu pozíciu na strelenie gólu do poloprázdnej bránky.
Messi nemá za sebou žiadny škandál. Je príkladom vzorného športovca, ktorý sa napriek všetkej sláve drží stále pri zemi. V kabíne je skôr utiahnutý, občas prehodí so spoluhráčmi zopár slov. Miluje skupinu Oasis, dokonca sa kvôli pesničkám bratov Gallagherovcov naučil hrať na gitare.
Možno preto, že je vďačný Bohu za to, že dnes môže hrať milovaný futbal. Ako tínedžer si toho odtrpel v živote dosť. Keby sa ho pred rokmi nechytila FC Barcelona, asi by v trafike v Buenos Aires predával cigarety. Stačí na neho pozrieť, na ihrisku si užíva každú minútu zápasu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite