Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Policajti do osád
Minister vnútra Daniel Lipšic predstavil tento týždeň v Jarovniaciach opatrenia, ktoré majú zlepšiť bezpečnostnú situáciu v tých oblastiach Slovenska, kde je evidovaný zvýšený počet trestných činov. Ide najmä o lokality, v ktorých sa nachádzajú početné rómske osady a kde rastúca kriminalita zhoršuje spolunažívanie Rómov s majoritou.
Lipšic chce prácu Policajného zboru reorganizovať tak, aby v týchto lokalitách bolo viac policajtov. V Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji by sa mal zvýšiť počet príslušníkov pohotovostných motorizovaných jednotiek o 175 ľudí a počet takzvaných kukláčov o 25 ľudí. V Prešovkom kraji by sa mal o 15 miest zvýšiť aj počet rómskych špecialistov, ktorí majú priamo v rómskych komunitách pracovať proti kriminalite a úžere. Viac ako dvesto policajných špecialistov na prácu v rómskych komunitách pracuje v polícii už dnes. Lipšic tvrdí, že postupnou reorganizáciou Policajného zboru chce dosiahnuť, aby sa čo najväčší počet policajtov presunul z kancelárií do terénu.
Lipšicove opatrenia vychádzajú z analýzy jeho poradcu pre rómsku kriminalitu Milana Krajniaka. Podľa nej existuje na Slovensku 220 problémových komunít, v ktorých žije viac ako 130-tisíc ľudí. Najviac, až 63, ich je v Košickom kraji, potom nasleduje Prešovský kraj so 61 a Banskobystrický kraj s 59 problémovými komunitami. Najmenej ich je podľa tejto analýzy v Trenčianskom a Bratislavskom kraji. 
Samotná analýza, ale aj opatrenia ministra vnútra, vzbudili rôzne reakcie. Viacerí starostovia a primátori z východu Slovenska viac policajtov vítajú, ale tvrdia, že zmeniť treba aj legislatívu. „Represia bez zásadných legislatívnych zmien v sociálnej oblasti a v trestnom zákone nič nerieši. Mám obavy, že aj keby na každom kroku stála hliadka, napätie medzi Rómami a majoritou sa bude len prehlbovať,“ povedal pre denník Sme primátor Lipian Eduard Vokál. Zmeniť podľa neho treba zákony, ktoré neumožňujú postihnúť páchateľov drobných krádeží, ako aj systém sociálnych dávok. 
Lipšicovi sa ušla kritika aj z radov niektorých mimovládnych organizácií. Podľa nich sa príliš sústreďuje na represiu, so širším fórom odborníkov o opatreniach nediskutuje a pri ich príprave ignoruje štátnu tajomníčku rezortu sociálnych vecí Luciu Nicholsonovú, ako aj splnomocnenca vlády pre rómske komunity. 
.jm, SITA
Šanta rozhodol
Špeciálny prokurátor Ján Šanta rozhodol zastaviť vyšetrovanie financovania SDKÚ, pretože strana podľa jeho zistení riadne zdokumentovala získanie aj vrátenie pôžičky. Rozpory vraj neboli ani pri predaji hotela Forum. Obvinenia vyslovené pred rokom Robertom Ficom sa tak podľa špeciálnej prokuratúry nepotvrdili. Smer vyhlásil, že si o tejto veci aj tak myslí svoje.
.eč, SITA
Drahý benzín
Motoristov nový rok prekvapil vyššími cenami benzínu, ktoré spôsobila nielen vyššia DPH, ale aj koniec daňového zvýhodnenia na biopalivá či nový poplatok za tvorbu a uskladnenie núdzových zásob ropy. Cene nepomohol ani fakt, že v posledných týždňoch stúpala cena ropy aj na svetových trhoch. Drahý benzín je preto aj u susedov, iba obyvateľom severného Slovenska sa oplatilo tankovať v Poľsku.
.eč
Negramotný?
Na internete sa objavilo video, na ktorom má novozvolený starosta Richnavy V. Pokuta problém prečítať sľub. Obyvatelia Richnavy preto chcú tohto Róma odvolať z funkcie. Starosta sa však bráni, že iba mal pri čítaní trému. Vznikla však verejná diskusia, či má právo byť do funkcie zvolený aj pologramotný človek. V mnohých obciach s rómskou väčšinou je to už akútny problém.
.eč
Kamión
Polícii nevyšla medzinárodná sledovacia akcia zameraná na rozklad gangu, ktorý chcel v decembri poslať z Dunajskej Stredy do Turecka chemikáliu na výrobu 400 kg heroínu. Turecká polícia kamión mimo plánu zadržala pred prevzatím zásielky. Napriek tomu, že polícia zadržala dvoch členov gangu, jej šéf Spišiak čelí kritike, že ohrozil vodiča a postupoval nesprávne.     
.gaš
Konkurencia na železnici
Štátna Železničná spoločnosť Slovensko získa v roku 2011 konkurenta v podobe súkromnej spoločnosti RegioJet. Privátna linka bude spájať Prahu a Žilinu, pričom o rok by sa žlté vlaky mali objaviť aj na trase Bratislava – Dunajská Streda – Komárno. Nový hráč chce ponúknuť moderné vlakové súpravy a prijateľné ceny. Zo vstupu súkromnej iniciatívy do železničnej osobnej dopravy má z dlhodobého hľadiska profitovať aj štát prostredníctvom nižších dotácií. 
.lk
Štefan Nižňanský 
Svoj odchod z STV spestril rozhovorom pre TA SR, v ktorom vyhlásil, že ho 32 mesiacov naháňali mediálni teroristi i agenti, až kým sa im osvedčeným goebbelsovským receptom nepodarilo zmanipulovať politikov i verejnú mienku. Preto teraz skončil na úrade práce.
József Berényi 
Predseda SMK požiadal o maďarské občianstvo, čím podľa zákona Ficovej vlády riskuje stratu toho slovenského. On sám hovorí, že kým občianstvo dostane, zákon sa zmení. Ak nie, Berényi nebude môcť byť predsedom strany. SMK zrejme predvolebný populizmus dohrá do konca. 
Béla Bugár  
Predseda Mostu vyjadril obavu, že pri tohtoročnom sčítaní ľudu ubudne na Slovensku príslušníkov maďarskej menšiny. Asimilácia sa podľa neho zrýchľuje, maďarskí rodičia preferujú čoraz viac slovenské školy a svoje zohrala aj Ficova vláda. Pred sčítaním ľudu chce preto robiť osvetovú kampaň.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite