Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na opasku dochádzajú dierky

.lukáš Krivošík .časopis

Tie reči sa dajú začuť v čakárňach, vlakových kupé alebo je možné prečítať si ich v internetových diskusiách: „Všetko ide hore!“, lamentujú Slováci. Kto to ešte nepocítil pri tankovaní, dôjde mu to na vlastnej koži najneskôr v januári, keď nabehnú vyššie účty takmer za všetko.

Krajina si už od uťahovania opaskov tohto typu odvykla. Vládny postficovský balíček prebúdza neblahé spomienky na obdobie spred dvanástich rokov. Mikloš a spol. museli vtedy dávať krajinu dohromady po bačovaní mečiarovcov. Lenže potom prišli reformy, hospodársky rozmach a na jeho zotrvačnosti sa mohla zviesť aj predchádzajúca ľavicová garnitúra. Keď však prišla finančná kríza, vláda naďalej míňala, ako keby nás problémy svetovej ekonomiky mali obísť – nakoniec, tým nás vtedajší potentáti aj upokojovali. Posledné dva roky vyrobil Ján Počiatek deficity na úrovni takmer osem percent, hoci podľa Paktu stability a rastu sme sa mali vpratať do troch percent. Z tejto reštaurácie sa bez zaplatenia utiecť nedá! 
O percento išla hore daň z pridanej hodnoty a zvyšujú sa aj ďalšie spotrebné dane. Zväčšuje sa okruh ľudí, ktorí musia platiť odvody a odpadajú niektoré výnimky či úľavy. Motoristi dokonca aj za diaľničné známky zaplatia viac. Podľa dopadovej analýzy ministerstva financií by zvýšenie výdavkov priemernej domácnosti malo byť v dôsledku výslednej 3,3-percentnej inflácie na úrovni približne 26 eur mesačne. Samozrejme, nie všetko novoročné zdražovanie ide na vrub vládneho balíčka. V oblasti energií a benzínu je na vine skôr podpora trvalo udržateľných zdrojov energie či nízky kurz eura. No veľa občanov si aj tieto vplyvy stotožní s vládou. Za posledných dvanásť rokov sme síce zbohatli, no ľudia sú na svoje výdavky naďalej citliví. Zdá sa, že práve bohatšie spoločnosti psychologicky omnoho ťažšie nesú reštrikčné opatrenia. Vidieť to trebárs na krajinách západnej Európy, kde verejnosť reaguje štrajkmi a zapaľovaním áut aj na podstatne miernejšie škrty. 
V každom prípade, ten balíček je daňou za rozhadzovačné roky Fica. Ide o únavný kolobeh: po rokoch ľavicového populizmu a hýrenia v štýle „žime, veď potom uvidíme“ vždy zákonite príde nutnosť zaplatiť účet za oslavu. Komu sa to nepáči, mal by sa možno zamyslieť nad kauzalitou medzi svojím rozhodovaním vo voľbách a odlišnou schopnosťou rôznych politických strán spravovať verejné financie. Politici to nemôžu voličom verejne vytknúť, ale na Slovensku je nezanedbateľná skupina občanov, ktorým je srdečne ukradnuté, čo sa s krajinou stane zajtra. Hlavne, že dnes budú mať plné brucho. Výmenou za obrazné „pivo a párok s horčicou“ budú voliť kohokoľvek. Mnohých z nich nezaujíma ani vlastná vzdialenejšia finančná budúcnosť, tak prečo by ich mali trápiť vyhliadky štátu? Základný problém je táto voličská skupina. Meniaci sa demagógovia ju len opakovane zneužívajú. Mimochodom, táto skupina voličov ani dnes nevidí spojitosť medzi súčasnými nepríjemnými konsolidačnými opatreniami a šafárením predchádzajúceho kabinetu: Zdražuje sa za Radičovej vlády? Tak je to nepochybne jej vina!
Samozrejme, aj súčasnému kabinetu možno všeličo vytknúť. Napríklad niekoľkomesačné naťahovanie sa o konečnú podobu balíčka. Dlhé roky bola Strana demokratickej ľavice právom kritizovaná zato, že počas prvej Dzurindovej vlády v roku 1998 niekoľko mesiacov zdržovala nevyhnutné prijatie ozdravného balíčka. Avšak naši ukážkoví pravičiari sa počas posledného polroka tiež neponáhľali. Ďalšia vec sú predvolebné sľuby o nezvyšovaní daní. Počiatkovo kamuflovanie vývoja verejných financií pred voľbami je síce poľahčujúca okolnosť, no pravica mohla byť so sľubmi zdržanlivejšia. Veľa jej voličov sa dnes cíti podvedených a vyčítajú jej, že nešetrí viac na vlastnej spotrebe. Národná banka Slovenska už pred mesiacom avizovala zníženie prognózy hospodárskeho rastu na rok 2011 v dôsledku nižšieho zahraničného dopytu, ale aj v dôsledku vládnych konsolidačných opatrení. Zvyšovanie daní a odvodov nevyhnutne zaťaží ekonomiku, či sa ho dopúšťa ľavica, alebo pravica. Ministerstvo financií však tvrdí, že na systémovejšie kroky nemalo do konca roka čas. O to pozornejšie bude treba sledovať reformátorov v roku 2011. Ohlásených je viacero pozitívnych zmien, z ktorých mnohé ani nemusia širokú verejnosť bolieť. Hĺbka systémových úprav, ktoré budú tento rok na programe dňa, môže prekonať pachuť reštrikčného balíčka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite