Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kupovanie v Levoči

.alžbeta Ilašová .časopis .týždeň doma

Je večer, husto sneží a snehová kalamita komplikuje dopravu nielen na Spiši. Napadlo však dostatok snehu na prekrytie trpkej povolebnej pachute, ktorá tu ostala po volebnej sobote?

.skončili sa komunálne voľby a médiami opäť preleteli správy o podozreniach z kupčenia s rómskymi hlasmi vo viacerých obciach či mestách východného Slovenska. Až neuveriteľne tesný výsledok boja o primátorské kreslo v Levoči je určite zaujímavý, veď staronový primátor vyhral len s rozdielom dvanástich hlasov, no s podobnými číslami sa môžeme stretnúť aj inde. V čom je však levočský príbeh odlišný?

.víťazný okrsok
Stačí sa pozrieť na graf znázorňujúci výsledky volieb na primátora vo všetkých desiatich levočských volebných okrskoch. V siedmich z nich vyhral spoločný kandidát koalície KDH, SDKÚ-DS, OKS, SaS, SDĽ Milan Majerský, v ďalších dvoch získal o pár hlasov viac nominant SMERU-SD, HZDS a SF a zároveň aj doterajší primátor Miroslav Vilkovský. V poslednom, desiatom okrsku Nad tehelňou je však graf výrazne odlišný od všetkých ostatných. Miroslav Vilkovský porazil svojho vyzývateľa vysokým pomerom hlasov – 393:42. Fakt, že práve pod tento okrsok spadá početná komunita miestnych Rómov, asi nie je pre nikoho veľkým prekvapením. Tento graf by ste však na oficiálnych internetových stránkach mesta len ťažko našli. Zaujímavý je aj takmer dvojnásobný nárast volebnej účasti práve v okrskoch s rómskym obyvateľstvom v porovnaní s voľbami v minulosti. Mestské zastupiteľstvo pre zmenu ovládnu pravičiari z Majerského kandidačnej listiny, ktorí obsadia jedenásť kresiel z devätnástich, dve miesta sa ušli nezávislým a len päť zostalo pre opozíciu.

.cukor a margarín
Už pár dní pred poslednou novembrovou sobotou sa Levočou niesli početné hlasy, ktoré upozorňovali, že voľby môžu byť zmanipulované. Veľa ľudí hovorilo o kupovaní si Rómov a ich hlasov múkou, cukrom, margarínom či peniazmi. Počas volebného dňa prichádzali mnohí rómski voliči k urnám s plnými taškami jabĺk. Jeden z nich dokonca oslovil volebnú komisiu s otázkou, že kde majú tú múku. Samotný primátor Vilkovský a ľudia okolo neho však odmietajú akékoľvek špekulácie o tom, že by podplácali Rómov potravinami a sú presvedčení o tom, že Rómovia volili slobodne.
Ani posilnené policajné hliadky, vyzbrojené samopalmi, dozerajúce celý deň na pokojný priebeh volieb, nezistili nič podozrivé. Nezodpovedanou otázkou však ostáva, či je vôbec v silách polície odhaliť takéto kupovanie hlasov, respektíve, ako by sa podobným prípadom dalo predchádzať.

.ide sa na súd
Tím Milana Majerského hneď po zistení výsledkov volieb žiadal o opätovné prerátanie hlasov v okrsku Nad Tehelňou. Bola podaná žiadosť na mestskú volebnú komisiu, tá ju posunula obvodnej komisii v Poprade, ktorá ju zamietla, keďže už boli podpísané okrskové zápisnice. Jedinou legálnou cestou, ako znovu prepočítať hlasy, je do desiatich dní od volieb podať sťažnosť na Ústavný súd a tam dokázať, že s voličskými hlasmi sa naozaj manipulovalo. Podanie na súd sa momentálne pripravuje.
Nech už bude verdikt Ústavného súdu akýkoľvek, tento príbeh otvára znepokojivé otázky: Ešte aké zbrane vytasia ľudia bažiaci po moci v ďalších voľbách? Môžeme očakávať, že rómsky hlas sa stane cenným a možno tým najdrahším tovarom, schodnou cestou ako vyhrať voľby? Vyvážime jeden hlas desiatimi kilogramami cukru a bude to vôbec stačiť? Nestratí sa tak zmysel slobodných a demokratických volieb, o ktoré sme tak dlho bojovali?  

Autorka je študentka medicíny
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite